Til hovedinnhold

DNB utsatt for massivt DDOS-angrep

Sperret både nettbank og nettsider for landets største bank.

Rett etter klokken 11 tirsdag ble DNB utsatt for et DDOS-angrep. Angrepet førte til at de aller fleste tjenestene deres gikk ned for telling. Brukere som prøvde å komme inn på DNB.no ble møtt av følgende feilmelding:

«På grunn av en teknisk feil får du dessverre ikke brukt denne tjenesten akkurat nå. Vi beklager, og kan forsikre om at våre beste folk jobber for å løse situasjonen. Forsøk gjerne igjen senere.»

I motsetning til et «hacker»-angrep, hvor noen prøver å skaffe seg urettmessige tilganger, er dette et resultat av at serverne ble utsatt for tusenvis av samtidlige henvendelser. Til slutt får denne belastningen serverne deres til å knekke sammen.

Kom seg ikke inn i systemene

Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.Foto: DNB

Informasjonen blir bekreftet av kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB:

– Dette er ikke et hackingangrep, og de kom seg ikke inn i systemet vårt. Angrepet kommer i form av veldig mange påloggingsforsøk, som overbelastet serverne våre, sier Dalsbø til Hardware.no.

Han forteller at DNB ikke er alene om å oppleve problemer, og at det er flere andre bedrifter i Norge som har vært utsatt for slik sabotasje i dag.

– Ren sabotasje

– Dette er snakk om et omfattende, organisert angrep. Vi ser svært alvorlig på dette, men har ikke fått noen indikasjon på, eller begrunnelse for, hvorfor noen har valgt ut oss som et mål, men vi tar dette svært alvorlig, fortsetter Dalsbø.

Han forteller at banken tidligere har både anmeldt og gått til rettssaker mot andre som har angrepet dem; og at det også kan bli aktuelt denne gangen.

– Det er for tidlig å si noe om dette kan tas til retten hvis det er utenlandske gjerningsmenn som står bak, men det gjøres et stort, internasjonalt samarbeid mot slike saker, sier han, og avslutter:

– Det er ingen som tjener noe på dette. Dette er bare ren destruktiv sabotasje.

– Kom fra utenfor Norge

Selskapet som er ansvarlig for driften av flere av DNBs tjenester, forteller til Hardware.no at mye av DDOS-trafikken kom fra utlandet:

– Det er mye som tyder på at dette er et angrep som kommer fra utenfor Norge, men vi ønsker ikke være mer spesifikke før vi har gjort noen flere undersøkelser, forteller Geir Remman, informasjonsdirektøy i Evry.

Han sier at deres hovedfokus først er å bistå DNB i å sørge for at alt fungerer, og å holde kontroll på at situasjonen forholder seg stabil. De vil også analysere angrepet nærmere, men Remman ønsker ikke å kommentere dette heller inntil videre.

Sparebank1 også rammet

Et DDOS-angrep rammet også Sparebank1 mellom klokken 11:18 og 11:36. Det forteller kommunikasjonssjef Sissel Grieg Viig til Hardware.no, men hun sier at kundene deres ikke skal ha merket stort til dette.

– Det skal ha vært noen tregheter med å komme inn i selve nettbanken i denne perioden, men det er alt, og situasjonen er under kontroll nå, forteller hun.

Hva er DDOS?

Et DDoS-angrep forekommer når et datanettverk utsettes for et bombardement av kommunikasjonsforespørsler, gjerne fra mange datamaskiner eller botnett. Da selskapet av videospilleren VLC ble rammet av et slikt angrep i fjor valgte de å lage en visualisering av hvordan det kan se ut, og videoen kan du se her.

Angrep av denne typen ender ofte med at serverne ikke takler det massive presset de utsettes for, og dermed blir slått ut av spill. I praksis fortoner dette seg som siruptrege nettsider eller tjenester, eller at de ikke er tilgjengelige i det hele tatt.

For sluttbrukere er DDOS-angrep som oftest bare en plage:
Noen kriminelle bruker langt sleipere metoder for å tømme nettbanken din »

annonse