Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

SamletestPebblebee og Tile sporingsbrikker

En drøss nye sporingsbrikker – og to er nye vinnere

...men noen burde du styre helt unna.

Seks nye sporingsbrikker. Fra venstre: Tile Sticker, Tile Mate, Tile Slim, Pebblebee BlackCard, Tile Pro og Pebblebee Finder 2.0.

Vi har testa sporingsbrikker i bøtter og spann her på Tek de siste åra, og funnet ut at det er til dels store forskjeller på de ulike modellene du kan velge mellom der ute. Og det er jammen ikke godt å vite kvalitetsforskjellene før du faktisk har brukt dem en stund, for nær sagt alle brikkene hevder å kunne gjøre det samme. Samtidig er det ekstremt stor forskjell på såvel rekkevidde som lydstyrke.

Der enkelte brikker mister rekkevidden på 10–20 meters avstand holder andre stand på godt over 100 meter, og enkelte er nær sagt umulige å høre om du skulle være uheldig og miste dem under en sofapute.

Begge disse to parametrene har amerikanske Tile vært så å si enerådende på de siste to åra. Både deres første generasjon Tile Pro og fjorårets Tile Pro (2018) hadde mer eller mindre ingen konkurrenter, og for kort tid siden landet selskapets tredje generasjon Tile Pro (2020) på testbenken. Sammen med den kom også en drøss andre, nye produkter. Men, nå er ikke Tile alene lenger.

PebbleBee, et annet sporingsbrikkeselskap, hevder nemlig også å ha «...den ultimate sporingsbrikken...», og, vel, begge kan jo ikke ha det. Så derfor huket vi like godt inn alt PebbleBee hadde å by på også, og la oss i selen for testing.

Et bredt spektrum av ulike formfaktorer

Da sporingsbrikker var nytt var det én formfaktor som gjaldt: liten, kompakt og litt større enn en 20-kroning. I dag er dette fortsatt standardformatet, men i tillegg har det tilkommet en rekke andre formfaktorer. Både Pebblebee og Tile leverer i de to viktigste kategoriene, men Tile har i tillegg et par ekstra ess i ermet. La oss få en kjapp oversikt over de ulike produktene:

 • Tile Mate (2020) – 249 kr
 • Pebblebee BlackCard – 269 kr
 • Tile Slim (2020) – 299 kr
 • Pebblebee Finder 2.0 – 320 kr
 • Tile Pro (2020) – 349 kr
 • Tile Sticker (2020) (2 pk.) – 399 kr

Vil du vite enda mer spesifikt hva de ulike brikkene er spesifisert for, ta en titt i spesifikasjonslista under:

ProductTile Mate (2020)Pebblebee BlackCardTile Slim (2020)Pebblebee Finder 2.0Tile Pro (2020)Tile Sticker (2020) 2-pack
annonsePris170-219-249349
PrisFra 249,-Fra 269,-Fra 299,-Fra 320,-Fra 349,-Fra 399,-
Antall1 stk1 stk1 stk1 stk1 stk2 stk
Oppgitt rekkevidde60 m150 m60 m150 m120 m45 m
Oppgitt volum (dB)"Louder"115 dB"Louder"115 dB"Loudest""Loud"
Dimensjoner3,5 x 3,5 x 0,62 cm8,5 x 5,4 x 0,2 cm8,6 x 5,4 x 0,24 cm3,5 x 0,9 cm4,2 x 4,2 x 0,65 cm2,7 x 0,73 cm
Batteritid1 år (kan bytte batteri)4 måneder (oppladbar v/ dock)3 år (ikke oppladbar)6 måneder (oppladbar v/ USB Type-C)1 år (kan bytte batteri)3 år (ikke oppladbar)
StemmeassistentKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse avKrysse av
AnnetVannresistentVannresistentVanntettVannresistentVannresistentVanntett

Som vi kan se av oversikten over er brikkene nokså like – mye likere enn for et par år siden. Markedet later til å ha konsolidert seg noe: nå har alle brikkene støtte for Google Assistant, de er vannsikret og de har alle støtte for både iOS og Android.

Pebblebee BlackCard har en smart ladeløsning.

Den største forskjellen mellom brikkene finner vi på volum- og rekkeviddesiden, men tallene vi har fått fra produsentene som du kan se over kan du mer eller mindre ignorere. Rekkeviddetallene er i beste fall teoretiske, og volum i dB er en såpass vag referanse at det knapt er verdt noe. Avstanden lyden er målt fra, frekvensen lyden kjører på og hvordan høyttaleren er plassert er alle variabler som sterkt vil påvirke hvor lett brikken er å høre.

