Nyhet

– Mobilen erstatter Visa om 5 år

Fem år frem i tid kan VISA-kortet være på vei ut av lommeboken. Analytikere i Juniper Research mener nemlig at betaling over mobiltelefonen med NFC vil erstatte dagens betalingsmåter, og anslår at over 700 millioner telefoner vil ha teknologen innebygget innen 2013.

Mobil som betalingsmiddel

Snart kan det å huske mobilen være nok på handletur. (Foto: Sean Locke)

NFC, eller Near Field Communication, er fortsatt et fremmedord selv blant mobilfrelste. Standarden er en videreutviklet utgave av RFID for mobiltelefoner, og lar deg bruke telefonen som betalingsmiddel. Løsningen fungerer også på linje med dagens RFID-kort, ved at du holder telefonen på kloss hold av en automat et øyeblikk til overføringen er gjort.

Les også: Mobilen erstatter lommeboken >>

Ifølge Juniper Research anslås gjennombruddet for NFC å komme i tidsrommet 2011 til 2013, og at det da totalt sett vil overføres nærmere 3 500 milliarder kroner via mobiltelefoner. Dersom 700 millioner telefoner har teknologien innen den tid, slik analysebyrået forutsier, vil det trolig bety at de fleste telefoner i etablerte markeder, som Norge, vil ha systemet innebygget. Juniper Research anslår at mobilmarkedene Øst-Asia, Vest-Europa og Nord-Amerika vil stå for 70 prosent av NFC-bruken.

Til nå er det kun et fåtalls telefoner lansert med NFC, deriblant Nokia 6212.

Ikke overraskende har Japan brukt NFC-løsninger allerede i lang tid. Siden 2004 er det kommet et mylder av betalingsløsninger for bruk til alt fra flybilletter til hamburgere og ordinære kleskjøp. Mest populært er det å kjøpe bøker og/eller magasiner med mobilen.

Prøves ut i Norge

Telenor og DnB Nor kunne tidligere i år melde at de har satt i gang prøveprosjekt med teknologien i Oslo. I første omgang tror Telenor at bruk av NFC vil gjelde begrensede beløp, som kaffe og mat på kafé.

– Vi ser for oss at det først blir for betaling mindre beløp, kaffebarer for eksempel. Deretter er betaling for transport et av de veldig interessante områdene som er aktuell. London har nå et forsøksprosjekt med betaling med mobiltelefonen på T-banen som vi følger med interesse, sa Hanne Sjursen, styreleder i det nye samarbeidet mellom Telenor og DNB Nor til Amobil ved lanseringen.

(Kilder: Mobil.se, Intomobile)

Les også
Vil styre mobil-lommeboken din
Les også
Kan du betale med Nokia Money?
Les også
Neste år betaler du med mobilen
Les også
Mobilbetaling slår an
Les også
Mobilen erstatter lommeboken
Les også
Ny Nokia betaler bussbilletten
Les også
Telenor erstatter lommeboken din
annonse