750 Raspberry Pi skal avlaste verdens sjuende kraftigste datamaskin

Superdatamaskiner er som regel svindyre ting. Svindyre ting som trenger store haller og massiv kjøling for å virke. Men det er ikke alltid man behøver ekstrem datakraft; noen ganger holder det å ha en maskin som likner. Og det har forskerne ved Los Alamos National Laboratory i USA laget seg - av 750 Raspberry Pi 3-maskiner.

150 Raspberry Pi 3 i hver kasse

Slik ser en av BitScope Cluster-modulene ut. Inni hver av disse får 150 Raspberry Pi 3-maskiner og nettverket mellom dem plass. Bitscope

Extremetech.com melder nemlig om at laboratoriet har fylt hele fem kasser med de billige kort-datamaskinene. Oppi hver kasse passer det 150 små Raspberyer, og BitScope Cluster-kassene komplette med innhold koster et sted mellom 18 000 og 20 000 dollar. Her er det fem av dem, så maskinen har altså en totalpris på inntil drøyt 800 000 norske kroner, eller rundt det du må betale for en Volkswagen Passat med «alt inkludert».

Det er naturligvis ikke ytelse på linje med superdatamaskiner å hente fra dette, men strukturen er noenlunde lik - og det er strukturen forskerne trenger. Det kan være tidkrevende å få tilgang på supermaskiner, ettersom det er stor etterspørsel etter regnekraften og ofte en kø man må vente gjennom før man får gjort det man skal.

Selger ferdige regnekasser til neste år

Bitscope som lager modulkassene regner med å begynne vanlig salg av dem i 2018, og de ser for seg at brukerne vil teste koden sin på maskinene før de stiller seg i kø for bruk av de kraftigere anleggene.

Prismessig er boksene vesentlig dyrere enn det du hadde måttet ut med for bare smådatamaskinene som bor inni, men produsenten setter opp Raspberry-maskinene for parallellprosessering i nettverk, slik at kjøperen slipper den jobben.

Kassene er dessuten laget for rackmontering, slik at de enkelt passer inn i hyllene i vanlige serverrom.

Cray laget noen av verdens aller første superdatamaskiner. Den første het Cray 1 og kom på siste halvdel av syttitallet. I dag er Cray stadig navnet som pryder noen av verdens kraftigste datamaskiner, inkludert Trinity som er verdens sjuende kraftigste. Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kraft- og kjølemessig har ikke disse modulene så store behov. Hele pakka, med fem slike kasser, bruker bare rundt 1 kW uten last, og er ventet å bruke rundt det dobbelte ved last. Maksimalt når systemet en samlet effekt på 4 kW - altså ikke stort mer enn et par vanlige panelovner i en stue.

Les testen av Raspberry Pi 3 her »

Verdens sjuende kraftigste

Los Alamos National Laboratory har imponerende mengder regnekraft fra før. Maskinparken inkluderer supermaskinen Trinity, som nylig landet på sjuendeplass i listen over verdens kraftigste datamaskiner.

Trinity bærer det ærverdige gamle Cray-navnet - nærmere bestemt Cray XC40. Der Raspberry-maskinen må klare seg med 3000 regnekjerner (4 kjerner per CPU x 750) har Trinity langt mer hårete 979 968 regnekjerner fordelt på nyinstallerte Intel Xeon Phi-brikker, som hver har 68 kjerner. Vi snakker altså om drøyt 14 000 prosessorbrikker. Og disse er ikke de fislete Cortex A53-kjernene som hver Raspberry Pi 3 har fire av.

Les mer om Intel Xeon Phi og supermaskinene den brukes i »

Trinity har en regnekraft på såvidt under 44 000 teraflops, eller 44 000 milliarder flyttallsoperasjoner i sekundet. Altså bittelitt mer enn den mest drevne kulerammeoperatør kan oppnå.

Les også
Raspberry Pi har sluppet nytt minikort for deg som har lyst til å slippe lodding
Les også
EU vil at verdens første exaflop-maskin skal produseres i Europa
Les også
Raspberry Pi 3: Nye Raspberry Pi er raskere og bedre
annonse