Nyhet

– SSD konkurrerer ikke mot harddisken

Seagates toppsjef Steven Luczo tror mekaniske disker vil fortsette å dominere i overskuelig fremtid.

Det er liten tvil om at stadig mer data lagres på flash-minne. Tynne og lette bærbare kommer nå gjerne med SSD i stedet for mekaniske snurredisker, mens store minnepinner til en viss grad har tatt over for små, eksterne harddisker.

Men den ærverdige mekaniske harddisken er på ingen måter døende, mener tydeligvis de høye herrene i harddiskindustrien selv. For mens Western Digital satser videre på VelociRaptor, har også Seagates toppsjef Steven Luczo få bekymringer for den umiddelbare fremtiden:

– Flash er en kompletterende teknologi, ikke konkurrerende, sier han i et langt intervju hos Forbes.

Enorm vekst i lagringsbehov

Verdens lagringsbehov øker konstant, og det øker veldig raskt. Som privatpersoner tenker vi kanskje ikke så mye på det, ettersom bruk av skylagring og sosiale nettjenester øker. Men alle data, bilder eller filmer du laster opp på Facebook, Flickr, YouTube eller Dropbox må jo tross alt fremdeles lagres ett sted. Du slipper riktignok å tenke på det og betale for det, men behovet er der like fullt.

– Vår bransje leverte 100 exabyte (en exabyte er en million terabyte, journ.anm.) for frem år siden, 400 exabyte i 2011, og vi vil trolig levere en zettabyte en gang mellom 2015 og 2016. En zettabyte tilsvarer alle digitaliserte data fra 1957 til og med 2010, sier Luczo.

Produksjonen av flash-minne er ganske enkelt ikke stor nok. Skulle man forsøke å erstatte dagens harddiskbehov, altså de 400 exabytene, med SSD-er og annen flash-lagring, ville de kommet langt under det faktiske behovet.

– Det ville nådd omtrent 25 prosent. Og da da betyr det å ikke bygge noen mobiler eller iPader eller noe annet, sier Luczo.

Og behovet vil forstette å øke, mener toppsjefen. I 2020 tror Seagate at vi snakker om et behov på syv zettabyte, mens andre i bransjen tipper så høyt som 35 zettabyte. Flash vil kun dekke en liten del av behovet, sier Luczo.

– Faktisk er jeg mer bekymret for at flash-gjengen ikke finner ut hvordan de skal fortsette å levere på ytelse og kostnader når de kommer under 21 nanometer produksjonsprosess, enn at de noengang skal erstatte vanlige harddisker.

Rimeligere investeringer

Med den kraftige økningen i lagringsbehov mener faktisk Luczo at det innen noen få år vi bli behov for ytterligere investeringer i produksjonskapasitet, og at det vil være langt rimeligere å få til med magnetiske disker.

For Seagate eller Western Digital vil det komme på omtrent en milliard dollar i året å øke kapasiteten med en ekstra zettabyte. Om flashprodusentene skulle gjort det samme ville det kommet på 50 millarder dollar, hevder Luczo.

Kilde: Forbes

Les også
Denne myrder dataene dine
Les også
Intel slipper tre rimelige SSD-er
Les også
Vil gjøre nettskyen billigere for deg
annonse