Nytt av i år er at vi ser enda flere formfaktorer, og dermed også et større spenn i både rekkevidde og volum. Nå lager både Tile og Pebblebee både tradisjonelle brikker i 20-kronersstørrelse du kan hekte på ting, samt også brikker i kredittkortformatet. Sistnevnte skal altså passe perfekt i lommebøker og denslags.

Tile Sticker har lim på undersiden så du kan feste den til ting.

Tile lager dessute to ulike brikker i myntformatet (de er riktignok firkantede): Mate og Pro. Førstnevnte er billigere, har noe lavere lyd og noe mindre funksjonalitet. Ja, også er den laget i plast og ikke metall, som Pro er. Dette har de imidlertid hatt et par år nå. Mer interessant er Tile Sticker, som er en helt ny formfaktor. Brikken er mindre, har en batteritid på tre år og kan festes med sterkt lim til ulike gjenstander. Den er også helt vanntett.

Sticker er tiltenkt festet på eksempelvis sykler, fjernkontroller, treningsutstyr, langrennsski etc. Sticker er også en god del mindre enn sine slektninger, og limet skal visstnok herde etter 24 timer og sikre at du må bruke mye kraft for å få den av igjen.

Hva er nytt siden sist?

Det er stor størrelsesforskjell på brikkene.

Okay, så det er nye formfaktorer – men er det noe annet nytt siden vi sist testet disse brikkene? Vel, for Pebblebees del er mye nytt, ettersom forrige produkt vi testet fra den kanten var den originale Pebblebee Honey i 2015.

Spesielt på programvaresiden er det ikke til å komme fra at mye har skjedd. Spesielt Chipolo og Tile lå milevis foran Pebblebee på både Android- og iOS-appene, med nyere, renere og mer responsivt design.

Nå er Pebblebee-appen blitt en langt penere sak å se til, med mye mer intuitive og tiltalende menyer:

Pebblebees menyer er blitt penere med åra, selv om innstillingene ser litt gamle ut.

Samtidig har ikke Tile ligget på latsiden, noe som ses tydelig i appene deres. Dette er svært gjennomtenkte saker, og ikke minst ligger det tett opptil Apples designfilosofi. Med andre ord: mye hvitt, tynne linjer og små, rene ikoner. Vi har ingen problemer med å innrømme at Tile nok tar innersvingen på Pebblebee her:

Tile-appen er en av de beste vi har vært borti.

Det skal bemerkes at Pebblebee-brikkene våre var litt vanskelige å sette opp via Android-appen. Via iOS-appen (som for øvrig er litt bedre) gikk det imidlertid nokså smertefritt, om enn litt tregt. Tile har en mye mer sømløs og ikke minst veldig hurtig oppsettsprosess, der du virkelig føler at responsen mellom programvaren og brikkene er umiddelbar og god.

Tile har gått for batteriutskifting, Pebblebee benytter USB Type-C.

Så fort brikkene er satt opp er imidlertid forskjellene mindre. Både Pebblebee og Tile lar deg bestemme ringetone, volum, ikon for brikkene og deling av brikkene. Du kan også velge hvor og når brikkene skal varsle deg om du går fra dem, og se GPS-historikk over hvor brikkene har vært.

Ja, også kan du selvsagt melde brikkene som «mistet». I så fall vil alle andre brukere av samme app kunne «finne» din brikke ved å være i nærheten av den (uten at de vet det), og så sende deg GPS-koordinater helt automatisk. Spesielt Tile begynner å få en solid brukerbase i Norge, og da begynner slike ting å gi mening. Sjansen for at noen med Tile-appen kommer joggende forbi nøkkelknippet du teoretisk sett har mistet i Frognerparken begynner faktisk å bli, ja, mer enn teoretisk.

Hvordan vi tester – rekkevidde og lydstyrke

Slik målte vi lyd og avstand. Eksempelet er den maksimale avstanden vi målte.

Vår testmetodologi for sporingsbrikker går omtrent som følger: legg alle sporingsbrikkene på ett sted og gå. Det vil si, vi går ikke bare av gårde uten mål og mening – underveis forsøker vi både å måle avstanden brikkene fungerer fra og gjøre oss opp en mening om hvor høylytte de er.

I dette tilfellet la vi fra oss brikkene i parken rett utenfor Dragvoll og gikk bortover stien vekk fra campus. Her var det både vindstøy, joggere på vei forbi og jevn biltrafikk ut og inn av parkeringsplassen, noe som passet ypperlig for å simulere et ekte mistet brikke-miljø.

