Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestRaspberry Pi 3

Nye Raspberry Pi er raskere og bedre

Raspberry Pi fyller år og feirer med splitter nye Pi 3. Vi har testet.

Vegar Jansen, Tek.no
Vegar Jansen

Det begynner nå å bli noen år siden Raspberry Pi Foundation kom på banen med et liten og rimelig datamaskin på størrelse med et kredittkort: Raspberry Pi. Egentlig var den ment som en rimelig plattform for barn og ungdom å leke seg med, men viste seg å bli veldig populær også hos mange andre med forkjærliget for tukling på datamaskineri.

For et drøyt år siden kom også en ny og forbedret – men også forandret – utgave i form av Raspberry Pi 2. Denne brukte hakket mer strøm, men kunne også by på mer minne og flere USB-kontakter, mens en ny prosessor ga oss bedre ytelse enn forgjengeren – og det til samme pris.

Og i dag, ett drøyt år senere – faktisk på fireårsdagen til den første Raspberry Pi – finner vi nå en helt ny modell i butikkhyllene: Raspberry Pi 3.

For straks å berolige dere som har et oppsett med Raspberry Pi 2: Den nye Raspberry Pi 3 er like stor og har nøyaktig samme layout. Har du lagd et system med Pi 2, vil du med andre ord kunne smekke inn Pi 3 på nøyaktig samme fysiske plass.

Som vi husker var det ikke like enkelt for den som ønsket å gå fra den originale Pi – med unntak av den «overhalte» Raspberry Pi Model B+ – til Pi 2.

Ny SoC og integrert Wi-Fi

Når det fysiske er tilnærmet identisk, betyr det naturligvis at forskjellene må ligge i elektronikken, og i hovedsak har Raspberry Pi 3 to nyheter å skilte med.

Den første er at SoC-brikken (System on a Chip) har blitt byttet ut. Den nye har betegnelsen Broadcom BCM2837, der hovedmotoren er en firekjernet og 64-bit ARM Cortex-A53 på 1,2 GHz. Den har også 1 GB LPDDR2-minne.

SoC-en i Raspberry Pi 2 har riktignok også en firekjernet prosessor, men dette er en 32-bit ARM Cortex A7 som på papiret ikke skal yte like godt. Den kjører dessuten en lavere klokkefrekvens med sine 900 Mhz. Ifølge Raspberry Pi-skaperne skal faktisk Raspberry Pi 3 være opp til ti ganger så kjapp som den første Pi-modellen. Pi 2 ble sagt å være seks ganger raskere.

Ellers har Pi 3 den samme GPU-delen som Pi 2: En tokjernet Broadcom VideoCore IV, men på Pi 3 er denne klokket noe høyere.

Den andre store nyheten – som for mange alene vil være verdt oppgraderingen – er at Raspberry Pi 3 kommer med trådløse teknologier integrert. Med denne trenger du altså ikke lenger en egen trådløsdongel eller være nødt til å belage deg på bruk av kabel for å koble den til nettverket eller andre enheter. Vær bare litt obs på rekkevidden – vi har sett større antenner.

Utsnitt av Raspberry Pi 3. Her ser vi den nye SoC-en: Broadcom BCM2837. Ved festehullet øverst til venstre ser vi trådløsantennen.
Vegar Jansen, Tek.no

Pi 3 har fått vanlig Wi-Fi 802.11b/g/n og Bluetooh 4.1. Ingen 802.11ac altså, men vi snakker jo uansett fremdeles om en «budsjettplattform» der høye hastigheter kanskje ikke er det store poenget. Sånn sett merker vi oss at Raspberry Pi 3 også stadig holder seg til USB 2.0 og 10/100 Ethernet – altså er det rom for forbedring flere steder.

Men egentlig har vi ikke lov til å klage. Disse nyhetene burde jo gjøre at Pi 3 ville koste mer enn Pi 2, men den har faktisk fått den samme offisielle prisen på 35 dollar.

