Til hovedinnhold

Her er alt Google lanserte tirsdag

Kun ett av produktene kommer foreløpig til Norge.

Google

Det aller meste som skulle lanseres på Googles maskinvarearrangement i ettermiddag var i praksis kjent på forhånd. Googles Pixel 4-telefoner var lekket så heftig at Google i sommer valgte å gå ut med egne bilder av dem for å gjenvinne litt av kontrollen.

Den første nyheten var at Googles spillstrømmetjeneste Stadia lanseres 19. november. Fra tidligere visste vi at prisen blir 99 kroner i måneden, og at 31 spill vil være tilgjengelige for kjøp ved lansering.

Helt trådløse Pixel Buds

Nye Pixel Buds er Googles forsøk på helt trådløse øreplugger.
Google

Først ut av Googles maskinvare var en kjapp visning av Googles nye Pixel Buds. I den nye generasjonen har Google kvittet seg med ledningen mellom de to ørepluggene, som betyr at de fremover vil konkurrere med Apples Airpods.

Google skal ha lagt mye arbeid i å krympe ørepluggene så mye som mulig, og resultatet er plugger som i praksis kun ser ut som små sirkler som ikke stikker spesielt langt ut av øret.

De hevder nyutviklede blåtann-antenner skal gi bedre rekkevidde enn sammenliknbare produkter, og hevdet pluggene kan befinne seg tre rom unna signalkilden innendørs eller inntil en (amerikansk) fotballbane utendørs. Denne er rundt 90 meter lang, så det bør tyde på at Google har gjort store steg på denne fronten.

Nye Pixel Buds.
Google

Batterilevetiden er ellers oppgitt til fem timer på en lading og totalt 24 timer med batterietuiet – tilfeldigvis nøyaktig det samme som Apples Airpods. Etuiet får også trådløs lading.

Google snakket også om en ny ventil som skal slippe gjennom «akkurat passe» med omgivelseslyd, og kunstig intelligens skal tilpasse både omgivelseslyd og volum slik at du ikke skal trenge å justere volumet når du beveger deg gjennom omgivelser med ulikt støynivå. De vil også støtte aktivering av Google Assistent kun med stemmen, slik at du skal kunne si «Hey Google» når som helst og oppleve at ørepluggene reagerer.

Nye Pixel Buds skal lanseres på våren neste år, foreløpig kun i USA.

Pixelbook Go

Nye Pixelbook Go i fargen Just Pink.
Google

Google viste også frem en ny versjon av sin Pixelbook, kalt Pixelbook Go. Denne kjører Googles Chrome OS, får en touchskjerm på 13,3 tommer, er 13 millimeter tykk og veier under en kilo.

Batterilevetiden skal være på opptil 12 timer, og maskinen kan fåes med Core m3-, i5- eller i7-prosessor. Den fåes i versjoner med 8 og 16 GB RAM og kan fåes med 64, 128 eller 256 GB SSD-lagring. Et ekstremt stillegående tastatur skal gjøre det

Pixelbook Go blir foreløpig kun tilgjengelig i USA og etter hvert i Storbritannia.

Ny versjon av Google Mini – omdøpt til Nest Mini

Nye Nest mini.
Google

Googles minste smarthøyttaler får også en oppdatering, og Google gjør som med sine andre Google Home-produkter og døper den om til Nest. Navnet blir altså Nest mini fremover.

Først og fremst skal høyttaleren ha fått bedre bassgjengivelse – dobbelt så god som før, ifølge Google. Også resten av lydbildet skal ha blitt klarere, og ikke minst har høyttaleren fått en ekstra mikrofon for å høre kommandoer bedre i støyete omgivelser. Et skrufeste bak skal gjøre det enklere å henge høyttaleren på veggen.

Høyttaleren har dessuten fått en prosessor ombord som skal bidra til å flytte prosesseringen av enkelte Assistent-kommandoer til høyttaleren selv i stedet for på Googles servere. Den skal dermed bli i stand til å lære seg de mest brukte kommandoene dine og sørge for å ha svarene klare, som gjør at responstiden blir betraktelig kortere.

Nye funksjoner inkluderer også «Home Intercom», altså samtaler mellom ulike smarthøyttalere hjemme, i tillegg til muligheten til å ringe hjem til Nest-høyttalerne.

Prisen forblir den samme, med 49 dollar i USA, og Nest mini skal være tilgjengelig fra 22. oktober.

Fra Google Norges pressesjef Helle Skjervold får vi også vite at Nest Mini er det eneste av de nye Google-produktene som foreløpig blir offisielt lansert i Norge. Prisen vil være den samme som før, altså 599 kroner, og den blir tilgjengelig fra 22. oktober også her.

Google Wifi blir Nest Wifi

Nest Wifi erstatter dagens Google Wifi. Nå inkluderer mesh-ruteren også en smarthøyttaler.
Google

Google skrøt også av at meshnettverkssystemet Google Wifi har vært det mest solgte i både USA og Canada siden lanseringen. Nå får det en oppfølger, og også her bytter Google til Nest-navnet for sine smarthusprodukter.

Nest Wifi skal først og fremst være kraftigere enn Google Wifi-enhetene, med opptil dobbel hastighet og 25 prosent bedre rekkevidde. To enheter skal være nok til å dekke inntil 350 kvadratmeter, og de vil også være bakoverkompatible med Google Wifi. Wi-Fi 6-støtte har imidlertid ikke Google fått plass til.

