Til hovedinnhold

Nekter for å stå bak Norges største nettangrep

Anonymous Norge hevder det ikke er dem.

Gårsdagens massive dataangrep mot en rekke sentrale selskaper og organisasjoner i Norge, blant annet DNB, Telenor, SAS og Norges Bank, er trolig tidenes største. Nettsidene til selskapene knakk sammen én etter én utover hele dagen, og angrepet ga seg ikke før rundt midnattstider.

– Utifra det vi vet har det ikke vært et DDoS-angrep av en slik størrelse tidligere rettet mot så mange norske bedrifter, sier sjefsforsker ved Sintef IKT og professor ved instituttet for informatikk ved Universitetet i Oslo, Ketil Sølen, til Dagens Næringsliv.

Samtidig som angrepene pågikk mottok en flere redaksjoner i Norge, blant annet Dagens Næringsliv og Digi, en e-post fra en person som hevdet å stå bak angrepene – og som også var en del av hacktivist-gruppen Anonymous Norge.

Via Anonymous Norges offisielle Twitter-kanal, nekter de nå for at har noe som helst med dette angrepet å gjøre.

Det var via den samme kanalen at Anonymous i 2012 avslørte tenåringene som angrep DNB, Norsk Tipping og Aller Media. Tenåringene ble tiltalt, og måtte møte i retten.

DDoS-angrep

I motsetning til et «hacker»-angrep, hvor noen prøver å skaffe seg urettmessige tilganger, er dette et DDoS-angrep. Serverne ble utsatt for tusenvis av samtidlige henvendelser, før de til slutt knekker sammen under denne belastningen.

Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.Foto: DNB

– Dette er ikke et hackingangrep, og de kom seg ikke inn i systemet vårt. Angrepet kommer i form av veldig mange påloggingsforsøk, som overbelastet serverne våre, sa kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB til Hardware.no i går.

I meldingen Anonymous nå har lagt ut på Twitter, skriver de blant annet at «det er ikke oss, og det er skids som står bak. De har ingen 'avanserte' tools».

«Skids» er kortformen av «scriptkids», en betegnelse som brukes om unge mennesker som gjerne utfører datakriminalitet rett og slett ved å kjøpe seg tilgang til et verktøy som utfører angrepet for dem. De besitter nødvendigvis ikke stor kunnskap om hvordan man utfører et DDoS-angrep, ei heller har de eierskap over de titusentalls datamaskinene som trengs for å sende det massive antallet forespørsler mot ofrene.

«Scriptkid»

Disse verktøyene kan like fullt være meget kraftige, og har du nok penger kan du kjøpe deg tilgang til et hav av maskiner du kan utnytte for å starte et storstilt DDoS-angrep.

Nå skal det sies at nøyaktig hvilke hackere, «scriptkids», eller andre som tilhører den anonyme gruppa Anonymous, ikke på noen måte er klart definert. Medlemmene er tross alt anonyme, både utad og internt.

At Anonymous Norge nå tar avstand fra angrepene, kan gjerne være fordi de ikke ønsker at gårsdagens angrep skal knyttes til Anonymous «offisielle» standpunkter. Hvorvidt det stemmer at ingen medlemmer i gruppen står bak angrepene, er dog vanskelig å si med sikkerhet.

Her diskuteres Facebook-hacking, svindel og konspirasjoner:
Dette er hva som møtte oss da vi surfet på Internetts undergrunn » (Ekstra)

sitat"Vi ler av de som mener vi står bak angrepene på EVRY / DnB - Det er ikke oss og det er skids som står bak. De har ingen 'avanserte' tools.— Anonymous Norway (@AnonymousNorway) 9. juli 2014"
annonse