Til hovedinnhold

Ekspertenes spådommer: Ti harde pakker du risikerer å få i år

NB! Spoileradvarsel.

Jaja, barn! Hvem vil ha AirPods Pro til jul?
Niklas Plikk, Tek.no

Julefreden har nå forhåpentligvis begynt å senke seg i de tusen hjem, men for noen er det selvfølgelig ikke mulig å finne roen før papiret er revet av årets julegaver.

For hva kan vel befinne seg pent innpakket under juletreet i år?

I gamle dager var det bare giveren og julenissen som visste dette. Nå for tiden har vi moderne handlemønstre, prisbevisste kunder og store mengder data som forteller en god del om hva folk flest er ute etter.

Og på den måten går det an å si en del om hva folk får til jul også.

Det er riktignok ikke så enkelt å vite hva som befinner seg i pakkene tiltenkt akkurat deg, men det er mulig å si noe om hva som statistisk sett bør dukke opp ganske ofte under gaveoppakkingen.

Hodetelefoner, mobiler og spillutstyr

Vi har belaget oss på innspill fra to store prissammenligningstjenester, nemlig Prisguiden.no og Prisjakt.no.

De er ganske enige, i hvert fall om de store linjene. Holder vi oss til harde pakker – og det gjør vi jo gjerne – er det flere produkter som går igjen i topplistene fra begge de to prisaktørene.

Amund Espelien er daglig leder i Prisguiden. Bilde: Tek.no

– For første gang i historien har hodetelefoner nå passert populariteten til mobiltelefoner, sier daglig leder Amund Espelien i Prisguiden.

Han baserer sine spådommer på hva folk har søkt mest etter den siste tiden, og helt øverst på lista troner årets nye AirPods fra Apple.

Høyt plassert fra samme kategori finner vi også de enda nyere AirPods Pro samt Sony WH-1000XM3. Sistnevnte kom riktignok allerede i fjor, men de har sunket betraktelig i pris nå i høst.

Videre trekker Espelien fram spillkonsoller, selv om det ikke er like hot i år som i fjor. Det kan selvfølgelig ha noe å si med at vi både får en ny PlayStation og en ny Xbox til neste år.

For de som heller vil bevege på seg selv enn en spillfigur, er sports- og smartklokker også populært.

Vår mann i Prisguiden trekker også fram sporingsbrikker og den elektriske isskrapen Kärcher EDI 4 som potensielle julegaver – dette er dingser som passer inn i mange julegavebudsjett og kan gis til den som har «alt» fra før, minner Espelien om.

– AirPods er «årets julegave»

Hos konkurrenten Prisjakt.no har de merket seg de samme trendene, med trådløse hodetelefoner, mobiltelefoner og treningsklokker som populære kategorier.

Are Vittersø, Prisjakt.no
Trygve Indrelid / Prisjakt

– AirPods fra Apple stikker av med utnevnelsen «årets julegave», akkurat som i fjor. De to desidert mest søkte enkeltproduktene i november og desember er Apples andregenerasjons trådløse øreplugger, samt den nye Pro-utgaven, som ble lansert tidligere i høst, forteller daglig leder Are Vittersø.

Han mener at harde pakker med duppeditter og smarte dingser blir de store vinnerne under treet på julaften også i år, og trekker spesielt fram robotstøvsugeren Xiaomi Mi RoboRock S5, Apple iPhone 11 og Sony WH-1000XM3 som aktuelle gavekandidater.

Ifølge Vittersø er det heller ikke umulig at noen finner en elektrisk sparkesykkel under julegrana.

– Kjøpsinteressen for elektriske sparkesykler har eksplodert i 2019, og populariteten – antall søk – hos oss har økt med 551 prosent sammenlignet med 2018. Samtidig har kategorien falt dramatisk i pris, spesielt i andre halvår, minner han om.

Ti produkter å se opp for

Basert på innspillene og topplistene fra Prisguiden og Prisjakt, er det altså en viss mulighet for at nordmenn kan finne ett eller flere av følgende produkter under treet i år:

Apple AirPods

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Det er tre år siden Apple først slapp AirPods, og det tok ikke lang tid før disse ble umåtelig populære. I år kom både andre generasjon AirPods og de dyrere AirPods Pro, og i dag kan vi knapt gå fem meter i byen uten å møte på noen med disse «tannkostene» hengende i øra.

