Til hovedinnhold

Slipper aldri ballen ut av syne

Revolusjonerende kamerasystem kan forfølge bevegelser i motivet i sanntid.

Denne nye oppfinnelsen gjør det mulig å spore bevegelsen til et objekt foran kameraet og holde det i samme posisjonen i bildet. Det utrolige er hvor fort det går. Forsinkelsen er så godt som umerkelig, og ting kan forfølges i realtime.

Les også: Se hvilke ti kameraer som skrev kamerahistorie

Motion tracking er en kjent teknikk i videoproduksjon, men brukes som regel kun i etterarbeidet. Ved å spore bevegelser i bildet kan man for eksempel sette inn tekst som følger en person, legge inn en ny himmel eller stabilisere et håndholdt klipp. Ved å definere et punkt eller et område i bildet som skal spores kan man relativt enkelt bruke teknikken, men analyseringen av bildene krever mye prosessorkraft, og at man nå klarer det i realtime, i full HD attpåtil, er et stort gjennombrudd.

Roterende speil

To speil som beveger seg uavhengig av hverandre bestemmer hva kameraet registrerer.Foto: Ishikawa Oku Laboratory

I demonstrasjonsvideoen ser vi hvordan opptakssystemet klarer å følge en bordtennisball som ristes. Istedenfor å la kameraet bevege seg har man montert to speil foran kameraet som roterer i hver sin akse. På denne måten kan man mye raskere endre hvor kameraet ser, og man er ikke avhengig av størrelsen og vekten til kamerautstyret.

Og det virker ganske stabilt også. Systemet prøver ikke å regne ut noen bane til objektet det følger, som fort kunne ført til at uventede bevegelser hadde forstyrret, men det ligger heller litt etter. Kameraet tar opp og analyserer 1000 bilder i sekundet og finner ut hvordan speilene må vri seg for å treffe det bevegelige objektet. Det gjør det mer pålitelig, uten å gjøre noe nevneverdig med hastigheten.

Les også: Kan grafén gjøre bildebrikken mer lysfølsom - forskere mener så

Et like fascinerende aspekt ved teknikken er at hele kan gjøres omvendt. Man kan bytte kameraet med en prosjektor, og prosjektere film og bilder rett på det som beveger seg.

Det hele er under utvikling av Ishikawa Oku Laboratory ved Universitetet i Tokyo. De ser for seg at teknikken kan egne seg til tv-produksjon, blant annet til sportssendinger, og er allerede i gang med å teste det ut. Utviklerne håper det kan brukes ute i bransjen om omtrent to år.

Les også: Denne dingsen tar bilder i lufta

Kilde: DigInfo.tv

Les også
Kle på deg et actionkamera
Les også
Den neste filmrevolusjonen?
Mer om
annonse