Dette er avstandene der vi både hadde tilkobling og kunne høre brikkene godt nok til å lokalisere dem.

Brikkene ble for øvrig plassert litt opphøyet på et frisbeegolfstativ, med høyttalerhullene opp. Dette fordi vi ønsker å gi alle brikkene sjanse til å yte sitt beste volummessig. Samtidig tester vi altså ute og i et langt fra støyfritt miljø, for erfaringsmessig er det her de virkelige forskjellene mellom brikkene kommer til syne – ikke på avstanden mellom sofaen og kjøkkenbenken hjemme. Avstanden vi målte ble prikket inn i kartet med stien som referanse, og har dermed en feilmargin på et par meter.

Resultatet? Vel, som du kan se over i kartet var det svært ulik rekkevidde på de ulike brikkene. Merk at dette var avstanden der appen begynte å få problemer med å kontakte brikkene; brikkene var fortsatt fullt hørbare i alle tilfellene (for sin markerte avstand). Rangeringen blir dermed som følger (ta høyde for feilmargin):

 1. 97 meter – Tile Pro (2020)
 2. 78 meter – Pebblebee Finder 2.0
 3. 78 meter – Pebblebee BlackCard
 4. 67 meter – Tile Mate (2020)
 5. 42 meter – Tile Slim (2020)
 6. 26 meter – Tile Sticker

Dersom vi rangerer lydvolumet for de ulike brikkene havner rangeringen omtrent likt, foruten at Pebblebee BlackCard og Tile Mate skifter plass. Volumet på BlackCard er uansett høyt nok til at vi kunne høre brikken på nesten 80 meters avstand, så vi ville ikke tillagt dette særlig vekt.

Dog, det er verdt å tenke på at forholdene sjelden er like gode som her. Brikkene vil ofte ligge med høyttaleren vendt ned eller ligge under noe. I kredittkortbrikkenes tilfelle vil de nok ofte ligge inne i en lommebok, for eksempel – og da blir lyden betydelig dempet og rekkevidden minsket. At BlackCard er betydelig mer høylytt og har bedre rekkevidde enn Tile Slim (2020) er altså ikke ubetydelig.

Vel, uansett: la oss oppsummere og konkludere.

Testvinner – Tile Pro (2020)

Det kommer neppe som noe sjokk, men Tile vet fortsatt hva de driver med og lager stadig knallgode sporingsbrikker. Årets Tile Pro (2020) er således intet unntak, og akkurat som i foregående år er brikken svært velbygget med en solid metallramme og riperesistente flater. Som i fjor er også batteriet utskiftbart, og av standard klokketype.

Rekkevidden og volumet skal ha blitt enda bedre siden i fjor, men når vi sammenlignet direkte med fjorårets modell kan vi ikke si at vi merket spesielt stor forskjell på dem. Særlig rekkevidden virket å være tilnærmet lik – det vil si veldig god. Du kan fint stå omtrent 100 meter unna en Tile Pro og fortsatt både få tilkobling og høre den problemfritt.

Men når vi først snakker om problemer: Tile Pro har ett. Og det problemet heter Tile Pro, men da snakker vi altså om fjorårets modell (2018). I vår testing klarte vi knapt å finne forskjeller på de to brikkene – og all den tid 2018-modellen stadig selges hos mange leverandører til en langt lavere penge er det vanskelig å se store argumenter for å velge årets Tile Pro over den. Samtidig regner vi med at dette ikke kommer til å fortsette ut i evigheten; på et eller annet tidspunkt går lageret tomt.

Faktum er imidlertid at uansett hvilken av dem du ender opp med, så får du en knallbra sporingsbrikke med alt av funksjonalitet du kunne ønske deg. Vil du lese mer detaljert om det, vel, titt på testen fra i fjor. Appløsningen har i år blitt enda litt mer raffinert, men voldsomme forskjeller er det ikke.

Bunnlinja får bli denne: så lenge du får tak i 2018-modellen kan du like godt velge den. Men om denne skulle bli utilgjengelig er det ingen grunn til å tvile på at 2020-modellen er minst like bra.

Tile Pro (2020)
8.5
Meget bra
Anbefalt

Tile Pro (2020)

sitatTile Pro er stadig kongen, men vi skulle gjerne sett større utvikling fra forgjengeren.

