Til hovedinnhold

Nå blir det tryggere og billigere å handle på nett

Nytt EU-direktiv kommer til høsten.

Til høsten vil et nytt EU-direktiv vedtas. Det nye direktivet setter en stopper for såkalte «administrasjonsgebyrer». I tillegg vil det komme en standardisert angrerettslov, uten at det foreløpig har kommet frem nøyaktig hva denne vil innebære.

Via Norges EØS-avtale vil dette også gjelde norske tilbydere av produkter og tjenester på nett.

– Dette er god forbrukerpolitikk. Nå vil det ikke lenger være mulig å ta mer betalt enn hva det reelt sett koster, sier statssekretær i justis- og politidepartementet Astri Aas-Hansen til Aftenposten.no.

Slik skaffer du rimelige varer fra USA:
Få "adresse" på den andre siden av dammen

Fjerner gebyret

Når du betaler med kredittkort på nettet kommer det i flere tilfeller inn en egen administrasjonsgebyr mot slutten av handelen. Dette varierer fra noen få kroner til flere hundrelapper. Dette slår ofte hardest ut på flyreiser, leiebiler og andre lignende kjøp.

EUs nye direktiv, forbrukerrettighetsdirektivet, trer i kraft, vil dette ikke lengre være lov. Et administrasjonsgebyr skal ikke lengre være mer enn det faktisk koster for bedriften å administrere transaksjonen.

I følge Visa Norge Bankgruppe, via Aftenposten.no, er den reelle kostnaden rundt 1,5 - 2 % av beløpet du betaler. Det betyr 15-20 for hver tusenlapp du bruker.

Kan ta to år

Justisdepartementet har uttalt at direktivet skal vedtas til høsten, og at medlemslandene får to år til å implementere det.

Disse tjenestene er rammet av den nye E-moms-loven
Se hva E-momsen betyr for deg

(Kilde: Aftenposten.no)

annonse