Nyhet

Treningskart avslører hemmelige militærbaser

Strava ville bare vise frem 1 milliard treningsøkter. Viste frem mer enn planlagt.

At elektronikken vår holder øye med oss er ikke nytt. De fleste av oss godtar det, siden det betyr bedre tjenester som hjelper oss i det daglige. Men noen ganger deler man litt mer enn planlagt. Det er det muligens en del Strava-brukere som har fått merke de siste dagene.

Strava er én av mange ulike treningsapper på markedet, og i likhet med Endomondo og Runkeeper logger den treningsinnsatsen din. Men den logger ikke bare hva du gjør, den logger også hvor du gjør det og lager et kart til deg etterpå.

Og nå har The Guardian oppdaget det som tilsynelatende er militærbaser i Stravas treningskart.

I november i fjor slapp Strava et digert varmekart basert på rundt en milliard treningsøkter fra sine brukere. Utviklerne bak treningsappen skrøt av at man kunne se blant annet kjente turiststier og festivalen Burning Man på kartet. Sistnevnte går av stabelen midt i ørkenen i USA, og det er dermed ikke så mye annet som burde dukke opp på kartet i det området.

Sterke lys - i mørke områder

Ser man på steder der Strava-appen og aktivitetsarmbånd har lav utbredelse, blir fort de stedene der løsningen er i bruk synlige.

Men det er altså også mulig å identifisere militærbaser og amerikansk personell i dette varmekartet. I utgangspunktet skal man se ganske hardt på kartet for å se enkeltturer, men ruter der brukerne ferdes ofte dukker opp som tydelige lysspor. Kartet viser tynne røde striper om få personer eller kun én enkelt har tatt ruten, men lyser opp i gule striper der mange nok av Strava-brukerne har jogget, syklet eller svømt. Og som med Burning Man - dersom det er lite annen aktivitet i nærheten blir kontrasten svært så tydelig.

For eksempel har joggeruter i amerikanske militærbaser i Afghanistan og Syria dukket opp på kartene. Også Storbritannia er «rammet», ettersom en av basene deres på Falklandsøyene også lyser greit opp i kartet.

Dette skal være én av USAs militærbaser i Helmand i Afghanistan.

– Kartet ser veldig fint ut, men det er ikke optimalt for operasjonell sikkerhet. Amerikanske baser er tydelig identifiserbare på kartet, siteres analytiker Nathan Ruser på i The Guardian. Ruser jobber i United Conflict Analysts og var først til å oppdage den uventede bivirkningen av Stravas iver etter å vise brukernes aktivitet.

Det er mulig å skru av posisjonsregistreringen i Strava når man logger treningsøkter. Og antakeligvis er det det brukerne man ser på de utsatte stedene i kartet her burde gjort.

Pentagon oppfordret til logging

Ifølge Washington Post har Pentagon i USA oppfordret troppene til å bruke treningsloggere, og de har blant annet delt ut 2500 Fitbit-armbånd i 2013 for å få bukt med overvekt.

Strava på sin side har kommet med en uttalelse til The Verge, og presiserer at de er opptatt av å hjelpe folk til å forstå personverninnstillingene i appen sin. De peker også på at kartet er basert på en milliard aktiviteter og at aktiviteter på steder som er merket som sensitive av brukerne ikke er tatt med.

I Washington Post siteres selskapet på at «Vi jobber med militæret og myndighetene for å se på eventuelle viktige områder som måtte dukke opp i kartet».

Vanlig med sikring av elektronikk

Det har lenge vært vanlig med sikring av såvel militære som private steder der hemmelig informasjon behandles. Det er ikke uvanlig med skap der man legger fra seg privat elektronikk på vei inn, eller at elektronikken man eventuelt har skal godkjennes og logges.

Men det hjelper selvsagt ikke mye dersom organisasjonen man er i anbefaler bruk av denne typen enheter og dersom stedet man legger fra seg tingene er i et hemmelig område i utgangspunktet. Da er det bare et veloverveid forhold til personverninnstillingene som hjelper. Noe det er fort gjort å tenke seg at i hvert fall noen flere appbrukere vil få i dagene som kommer.

Trenger du litt assistanse til trening?
Sjekk ut vår samletest av smarte treningsklokker »

Les også
Svenske Postnord innfører gebyr på pakker fra Kina
annonse