Fordeler

 • +
  Laaang rekkevidde
 • +
  Svært høylytt
 • +
  Godt bygget, metallkropp
 • +
  Taktil og responsiv knapp
 • +
  God appløsning følger med
 • +
  Fukt- og støvresistent

Ting å tenke på

 • Gjør ikke noe mer enn forgjengeren
 • Litt dyr

Anbefalt – Pebblebee BlackCard

Før vi testet BlackCard hadde vi kun vært borti to andre sporingsbrikker i lommebokformatet: Chipolo Card og Tile Slim (2017). Ingen av disse imponerte veldig med hverken lyd eller størrelse, men var samtidig såpass unike at det var vanskelig å ikke anbefale dem: skulle du ha en brikke til flatpakkede formål var det ikke mye å velge i.

Dette har endret seg, og Pebblebee viser at det ikke nytter å sitte stille i båten lenger. BlackCard regelrett smadrer alt av andre slike kredittkortlignende sporingsbrikker vi har sett.

Dette merkes ikke minst på rekkevidden, som er langt, langt bedre enn det vi ser i for eksempel testens andre kredittkortstore brikke, Tile Slim (2020). 78 meter (BlackCard) er betydelig mer enn 42 meter (Tile Slim), og når lyden er høy nok til at du fortsatt hører brikken er det ikke mye å klage på.

BlackCard er dessuten ikke særlig dyr, selv om noe fraktkostnader nok vil tilkomme siden du må bestille den fra utlandet. Trumfkortet her er imidlertid at mens en Tile Slim vil måtte resirkuleres når den går tom for batteri etter to–tre år, kan du fortsette å lade opp Pebblebee BlackCard ut i evigheten takket være den svært smarte docken som medfølger. 45 minutter lading skal være nok til et halvt år med batteri.

Skal du ha en sporingsbrikke til lommeboka, vel, da er det Pebblebee BlackCard du skal ha.

Pebblebee BlackCard
7.5
Bra
Anbefalt

Pebblebee BlackCard

sitatSkal du ha en lommeboksporingsbrikke er BlackCard ditt beste alternativ.

Fordeler

 • +
  Høylytt og med god rekkevidde (for formfaktoren)
 • +
  VELDIG smart oppladingsdock!
 • +
  Hendig kredittkortstørrelse og -tykkelse
 • +
  Fukt- og støvresistent
 • +
  Lys som blinker hjelper med å finne brikken i mørket
 • +
  Godt priset

Ting å tenke på

 • Ikke like solid som Tile Slim
 • Kunne vært helt vanntett
 • Må bestilles fra utlandet

Pebblebee Finder 2.0

Pebblebee Finder 2.0 er selskapets flaggskip, og konkurrerer direkte med Tile Pro. I likhet med sistnevnte er også Finder 2.0 fukt- og støvresistent, den er høylytt og den har en formfaktor som gjør den svært egnet for påhekting til for eksempel et nøkkelknippe.

I likhet med Tile Pro kan den også lades opp igjen, men her i mer bokstavelig forstand. Du bytter ikke batteri på denne – den har faktisk en USB Type-C-inngang. Dermed kan du enkelt og greit plugge den i og fortsette som før.

Dessverre har Pebblebee Finder 2.0 også noen problemer. For det første: den er dyrere enn Tile Pro, både 2018- og 2020-modellen. Her legger vi altså til grunn at det tilkommer frakt, for du må tross alt kjøpe Pebblebee fra utlandet enn så lenge. For det andre: rekkevidden er kortere, og lyden noe lavere.

Sist, men ikke minst: Tiles appløsning er bedre, og sporingsnettverket deres er bedre rett og slett fordi de har flere brukere. Så for en premiumbrikke i «vanlig» format når Pebblebee Finder 2.0 rett og slett ikke helt opp.

Pebblebee Finder 2.0
7
Bra

Pebblebee Finder 2.0

sitatPebblebee Finder 2.0 kommer til kort mot Tile Pro, men er ikke dårlig.

Fordeler

 • +
  Kan lades opp via USB Type-C
 • +
  Metallramme gjør den solid
 • +
  Lys som blinker hjelper med å finne brikken i mørket
 • +
  Grei rekkevidde og bra volum
 • +
  Fukt- og støvresistens

Ting å tenke på

 • Appløsningen er ikke den beste
 • Rekkevidden er en god del kortere enn Tile Pro
 • Må bestilles fra utlandet

Tile Mate (2020)

Tile Mate har vi testet før, og vi greier ikke helt å se hva som er nytt med årets modell. I motsetning til Tile Pro har nemlig ikke utseendet forandret seg noe særlig fra 2018-modellen til 2020-modellen.

