Til hovedinnhold

Sniktitt på Spotify for iPhone

All verdens musikk bare et tastetrykk unna. Det har vi vært vant til det siste året etter at Spotify dukket opp på PC-en. Nå får vi også all verdens musikk plassert godt nede i lomma etter at Spotify-applikasjonen ble sluppet til iPhone og Android.
Vi har prøvd iPhone-applikasjonen de siste timene og har allerede forelsket oss i programmet.
Helt genialt
For Spotify har tydeligvis tenkt gjennom dette ganske grundig. I tillegg til et enkelt grensesnitt der all forventet funksjonalitet ligger lett tilgjengelig er det også et par funksjoner som gjør applikasjonen enda bedre.
Mest av alt må vi skryte av muligheten for å synkronisere spillelister. For sanger fra spillelister som lages via enten mobilen eller PC-klienten kan legges direkte over på telefonen. Det vil si at sangene legges over på telefonen for avspilling uavhengig av nettforbindelse. Eneste krav er at du er koblet til trådløst nett når spillelistene skal legges over.


Dette fungerer helt strålende og gir også en bonus i forhold til at det ikke er nødvendig å bruke en formue på nedlasting av data når du hører på musikk via Spotify. For øyeblikket er det mulig å synkronisere opptil 3 333 sanger, så da har man til en gjennomsnittlig busstur i hvert fall.
Brukervennlig
Som sagt ligger all den ønskede funksjonaliteten lett tilgjengelig. Søk etter låter, artister eller album ligger på hovedmenyen, sammen med spillelistene. Søkeresultater kan også enkelt legges til i spillelister. Nye spillelister kan også opprettes via applikasjonene, i tillegg til at lister kan redigeres eller sletter.
Det er også enkelt å hoppe fra sang til sang. Vanlige ikoner for frem, tilbake og pause ligger i bunnen av bildet, sammen med volumslideren. Det er imidlertid mye enklere å bytte sang ved å dra fingeren på iPhone-vis over albumcoveret. Frem og tilbake avhengig av hvilken vei du vil gå.
Ikonene i Spotify er også store og lettforståelige, slik at brukervennligheten er det ingenting å si noe på.


Vi er også imponert over hvor rask tjenesten er. Sanger starter opp umiddelbart, uavhengig om vi er på trådløst nett eller 3G. Alt i alt er vi ekstremt fornøyd med hvordan dette fungerer på 3G-nettverket.
Noen problemer
Det er selvsagt et par områder vi kan dra opp der det er mulig med forbedringer. Vi savner informasjon om artistene. I den forbindelse savner vi også forslag om lignende artister. Her skulle vi faktisk gjerne sett at Spotify fikk lagt til den typen Genius-funksjonalitet som finnes i iTunes, slik at det automatisk kunne blitt opprettet spillelister med samme type musikk ut fra det enorme biblioteket til Spotify.
Vi har også prøvd Spotify via en Edge-forbindelse og her fungerer det ikke like smertefritt, men det hadde vi heller ikke forventet. Sangene ble spilt og det tak bare en håndfull sekunder før avspilling startet, men det var et par stopp i avspillingen. Vi snakker bare et par avbrudd på brøkdelen av noen sekunder. Allikevel er dette nok til at vi vel ikke kommer til å bruke applikasjonen mot nettet i områder uten god mobildekning. Heldigvis har vi da den nevnte synkroniseringsmodusen som gjør at de mest interessante spillelistene uansett er tilgjengelig.
Neste punkt er selvsagt iPhones totale mangel på multitasking. Dette betyr at du ikke kan høre på Spotify-musikk mens du gjør andre ting på telefonen. Applikasjonen er enten aktiv eller ikke fungerende i det hele tatt. Her skal vi imidlertid ikke skylde på Spotify. Det er Apples rigide system som hindrer dette. Går du ut og inn av applikasjonen starter musikken uansett der den sluttet sist.


Batteribruken er også relativt heftig. På halvannen time kontinuerlig bruk har batterinivået sunket med 30 prosent. Så en hel dag med Spotify blir tøft uten konstant lading, men for én time her og én time der er det perfekt.
Nå kjøper vi Premium
Spotify-applikasjonen er også forbundet med en kostnad, selv om selve applikasjonen er gratis. Først og fremst er applikasjonen kun brukbar for de som har kjøpt Premium-abonnement på Spotify. Dette koster 99 kroner måneden, men gir også reklamefritt tilbud på PC-en.
Videre er det en viss datakostnad forbundet med å bruke dette kontinuerlig opp mot mobilnettet. Her har imidlertid Spotify tatt grep i forhold til de synkroniserte spillelistene.
Uansett er vi overbevist om at iPhone-applikasjonen fører til at Spotify nå kommer til å selge en ganske heftig mengde Premium-abonnement. Førsteinntrykket av denne applikasjonen er såpass bra at vi ikke vil nøle med å anbefale det, og 99 kroner i måneden er ikke dyrt. Du har tross alt all verdens musikk med deg i lomma.
Les mer om Spotify til iPhone og andre mobiler på spørsmål og svar-sidene til Spotify (nederst).

Mer om
annonse