Nyhet

Grafén kan gjøre bildebrikken tusen ganger mer lysfølsom

Forskere mener materialet vil revolusjonere kameraer.

Etter at billigere og enklere produksjonsmetoder ble oppdaget på 2000-tallet, er forskning på "motestoffet" grafén nå for alvor i vinden. Forskere i Singapore håper at materialet skal på sikt kunne erstatte det dyre silisiumet bildebrikker idag bygges på

Les også: Nobelpris til digitalfoto-pionerer

Billig og svært lysfølsomt
På den andre siden av jorden - ved Nanyang Technological University i Singapore - ble det nettopp gjort store fremskritt i bruk av materialet i digitalkameraer, nærmere bestemt i selve bildebrikken.

En forskergruppe ved universitetet hevder å ha funnet en produksjonsmetode som gjør deres grafén-baserte sensor tusen ganger mer sensitiv for lys enn det de kaller billige sensorer i dagens kompaktkamera.

De ferdige bildebrikkene vil i følge forskerne kunne gi både billigere kamera og bedre bilder i svakt lys.

Les også: Nytt røntgenkamera tar 4,5 millioner bilder i sekundet

Klar for CMOS-produksjon
Teamet har tatt dagens produksjonsteknikker for CMOS-bildebrikker med i beregningen, slik at eksisterende produsenter skal kunne bytte ut bare selve grunnmaterialet i prosessen. Det ferdige produktet skal bruke 10 ganger mindre strøm enn en tradisjonell, silisiumbasert bildebrikke, og koste ned mot en femtedel å produsere.

NTU-teamets leder Wang Qijie (Foto: NTU).

Fremtidens halvleder
CMOS-bildebrikkenes evne til lage bilder krever et grunnmateriale med halvleder-egenskaper. I dag benyttes silisium, som målrettet forurenses med andre materialer slik at det omdanner energien fra lys til spenning.

Deretter bygges elektroniske kretser på oversiden av silisiumet (eller på undersiden med moderne baksidebelyste sensorer) som måler spenningen og omdanner den til digitale data.

Silisium er grunnmaterialet i alt fra solcellepaneler til bildebrikker og mikroprosessorer. Håpet nå er at grafén - som både kan gjøres mindre og som utvikler mindre varme - kan erstatte silisium som industriens favoritthalvleder.

Tidligere i vår ble flere forskningsinstitusjoner i Europa sammen tildelt et fond på 1 milliard euro til forskning på materialets egenskaper.

(Kilder: Gizmag, NTU)

Les også
Ny teknologi kan gi bedre bilder i dårlig lys
Les også
Sony letter på fargesløret
Les også
Slik blir fremtidens kamerabrikker
annonse