Til hovedinnhold

SOPA-dommen faller tidlig neste år

I siste liten ble gårsdagens avstemming flyttet.

Det amerikanske lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA) har vært gjenstand for heftig debatt verden over de siste ukene, og skulle egentlig opp for en siste debatt og avstemming i representantenes hus i går kveld. I siste liten ble dem imidlertid kanselert og flyttet frem til en gang tidlig neste år.

Med SOPA og den tilhørende Protect IP-loven vil plate-, film- og medikamentbransjen bekjempe piratkopiering med loven, som gjør det mulig å peke på mulige rettighetsbrudd og få stengt nettsider uten å måtte gå gjennom en rettssak først.

Lovforslaget skulle egentlig opp til en siste debatt i representantenes hus i går ettermiddag og utover natten norsk tid. En rekke kritikere av lovforslaget har påpekt at den siste høringen vil finne sted når de fleste representantene har dratt på juleferie, noe som er en en stor fordel for de som støtter forslaget.

I siste liten ble imidlertid høringen utsatt til tidlig neste år på grunn av ferieavvikling.

Går igjennom på rekordtid

SOPA var oppe til det som kalles Markup forrige uke, der lovforslaget får sin siste korrigering. Det ble imidlertid ingen avsluttende debatt eller avstemming, noe som etter planen skulle gjennomføres i går kveld og natt til i dag.

Flere i representantenes hus har påpekt at de synes gjennomføringen av forslaget går for fort.

"I would just ask: Why is there this rush?" "For the life of me, I can’t understand it." sa Republikaneren Dan Lungren fra California under høringen, skriver Wired.

Zoe Lofgren fra samme stat uttrykte lignende tanker, påpekte at han synes lovforslaget går for langt.

– Vi har aldri prøvd å filtrere trafikken på telefonnettverket for å blokkere ulovlig innhold der. Det er akkurat dette SOPA vil gjøre med Internet, han Lofgren til.

Den største kjemperen for lovforslaget og mannen som leder gjennomføringen av den igjennom de rette kanalene i USA, er den republikanske politikeren Lamar Smith fra Texas. Under høringen forrige understrekte han at "While the internet should be free, it should not be lawless" i følge Wired.

Les også kommentaren:
– SOPA kan skade Internett for alltid

(Kilder: Wired, Gizmodo, The Washington Post)

Les også
– SOPA kan skade Internett for alltid
Les også
– Dette er ren sensur
annonse