Tek.no

Guide

Hva er egentlig 4G?

Istockphoto/Giorgio Fochesato
Marius Valle
16 Jan 2009 18:00

Netcom presenterte i går planer om å bygge 4G-nett i Oslo. Men hva er egentlig 4G, og hva vil det bety for deg?

4G vil gi deg mobilt internett med skyhøye hastigheter sammenlignet med dagens 3G-nett. Du vil kunne ta med deg en bærbar PC og laste ned for eksempel musikk eller film på svært kort tid, og det vil gå lynraskt å laste inn nettsider.

Det vil enkelt og greit bli som å ha en rask bredbåndslinje med deg. I alle fall i teorien.

Hva er 4G?

Det nye 4G-nettet skal bygges med det som kalles LTE-teknologi (Long Term Evolution). Dette er ikke en oppgradering av eksisterende mobilnett slik som super-3G (HSPA) er, men krever at det bygges et helt nytt nett med basestasjoner.

Når Netcom bygger dette nettet vil det operere i 2,6 GHz-båndet. Den teoretiske hastigheten i nettet er ifølge Netcom 100 Mbps. Det er imidlertid teoretisk mulig å oppnå hastigheter på 326,4 Mbps dersom nettet oppgraderes senere.

Men du får ikke 100 Mbps

I praksis vil hastighetene imidlertid være en del lavere. Som ved bruk av Edge eller super-3G deler alle brukerne som er koblet til samme basestasjon på kapasiteten. Det eneste scenarioet det er sannsynlig at du får 100 Mbps er dersom du sitter kloss inntil en basestasjon og du er den eneste som er koblet opp.

Netcom hevder at opplevd nedlastingshastighet vil ligge på mellom 10 og 20 Mbps. Dersom veldig mange er koblet til samme basestasjon vil hastighetene kunne bli lavere enn dette.

Hastighetene som tilbys fra basestasjonen avhenger også av hvor rask tilkobling denne har. En basestasjon fungerer grovt sett på samme måte som Wi-fi-ruteren din hjemme. Selv om ruteren er oppgitt til å støtte 50 Mbps vil du aldri oppnå høyere hastighet enn bredbåndslinjen din. Har du en bredbåndslinje på 5 Mbps vil altså dette være begrensningen når du surfer på nettet.

Oppgraderer tilkoblingene til basestasjonene

For å sikre god hastighet inn til basestasjonene kommer operatøren til å koble disse til et høyhastighetsnett, som for eksempel optisk fiber. Ifølge Netcom vil dette også gi ringvirkninger i 3G-nettet, da dette også blir oppgradert de stedene 4G bygges ut. Dermed får vi trolig også bedre hastigheter og større kapasitet på super-3G.

Nedlastingshastigheter er bare halve historien når vi snakker om internettilkobling. Hvor raskt du kan laste opp data er også viktig. LTE har en teoretisk opplastingshastighet på 84,6 Mbps, men i praksis vil det være en god del lavere.

Med god opplastingshastighet kan du for eksempel laste opp video til Youtube på rimelig kort tid.

Kan jeg ringe i 4G-nettet?

LG har allerede utviklet den første LTE-brikken for mobiltelefoner. Denne gjør det mulig å utstyre mobiltelefoner med 4G.

I motsetning til hva man kanskje skulle tro er ikke 4G-nettet et telefoninett. I utgangspunktet tilbyr det nemlig kun datatilkobling. Det vil imidlertid være mulig å benytte seg av IP-telefoni i 4G-nettet. Dette vil neppe være en aktuell løsning for alle, da det uansett kommer til å være GSM- eller 3G-dekning alle steder det er 4G.

Dermed kommer du trolig fortsatt til å ringe på samme måte som før, til tross for et nytt mobilnett.

4G-nettet er et såkalt AIPN-nettverk (All IP Network). Det vil si at det benytter seg av samme kommunikasjonsform som internett, TCP/IP. Alle tjenester som skal tilbys i 4G-nettverket må altså "legges oppå" dette nettverket, akkurat som IP-telefoni-tjenesten Skype er en tjeneste som leveres "oppå" internett.

