Til hovedinnhold

– Popularius kommer denne
sommeren

Vi har sett supertastaturet fra Art Lebedev til 8000 kroner.

Hardware/Las Vegas: Det russiske designstudioet Art Lebedev skapte stor oppstandelse da de kunngjore sitt Optimus Maximus-tastatur. Lekkerbisken var laget av aluminium, og hver eneste tast var en liten OLED-skjerm som kunne vise hva som helst.

Men det lot vente på seg. Etter venting, mer venting og mer venting kom det endelig på markedet i 2008.

Med en skikkelig stiv prislapp var det nok mange som kviet seg, og på årets CES-messe kunne Art Lebedev fortelle til oss at de har lagt fra seg hele Maximus-prosjektet. Selskapets salgsrepresentant Julia Melnova forteller at det rett og slett var for dyrt, for tungt og for komplisert.

Denne gangen kommer det – sier de

Inn kommer et nytt tastatur, den mer kompakte modellen Popularis. Her er aluminiumet byttet ut med plast, og OLED-tastene byttet ut med LCD. Men også dette tastaturet har vært preget av en og annen forsinkelse.

Vi tok en tur innom deres stand på CES, der Popularis var stilt ut, og måtte naturlig nok spørre om lanseringen i 2012 fortsatt gjelder. Det blir vi forsikret om, Art Lebedev skal begynne å sende ut tastaturene i april og regner da med at de er på markedet for fullt i juni. På messen hadde de også åpent for at distributører kunne kjøpe større partier av produktet. Den anbefalte utsalgsprisen er satt til 1290 USD, eller rundt 8000 kroner her til lands.

Tastaturet er en stor skjerm

På messegulvet fikk vi en noe begrenset mulighet til å prøve det nye kompakte tastaturet. Det satt nemlig dønn fast på en høy skranke, og vi fikk ikke lov til å løfte det. Det var heller ingen skjerm koblet til tastaturene.

Men litt teknisk prat fikk vi unnagjort. Faktisk er hele tastaturet nå en stor LCD-skjerm med taster på toppen. Hver tast får sitt ikon, som du selv kan sette til å vise hva du vil. På den måten kan du ha et eget tastatur for normalt bruk, og andre funksjoner når du jobber med videoredigering eller bildebehandling. Mellom nummerrekka og funksjonsknappoene er det også en åpen del av skjermen som via tastaturets programvare kan vise været, aksjekurser og mye annet moro.

Tastene er nå berøringsfølsomme – du kan ikke trykke dem ned slik du kunne på det tidligere OLED-tastaturet . Du får dermed ingen naturlig tilbakemelding fra tastaturet, og fingrene dine blir ikke bremset når du skriver.

Miniversjon for de mindre kravstore

Selve konseptet med et tastatur der hver knapp fungerer som en uavhengig skjerm som kan vise hva du vil er i seg selv veldig spennende. Men prisen alene og mangelen på vandrende taster kan nok skremme unna en og annen kar.

På messen kunne Art Lebedev også vise frem en miniversjon, kalt Optimus mini six. Som navner hinter mot har denne seks taster. Også her har de lagt fra seg OLED-teknologien og gått for en heldekkende LCD-skjerm som sitter på innsiden. Men i motsetning til det fulle tastaturet kan du faktisk trykke ned tastene. Den anbefalte utsalgsprisen ligger på 450 USD, eller tett oppunder 3000 norske grunker.

Det lille tastaturet kommer forøvrig i tillegg til versjonen med tolv taster som ikke var stilt ut på messen, og Optimus AUX med 15 taster. Sistnevnte er priset til 600 USD, eller i underkant av 4000 kroner.

Videre blir vi fortalt at samtlige modeller vil bli tilgjengelig over hele verden utover sommeren, inkludert Skandinavia. Selskapet har selv stor tro på at slike produkter vil treffe den nisjen de sikter mot, og satser fortsatt hardt. De har blant annet etablert et nytt kontor i New York for videre produktutvikling.

annonse