Men som tilfelle også var med Raspberry Pi 2 mot originalen, har Pi 3 dratt på seg en større prislapp her på hjemmemarkedet. Ikke mer enn en drøy hundrelapp opp fra Pi 2, men ettersom den lille ettkortsdatamaskinen allerede er såpass rimelig blir det jo en del prosents prisøkning.

Nå vil jo likevel både Pi 2 og Pi 3 eksistere side om side, slik at du jo står fritt til å velge det som passer best for ditt bruk. Og Pi 3 vil uansett være rimeligere og hendigere enn å gå for en Pi 2 pluss en trådløs dongel.

Unektelig bedre ytelse

Vi skal ikke bare skrive litt løst om det nye med Raspberry Pi 3 – vi har fått anleding til å teste den også. Gjengen i Digital Impuls har nemlig vært behjelpelige med å låne oss et eksemplar, slik at vi selv kunne kjøre noen utvalgte ytelsestester mot Raspberry Pi 2.

Ved første øyekast ser Raspberry Pi 2 til venstre og Pi 3 til høyre ganske så identiske ut, men det er noen forskjeller i elektronikken.
Vegar Jansen, Tek.no

Vi har egentlig ingen gode rutiner for å teste Raspberry Pi og små ARM-maskiner, men da vi testet Raspberry Pi 2 mot originalen tok vi tiden på installasjon, oppstart og kjørte noen enkle ytelsestester – noe som i det minste ga oss en pekepinn på hvor mye bedre Pi 2 kunne gjøre det. Vi har valgt å følge samme oppskrift denne gangen.

Det vil si at vi setter opp et nyformatert minnekort med NOOBS, som nå er i versjon 1.7.0, og kjørte installasjon av Raspbian fra denne. Vi målte hvor lang tid dette tok, pluss tiden på første oppstart og reboot.

Etter å ha lagt inn Raspbian og startet om ble Hardinfo og GtkPerf også installert og brukt til å teste ytelsen.

Dette løpet ble først kjørt på Raspberry Pi 2, hvorpå minnekortet ble formatert på nytt og hele sulamitten gjentatt med og Pi 3 – med samme metodikk og i samme rekkefølge. Minnekortet vi hadde for hånden var for øvrig av typen SanDisk Ultra (UHS-I) microSD på 8 GB.

Vegar Jansen, Tek.no

Det skal nevnes at vi før installeringen av Raspbian på Pi 3 fikk opp en advarsel om at maskinvaren og programvaren ikke støttet hverandre – noe som var litt artig ettersom Raspbian samtidig ble opplyst om å være det anbefalte operativsystemet.

Men dette har nok å gjøre med at vi er litt tidlig ute med vår test, slik at NOOBS-pakka vi brukte ikke helt hadde fått med seg den nye Raspberry Pi 3.

Uansett ignorerte vi advarselen og installerte Raspbian som vanlig. Vi opplevde ingen problemer eller ustabilitet med Raspberry Pi 3 under installasjonen eller bruk.

Raspberry Pi 2 brukte fjorten og et halvt minutt på installasjonen av Raspbian, mens Pi 3 klarte dette på tolv minutter. Også omstart og oppstart peker på Pi 3 som den kjappere modellen, men der var forskjellene klart større fra den originale Raspberry Pi opp til Pi 2.

Etter dette første testløpet installerte vi Hardinfo og GtkPerf.

Raspberry Pi 3 har en ARM Cortex-A53 på 1,2 GHz, mot en 0,9 GHz ARM Cortex A7 i Pi 2. I Hardinfo-testene våre gir dette oss litt varierende resultater, men stort sett snakker vi om en ytelsesøkning på godt over femti prosent.

GtkPerf måler ytelsen under kjøring av predefinerte GTK+-widgeter. Vi konsentrerte oss om de som virket mest grafikkintensive og kjørte 500 testrunder. Her kunne vi se en økning på opp mot 75 prosent.

Alt i alt er det ingen tvil om at Raspberry Pi 3 har mer muskler å by på enn Pi 2 – i tillegg til Wi-Fi og Bluetooth selvfølgelig. I våre øyne fremstår dette som et soleklart bedre valg, selv om du altså muligens må ut med en hundrings ekstra for Raspberry Pi 3 fremfor en Pi 2.

