Til hovedinnhold

Tesla fjerner ultralydsensorene fra nye biler

Nye kjøpere mister autoparkering, Park Assist og Summon inntil videre.

Model Y og Model 3 for det europeiske markedet vil fra nå av produseres uten ultralydsensorer.
Stein Jarle Olsen, Tek.no
Vegar Jansen

Med tiden har de forskjellige Tesla-modellenes kameraer tatt stadig mer av jobben med å holde kjøretøyet trygt på veien. Nå varsler også selskapet om at de vil fjerne de tolv ultralydsensorene som vanligvis har vært plassert i fremre og bakre støtfanger på bilene.

Disse sensorene har frem til nå blant annet blitt benyttet av autopiloten for å overvåke området rett foran og bak bilen. Denne typen sensorer blir også ofte brukt for å varsle bilføreren om objekter tett innpå, eksempelvis ved parkering.

I fremtiden vil Tesla kun bruke det kamerabaserte autopilotsystemet «Tesla Vision» for å dekke slike oppgaver. Men i en periode fremover vil dette ikke ennå være på plass, og det fører til at modeller som ikke har ultralydsensorer midlertidig vil mangle noe funksjonalitet.

Tesla

Dette inkluderer bruk av parkeringsassistent, automatisk parkering og tilkalling (summon).

Først når Tesla er sikre på at kameraer og Tesla Vision kan gjøre en like god jobb, vil det etter en programvareoppdatering være mulig å ta dette i bruk på biler som ikke har ultralydsensorer.

Hvor lang tid dette vil ta sier selskapet ikke noe om.

Starter med Model 3 og Model Y allerede fra oktober

Det er Model 3 og Model Y som vil få fjernet disse sensorene først. Dette skjer fra «tidlig oktober 2022» og inkluderer alle biler som produseres for det europeiske markedet.

Model S og Model X vil få den samme behandlingen en eller annen gang i 2023.

Dette er for øvrig ikke den første gangen Tesla midlertidig fjerner funksjonalitet. I våres ble radaren fjernet da det den siste tiden har blitt en større satsing på Tesla Vision fremfor andre sensortyper. Da var det bruken av selvstyring (autosteer) som i en periode ble begrenset.

annonse