Hovedruteren og mesh-punktene er nå ulike enheter. Sistnevnte inkluderer nå også en høyttaler og mikrofoner.
Google

Til forskjell fra tidligere er ruteren og satellitten to enheter som ikke lenger er identiske. Ruteren er først og fremst kraftigere enn satellitten, med 4x4 på 5 GHz og 2x2 på 2,4 GHz (AC2200), mens satellitten bare har 2x2 på begge (AC1200).

Nytt er også at satellittene har en integrert smarthøyttaler med Google Assistant. Høyttaleren skal være den samme som i Nest Mini, og den skal også kunne alt det Nest Mini ellers kan.

Nest Wifi blir tilgjengelig i åtte markeder i løpet av 2019. Vi vet foreløpig ikke om Norge er ett av disse. Prisen vil være 249 dollar for to, 349 dollar for tre, og rutersystemet vil bli mulig å få i tre farger – Snow, Sand og Mist.

Google Pixel 4 og Pixel 4 XL

Det meste om Googles Pixel 4 var stort sett kjent på forhånd.
Google

Googles Pixel 4 var som nevnt i starten av artikkelen i hovedsak fullstendig lekket på forhånd.

Her er de bekreftede spesifikasjonene:

Google Pixel 4Pixel 4 XL
Dimensjoner68,8 x 147,1 x 8,2 mm75,1 x 160,4 x 8,2 mm
Vekt162 gram193 gram
Skjerm5,7 tommer, FHD+, 444 PPI, 19:9, 90 Hz, HDR6,3 tommer, QHD+, 537 PPI, 19:9, 90 Hz, HDR
MaskinvareSnapdragon 855, 6 GB RAM, 64 eller 128 GB lagringSnapdragon 855, 6 GB RAM, 64 eller 128 GB lagring
Batteri2.800 mAh3.700 mAh
LadingInntil 18 watt med kabel, støtter trådløs ladingInntil 18 watt med kabel, støtter trådløs lading
KameraerHoved: 12,2 megapiksel f/1.7 Tele: 16 megapiksel f/2.4Hoved: 12,2 megapiksel f/1.7 Tele: 16 megapiksel f/2.4

Det viktigste blant spesifikasjonene er muligens den nye 90 Hz-skjermen Google har valgt. Med 90 Hz bør alle bevegelser på skjermen fremstå en god del glattere enn vanlig.

Telelinsen på kameraet er også ny, og Google går med det motsatt vei av Apple, som valgte å inkludere en ultravidinkellinse på sin iPhone 11 (selv om Pro-versjonene også har en telelinse i tillegg).

Google har lenge vært ledende på såkalt «computational photography», altså å bruke en kombinasjon av maskinvare- og programvarekraft til å forbedre bildene du tar, selv om både Huawei og Apple har tatt store steg på denne fronten i det siste.

Med Pixel 4 introduserer Google fire nye forbedringer på fotofronten. Først og fremst vil du fremover kunne se hvordan HDR-bilder vil se ut i sanntid på skjermen når du skal ta bildet. Det bør gjøre det lettere å styre eksponeringen slik du vil.

Nye funksjoner i Pixel-kameraene.
Google

Blant forbedringene er også at Google utvider bruksområdet til portrettmodusen sin, som tidligere stort sett har fungert kun på mennesker. Fremover vil du kunne ta bilde også av andre ting med portrettmodusen, for eksempel en motorsykkel, og få pen «bokeh» i bakgrunnen.

En ny såkalt «Super Res Zoom»-funksjon skal skarpe opp bilder hvor du zoomer inn direkte på skjermen før du tar bildet, og Pixel 4 har dessuten fått en egen radarsensor innebygget som gir mulighet for sveipekommandoer. For eksempel skal du kunne vifte hånda forbi skjermen for å hoppe en låt frem eller tilbake i musikkspilleren.

En ny radarsensor skal gi mulighet for å sveipe forbi låter du ikke liker bare ved å vifte hånda foran skjermen.
Google

Funksjonen vil også kunne merke at du tar etter telefonen og sette i gang ansiktsopplåsing før du har rukket å flytte ansiktet mot skjermen.

En ny båndopptaker-app vil kunne transkribere hva som blir sagt i sanntid, og skal også kunne gjenkjenne ting som musikk eller applaus. Google skrøt på lanseringen av at alt dette skjer lokalt på enheten din og ikke er avhengig av Googles servere – som selvfølgelig kan være gunstig også i et personvernhensyn, spesielt med tanke på hva vi har hørt i det siste om hvordan ulike selskaper analyserer lyddata fra smarthøyttalere.

I utgangspunktet vil det kunne være engelsk som kan transkriberes, men flere språk skal komme etter hvert, ifølge Google.

En ny transkriberingsfunksjon i Googles båndopptaker kan gjengi det som blir sagt skriftlig i sanntid. Det hele gjøres lokalt på telefonen din.
Skjermdump

Også på Pixel 4 skal Google-assistenten ha blitt bedre. Den skal kunne gjenkjenne flere typer kommandoer, og mer skal kunne utføres lokalt på telefonen din i stedet for på Googles servere. Et eksempel Google bruker er «Vis bildene mine fra New York», og deretter «De i Central Park» og videre «Send dem til Mor» – men selvfølgelig på engelsk. Den norske assistenten har foreløpig ikke vist seg å være i nærheten av like medgjørlig.

Google Pixel 4 vil koste 799 dollar i USA, Pixel 4 XL 899 dollar. Telefonene er tilgjengelig i tre farger – hvit, sort og oransje. Ingenting er altså nytt om tilgjengelighet i Norge, men Googles telefoner har tradisjonelt vært mulig å få tak i også i Norge gjennom butikker som gråimporterer dem.

annonse