Til hovedinnhold

Nå kommer bøkenes svar på Wimp

Etter at tjenester som Spotify og Wimp har fått svært positiv mottakelse i markedet, satser nå det første bokforlaget på en tilsvarende tjeneste. Det er Cappelen Damm som sammen med Aspiro skal sørge for at du vil kunne streame lydbøker direkte til PC, Mac og mobiltelefon.
Aspiro er tilretteleggeren som blant annet utviklet musikktjenesten Wimp, i samarbeid med Telenor og Platekompaniet.
Boktjenesten kalles Ordflyt, og skal etter planen komme på markedet til høsten. Etter det vi kjenner til finnes det ingen tilsvarende tjeneste noe sted i verden. 

Multiplattform

Med Ordflyt skal det blant annet være mulig å sette bokmerker, slik at du kan starte å høre en bok på PC (eller Mac), for så å høre videre på mobiltelefonen. ”Dette vil innebære en modernisering av lydbøkene som vil appellere både til nye og gamle brukere. Ordflyt vil tilgjengeliggjøre våre lydbøker på en helt ny måte og vi gleder oss til å lansere en abonnementsløsning som vi tror boklytterne vil oppleve som en attraktiv forbedring på mange måter,” sier Øisten Wahl, direktør i Cappelen Damm i en pressemelding.

Mange uklarheter

Pressemeldingen gir ikke svar på om det vil være mulig å lagre innholdet på mobilen, slik at du kan høre på lydboka også når du sitter i et fly, eller er på reise i land der streaming vil bli uforholdsmessig dyrt. Den sier heller ikke noe om hvor mange titler som vil bli tilgjengelig, om det blir stykkpris på bøkene, eller om det blir som Wimp, der du kan høre all tilgjengelig musikk til en fast abonnementspris.

- Vi leverer bare den tekniske løsningen. Det er opp til Cappelen Damm å avgjøre hvilke deler av teknologien de vil bruke, sier administrerende direktør i Aspiro, Gunnar Sellæg til Mobilen.no. -  Men vi har caching i Wimp (mellomlagring som gjør det mulig å spille musikken offline), og den samme teknologien vil kunne brukes på lydbøker, om Cappelen Damm ønsker det.

Ikke tilgjengelig

I pressemeldingen henvises vi til Øistein Wahl i Cappelen Damm for informasjon om tjenesten. Wahl har så langt ikke vært tilgjengelig, og Cappelen Damms informasjonssjef, Ingunn Lindborg, sier hun ikke kjenner til detaljene rundt Ordflyt.

Oppdatert:

Etter at artikkelen ble publisert har direktør i Cappelen Damm, Øistein Wahl tatt kontakt med Mobilen.no. Han sier tjenesten ennå ikke er ferdig utviklet, og at det derfor ikke er helt klart hvilken betalingsmodell som vil bli valgt.
– Vi kommer til å ha mange hundre timer med lydbøker klare til lanseringen i høst. Det spesielle med bøker er at vi må forhandle med hver enkelt rettighetshaver. Men det finnes også en stor base med bøker som er fri for rettigheter, og som vil bli tilgjengelige for våre abonnenter, forklarer Wahl.
– Når det gjelder priser vil det bli en abonnementsavgift og en nedlastingspris for det man ønsker å laste ned. Prisene er foreløpig til vurdering og vil bli satt når det endelige konseptet er på plass. Vi er imidlertid opptatt av at det skal lønne seg å bli abonnent og at de som lytter mye til lydbøker skal komme bedre ut enn i dag prismessig, sier Wahl
På spørsmål om det vil bli lagt opp til et tilbud med månedens bok, slik som i bokklubbene, eller om det vil bli mulig å lagre bøkene på mobilen for avspilling utenfor mobilnettet, svarer Wahl at dette er blant tingene som nå skal utredes. – Vi kommer til å lytte til våre kunder og høre hvilke ønsker de har, sier Wahl. 
– Vi har allerede 40 000 medlemmer i lydbokklubben. Dette er medlemmer som i dag får bøkene på CD, men mange av dem er også klare for nye og mer moderne løsninger, sier Wahl.
For å skaffe kunnskap om hvordan folk ønsker tjenesten vil Cappelen Damm blant annet åpne for betatesting av Ordflyt.

Mer om
annonse