Et spørsmål om strømforbruk

Mye av poenget med Raspberry Pi er lavt strømforbruk – har du en enhet som står på døgnet rundt for å gjøre enkle beregninger, trenger du ikke en nødvendigvis en tradisjonell PC som kan trekke flere hundre watt. Den originale Model B bruker 3,5 watt, mens Raspberry Pi 2 skal ha et strømforbruk på mellom 4,5 og 5,5 watt. Model B+, som altså har tilsvarende layout som Raspberry Pi 2 og Pi 3, har et forbruk på 3,0 watt.

RS Components

Hvor mye Raspberry Pi 3 trekker har vi ikke klart å finne, og det vil uansett variere med eventuell tung bruk av Wi-Fi og USB-enheter. Men vi minner jo om at Pi 3 også støtter Bluetooth LE (Low Energy), som jo også benyttes av mange batteridrevne smådingser.

Likevel er det jo slik at Pi 3s SoC leverer bedre ytelse, som gjerne er knyttet til økt strømforbruk. Så med mindre det er noe elektronikkmagi inne i bildet her, er dette med andre ord ikke nødvendigvis førstevalget for deg som skal kjøre din Pi på batteridrift.

Det eneste vi faktisk har klart å finne ut om dette er at Mikro-USB-porten på Raspberry Pi 3 er dimensjonert for adaptere som leverer opp til 2,5 ampere, som vil si at den kan ta imot drøye 12 watt. Vi kan også bekrefte at en firewatts strømforsyning ikke er godt nok – Pi 3 starter riktignok opp som normalt, men får da spontane omstarter under belastning.

Oppsummering

Raspberry Pi 3 kunne muligens også ha gått som «Raspberry Pi 2 Wireless», men i tillegg til integrert Wi-Fi 802.11b/g/n og Bluetooth 4.1 har den også fått mer krefter innabords med ny og kjappere CPU. Da var det nok like greit å kalle den for Raspberry Pi 3, selv om hovedforskjellene fra Pi 2 stopper der.

Vegar Jansen, Tek.no

De to trådløse teknologiene er ingen videreutvikling eller oppgradering av eksisterende funksjonalitet – det er et rent tillegg. Likevel har ikke den offisielle prisen økt, den ligger stadig på 35 amerikanske dollar. Her til lands finner vi den dog i skrivende stund til litt over femhundrelappen, mens Pi 2 koster mer enn hundre kroner mindre.

Du vil selfølgelig fremdeles kunne gå for nettopp Raspberry Pi 2 dersom det passer bedre for ditt bruk og lommebok, men vi ser jo for oss at den nye SoC-en pluss integrert Wi-Fi og Bluetooth vil være mer enn god nok grunn for å oppgradere eller gå for Pi 3 i stedet.

Skulle dog lavt strømforbruk være viktigere enn ytelse, er ikke nødvendigvis Pi 3 det smarteste kjøpet – da finnes det mer passende Pi-varianter.

Husk også at selv om nye Raspberry Pi 3 er kjappere enn Pi 2 og har trådløs teknologi, snakker vi fremdeles om en svak datamaskin som i hovedsak er rettet mot fiklere og mekkere – tenk på den som hovedkomponenten i et byggesett. Ønsker du deg en komplett og rimelig PC, kommer du ennå ikke helt i mål med en femhundrelapp dersom du skal kjøpe nytt.

Raspberry Pi kan brukes til mye rart:
Slik laget vi vår egen hjemmesnekrede arkademaskin >>> (Ekstra)

Raspberry Pi 3 Model B
9
Imponerende

Raspberry Pi 3 Model B

9
Imponerende

Fordeler

  • +
    Samme layout som Pi 2
  • +
    Wi-Fi og Bluetooth 4.1
  • +
    Bedre ytelse enn Pi 2
  • +
    Rimeligere enn Pi 2 + Wi-Fi-dongel

Ting å tenke på

  • «Samme gamle» USB 2.0 og 10/100 LAN
annonse