Det skal visstnok være en forskjell i rekkevidden, men vi kan ikke si at vi merket mye til dette i vår test. Dette er for all del en god sporingsbrikke, men den er også skremmende lik sin forgjenger. Som du da kanskje gjetter er også forgjengeren stadig levende i beste velgående på markedet, og vi ser liten grunn til å velge ny Mate over gammel Mate.

Men begge er helt ålreite brikker, altså.

Tile Mate (2020)
7
Bra

Tile Mate (2020)

sitatÅrets nye modell er knapt annerledes enn forgjengeren, som fås langt billigere.

Fordeler

 • +
  Liten og nett
 • +
  Helt OK rekkevidde
 • +
  Godt hørbar
 • +
  Utskiftbart batteri
 • +
  Fukt- og støvresistent

Ting å tenke på

 • Batteriluka er skikkelig vanskelig å få opp
 • Rekkevidden begrenser brikken; lyden er høy nok
 • Ikke like solid som sin storebror, vil bli ripet opp

Tile Slim (2020)

Tile Slim (2020) er oppfølgeren til den første Tile Slim, og i motsetning til sin eldre slektning har årets variant fått kredittkortformat. Forgjengeren var kvadratisk og passet ikke i en vanlig kredittkortlomme, noe som gjorde den litt upraktisk i en del lommebøker.

Årets Tile Slim er således mye smartere, og har også en knapp som ikke sitter midt på – noe som reduserer sjansen for at du klikker den når du ikke vil. Det er bra, for et dobbeltklikk sørger for at mobilen plinger svært høylytt (og det overstyrer stillemodus). Dette er jo forresten en god funksjon å ha for å finne mobilen, men så er det også blitt standard på alle sporingsbrikker nå for tiden.

Vi sliter med å anbefale Tile Slim rett og slett fordi Pebblebee BlackCard er så mye bedre. Dette gjelder både på rekkevidde, volum og – ikke minst – på opplading. Tile Slim kan du levere på resirkuleringsstasjonen etter to–tre år. Pebblebee-en kan du lade opp. Bare dét synes vi nesten er nok til å velge bort Tile Slim i seg selv.

Tile Slim (2020)
6
Helt greit

Tile Slim (2020)

sitatTile Slim har for kort rekkevidde og burde kunne lades opp.

Fordeler

 • +
  Kredittkortstørrelse og -tykkelse gjør den praktisk
 • +
  Pent design, sideplassert knapp for færre utilsiktede aktiveringer
 • +
  Vanntett
 • +
  Bra appløsning ved siden av

Ting å tenke på

 • Ikke så høylytt som vi skulle ønske
 • Ikke spesielt lang rekkevidde
 • Kan ikke skiftes batteri på eller lades opp.

Tile Sticker (2020)

Tile Sticker er et innovativt produkt; den er enda mer kompakt og litt mer stutt enn vanlige sporingsbrikker, og kan festes på ting med sterkt medfølgende lim som herder. I starten av testen festet undertegnede en slik på kameraet sitt, og den har fortsatt ikke falt av. Vi er imidlertid ikke sikre på om dette vil holde seg slik i de tre årene batteriet er oppgitt til å vare, og om det tåler alt av kulde, varme, vind, snø og regn som norsk klima har å by på. Men dét er nå en sak hverken vi eller brikken kan svare på.

Det vi kan svare på er om brikken fortjener dine hardt ervervede kronasjer, og til dét må vi nesten svare nei. Tile Sticker oppleves som et førstegenerasjons produkt, og kaster oss volum- og rekkeviddemessig tilbake til 2015 da vi først startet å teste disse produktene. Det er skuffende.

Du er også beina nødt til å kjøpe to om du først skal ha en Sticker, for de kommer bare i to- og firepakninger. Slik vi ser det er du bedre tjent med å kjøpe en Tile Pro og hekte den på dingsen du vil spore med en liten krok, heller enn å stole på både limet og Sticker sin evne til å bli funnet. For per nå har vi mer tillit til limet enn til rekkevidden, som var på skarve 26 meter i vår test.

Tile Sticker (2020) 2-pack
4.5
Svakt

Tile Sticker (2020) 2-pack

sitatTile Sticker har så mye kortere rekkevidde og volum enn Tile Pro at vi ikke ser poenget.

Fordeler

 • +
  Liten og kompakt
 • +
  Kan limes på ting
 • +
  God appløsning

Ting å tenke på

 • Veldig kort rekkevidde
 • Lavt volum
 • Kommer limet til å holde i flere år?
 • Kan ikke skifte batteri

Eier du noen av produktene i samletesten?

Hjelp andre ved å skrive en anmeldelse

annonse