Svenske Postnord innfører gebyr på pakker fra Kina

Kan det samme skje i Norge?

Fra første mars innfører Postnord en ny administrasjonsavgift på alle pakker som sendes til Sverige fra Kina og andre land utenfor EU. Det betyr at pakkene minst blir 75 kroner dyrere enn hva de er i dag.

Det vil trolig gjøre at postkontorene vil oversvømmes av pakker med billig innhold, som ikke hentes på grunn av den nye avgiften, melder SVT Nyheter.

Avgiften variere etter pakkens verdi

Den nye avgiften vil baseres på verdien av pakken som ankommer Sverige. På alle pakker under 1500 svenske kroner vil mottakerne måtte betale 75 kroner i ekstra avgift.

Dersom pakken har en verdi over 1500 svenske kroner vil den nye administrasjonsavgiften være på 125 kroner.

Det anslås at det kommer rundt 600 000 pakker til Postnords terminal på Arlanda hver uke, og kun 25 prosent betaler den svenske momsen på varene de har bestilt. Det betyr at statskassen går glipp av opp mot én milliard kroner i avgifter årlig.

Tror postkontorene vil flomme over av pakker som ikke hentes

Det er bare noen få uker til den nye avgiften trer i kraft, og det betyr at mange som allerede har bestilt ting fra land utenfor EU vil måtte betale mer enn de først trodde. Hele 97 prosent av alle pakkene som kommer fra Kina til Sverige har en verdi under 200 kroner, altså vil 75 kroner ekstra være en ganske stor økning i prisen.

Postnord regner derfor med at postkontorene vil oppleve at hyllene fylles opp med pakker som ikke hentes fordi avgiften legges på. Men selskapet regner med at problemet vil avta når brukerne har lært seg den nye avgiften å kjenne.

Tek.no har ikke lyktes i få en kommentar fra den norske avdelingen i Postnord. Vi kommer tilbake med en oppdatering når vi hører fra dem.

Hvorfor får du alltid råbillig frakt fra Kina?
Her kan du lese grunnen (Ekstra) »

(Kilde: SVT Nyheter)

Les også
Fortolling av småpakker skal under hundrelappen
Les også
Svenskene må sende tilbake 200 000 «kinapakker»
Les også
Treningskart avslører hemmelige militærbaser
Les også
Nå har Elon Musk lansert en «flammekaster»
Les også
Dette er grunnen til at du får råbillig frakt fra Kina
annonse