Tek.no

Nyhet

Microsoft endrer fokus for Windows 10X

Skal kunne brukes med «vanlige» bærbare også.

Windows 10X kjørende på Surface Neo. Sistnevnte ser ut til å drøye litt.
Microsoft
5 Mai 2020 19:11

I disse virustider er det mye og mangt som ikke blir helt som planlagt. Derfor hever vi knapt et øyenbryn når Microsofts sjef for «Windows og enheter», ingen ringere enn Panos Panay, melder om at utviklingen av Windows 10X går i en litt annen retning enn vi egentlig hadde regnet med.

Windows 10X er en variant av selskapets operativsystem som opprinnelig skulle gjøre nytte på enheter med flere skjermer – som den «dobbeltskjermede» Surface Neo Microsoft viste fram i fjor høst.

Les også
Her er Surface Duo, Microsofts brettbare toskjermsmobil

Men her blir det altså forandringer i planene. Hvorvidt enheter med to skjermer i det hele tatt vil komme på markedet i år blir hverken bekreftet eller benektet, men vi har en følelse av at vi skriver 2021 før vi ser noe slikt på markedet.

Uansett blir det klart at Microsoft også vil ta i bruk Windows 10X på bærbare enheter med kun én skjerm.

Windows 10X er litt annerledes.
Microsoft

Nøyaktig hvor annerledes det blir å jobbe med en portabel PC og «vanlig» Windows 10 kontra en med 10X er vi ennå ikke fullstendig sikre på. Men ut ifra hva vi kan forstå, er det snakk et et enklere og mer lettkjørt system, som likevel har økt sikkerhet takket være «container»-teknologi som kjører tradisjonelle apper separert fra data og systemfiler.

Dette gjør vel sitt til at det også er mer fokus på skytjenester. I tillegg skal det nye OS-et kunne oppdatere seg (relativt) kjapt.

Ny Windows-versjon

Blogginnlegget til Panay inneholder også en påminner om at den helt vanlige Windows 10 – som nå skal være installert på bortimot en milliard forskjellige enheter – også får en oppdatering mot slutten av måneden.

Oppdateringen har fått navnet «May 2020 Update» og er ellers kjent som Windows 10 build 20H1 eller versjon 2004.

Blant forbedringer nevnes enklere paring med Bluetooth-enheter, kaomojier, muligheter for å åpne visse apper automatisk ved oppstart, nedlasting av Windows ved reinstallasjon, DirectX 12 Ultimate-støtte og en del annet snacks.

Les også
Dette vet vi: Playstation 5 vs. Xbox Series X
annonse

Les også