Og verre skal det bli, for både Prisjakt og Prisguiden mener at dette kan være en av de virkelig store julegavene i år. Så hvis du har AirPods på ønskelista, er det så avgjort mulig at nissen kommer innom med et par.

Nintendo Switch

Spillkonsoller er alltid populære gaver, og Switch fra Nintendo hadde vi også på fjorårets liste. Grunnen til at vi hverken lister PlayStation 4 eller Xbox er at disse to får sine avtagere før 2020 er omme, så de er ikke noen spesielt logiske kjøp.

Google Nest Mini

Google Home Mini.
Niklas Plikk, Tek.no

I fjor ble den lille smarthøyttaleren Home Mini for mange snarveien til taleassistenten Google Assistent, og i år har den kommet i en ny versjon med bedre lyd, en ekstra mikrofon, skrufeste og mer prosesseringskraft.

Navnet er også nytt: Nest Mini, og prisen er stadig lav nok til at det kan være en aktuell julegave. Vi skal heller ikke glemme at noen butikker solgte den «gamle» Home Mini til halv pris under Black Friday-sirkuset i høst.

Polar Ignite

Jula er som kjent en tid for lys, varme, god mat og god drikke. Så kommer januar med sibirkulde, slankekurer og et beinhardt treningsregime.

Treningsklokka Polar Ignite har innebygd GPS og avansert måling av puls, søvn og stress – og nytt utstyr gjør det jo litt mer lystbetont å komme i gang med trening.

Uansett er det langt bedre enn å få en lapp fra din kjære som sier «du må begynne å trene», selv om budskapet i bunn og grunn er det samme.

Apple iPhone

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nye mobiltelefoner er selvsagt ikke innenfor alles julegavebudsjett, men vi tør vedde på at Apples iPhone 11 blir å finne under en og annen julegran likevel.

Dessuten skal vi heller ikke glemme den eldre iPhone 8. Dette er Apples rimeligste iPhone, og for en som ikke har så store krav vil det da fort bli noen tusenlapper å spare.

Tile Pro

En sporingsbrikke er en flott gave til alle surrehuene der ute. Altså dere som har selskap av en usynlig gnom, hvis livsoppgave tilsynelatende er å gjemme unna slikt som nøkkelknipper, lommebøker og den slags viktigheter.

Disse brikkene har fått en oppsving nå før jul, muligens fordi de har en ganske gavevennlig pris. Men det kan også bare være fordi vi nylig slapp en samletest av slike.

Xiaomi RoboRock S5

Denne gaven suger.
Niklas Plikk, Tek.no

Dårlige robotstøvsugere har vært relativt rimelige ganske lenge, men nå begynner også gode støvsugere å få en anstendig prislapp.

RoboRock S5 eller S50 eller Robot Vacuum 2 (kjært barn...) gir mye automatisk rengjøring for pengene, og vi mener den og andre roboter har en naturlig plass under treet. Om ikke annet for å få opp barnålene som drysser.

Sony WH-1000XM3

Trådløse hodetelefoner med støydemping er en populær kategori, og dette paret fra Sony er blant våre absolutte favoritter.

Etter at prisen gikk ned nå i høst, ser vi for oss at de blir å finne pent innpakket i mer enn én gavehaug. I så fall blir det gode muligheter for både julefred og stille natt.

Kärcher EDI 4

En av vinterens mange gleder.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Hva gir man til den som allerede har det aller meste? Jo, kanskje en dings som går på batterier og gjør vinteren litt enklere å holde ut. Denne elektriske isskrapa kan derfor være noe far i huset risikerer å pakke opp før julekvelden er omme.

Apple iPad
Vi trodde kanskje ikke Apple kom til å slippe en ny iPad i år, men da tok vi feil. Det kan være at vi tar feil når vi tenker at dette kan bli en julegave også, men det ser ikke ut til at det er noen grense for hvor mange surfebrett man trenger.

Årets iPad har for øvrig fått marginalt større skjerm enn fjorårsmodellen, og har dessuten støtte for skjermdeksel med tastatur.

annonse