Hva kan jeg bruke det til?

Som forklart over, er altså 4G egentlig ikke annet enn en rask trådløs internettilkobling. Men det åpner for mange nye muligheter. Du vil for eksempel kunne se TV i HD-kvalitet på PC-en din, eller du kan bruke mobilen til å høre på nettradio i god kvalitet. Det kan også tenkes at operatørene vil sende mobil-TV over 4G-nettet.

Når 4G kommer vil det også bli aktuelt å spille over mobilnettet, da forsinkelsen (latency) i nettet er svært lav. Forsinkelse vil si tiden det tar fra for eksempel PC-en din sender en IP-pakke (data), til det kommer frem hos mottakeren, til PC-en din mottar beskjed om at IP-pakken har kommet frem. For avanserte multiplayer-spill på nettet er det svært viktig at denne forsinkelsen er så lav som mulig.

For små datapakker (IP-pakker) vil forsinkelsen i teorien være under 5 millisekunder i 4G-nettet. Dermed vil trolig spill som World of Warcraft fungere bra via 4G.

Men det blir neppe snakk om å kvitte seg med ADSL-linja si hjemme selv om det settes opp en 4G-basestasjon i nabolaget. Som nevnt tidligere deler alle brukerne på hastigheten, så dersom et helt borettslag er koblet til samtidig vil hastighetene sannsynligvis bli plagsomt lave.

Når får jeg 4G?

Netcom bygger ut 4G først sentralt i Oslo. Deretter kommer trolig andre store byer til, som Bergen, Trondheim og Stavanger. De 3,6 millionene nordmenn som ikke bor i disse byene må trolig vente lenge før Netcom, Telenor, Network Norway eller andre aktører bygger ut LTE-nett der de bor.

Og folk flest vil sannsynligvis uansett ikke få 4G-dekning der de bor, da nordmenn flest tross alt ikke bor i disse byene. For disse vil det sannsynligvis bli mer aktuelt å bruke super-3G med høye nedlastingshastigheter etterhvert som dette blir bygget ut.

Det er selvsagt lov å håpe at Netcoms konkurrenter oppdager at det finnes andre steder enn Oslo når de skal i gang med 4G-utbygging, men vi holder ikke akkurat pusten.

Netcom åpner sitt 4G-nett i Oslo i 2010. Sannsynligheten for at Telenor åpner sitt 4G-nett omtrent samme sted på samme tid tror vi er stor.

Hvilket utstyr trenger jeg?

LTE vil gi deg lynraskt mobilt internett. (Foto: Istockphoto/Knape)

For å benytte deg av mulighetene i 4G-nettet må du ha en 4G-telefon. Slike telefoner er ikke kommersielt tilgjengelig ennå, og det er slett ikke sikkert at de har blitt det når Netcom åpner sitt nett.

Norge er sammen med Sverige de første landene i verden som får slike nett. Befolkningsgrunnlaget i Oslo og Stockholm er rimelig tynt i et globalt perspektiv, så mobilprodusentene vil neppe hive seg rundt for å lansere telefoner innen nettene åpnes. De kan tross alt bare selges i disse byene foreløpig.

I begynnelsen vil det altså mest sannsynlig bli snakk om å tilby USB-modem, slik at du kobler deg opp til 4G-nettet med PC-en din.

(Kilder: Netcom, wikipedia.com)

Les også
Stereo CD-kvalitet i mobilsamtaler
Les også
- Bergen får 4G til høsten
Les også
Mer mobilt bredbånd i distriktene
Les også
Mobilt bredbånd har blitt dyrere
Les også
Se Netcoms 4G i bruk
Les også
Netcom i gang med 4G
Les også
– Hva skal 4G koste?
Les også
Netcom bygger 4G i Oslo
Les også
Her er verdens første 4G-telefon
Les også
Netcom vil være først med supernett
Les også
Slutt på fri nedlasting?
Les også
Samles om 100 Mbps mobilnett
annonse

Les også