Tek.no

Nyhet

Dine dingser hater sommeren

5 Juli 2010 06:00

Sommer betyr gjerne sol, varme, bading og lek på stranden. Det er kanskje gøy for deg men kan gå fort utover dingsene dine.

Sand tar livet av din bærbare

Sommertid er perioden da sola helst skal steke godt og du skal oppholde deg nærmest mulig sjø og strand. For deg er dette kanskje lykken på jord, men for dingsene dine kan det fort bli fatalt. Sjøsrøyt på et kamera eller sand i den bærbare kan bety slutten på et godt vennskap og det er det mange som opplever i disse dager.

– Antall ødelagte el-produkter økes drastisk i løpet av sommeren. Vi ser mange saker der produkter er utsatt for overspenning etter lynnedslag, og etter fellesferien opplever vi flere støt- og væskeskader enn i resten av året. Med noen enkle grep kan mange av disse uhellene unngås, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Brekke hos Elkjøp.

I alt opplever Elkjøp en dobling i antall returer i sommermånedene. Mange av disse skyldes fuktskader på grunn av båtturer og lek ved sjøen, men lynnedslag er også med på å gjøre skade. For mange er det derimot ikke tapet av selve produktet som er verst.

- For mange er ikke tapet av selve produktet det verste, men at dyrebart innhold går tapt. Stadig mer personlig innhold som bilder, video og kontakter blir lagret på de bærbare elektroduppedittene som er en del av dagliglivet, påpeker Brekke.

Sand, vann sol og lyn

I alt er det spesielt fire ting du må passe deg for om sommeren. Disse er sand, vann, sol og lyn. Brekke har følgende tips for de som vil unngå unødvendige skader på sine produkter.

Elektronikk og vann

- Dette er dessverre en gjenganger. Saltvann er det verste elektronikk utsettes for, da det får kontaktpunkter til å ruste svært raskt. En betydelig andel av mobiltelefoner, kameraer og annen elektronikk som leveres inn til Elkjøp i løpet av sommeren er utsatt for væskeskader. I følge enkelte bruksanvisninger kan man forsøke å tørke mobiltelefonen raskt dersom man er uheldig å få fukt i den. Åpne opp telefonen, ta ut batteriet og legg telefonen til tørk, opplyser Brekke.

Men det er ikke alltid engang nødvendig å miste telefonen i vannet for at den skal få fuktskader. Ifølge Brekke er fuktskade på høytaleren et vanlig problem da mange benytter telefonen like etter at de har tatt et bad eller rett og slett svetter ekstra mye i varmen. Du bør derfor være oppmerksom på når du benytter mobilen.

- For mobiltelefoner finnes det vanntette lommer som man burde bruke i nærheten av vann. En del telefoner er også mer bestandige mot fukt og tåler støt bedre enn andre, påpeker Brekke.

Elektronikk og sand

Elektronikk og sand skal blandes minst mulig og helst ikke i det hele tatt. Ørsmå sandkorn i mekanikken kan fort ødelegge din nyinnkjøpte dings. Spesielt er folk glade i å ta med foto- og videokameraer på stranden. Her kan sandkorn fort feste seg i motorikken som driver linsen inn og ut. En bør derfor være nøye med ikke å få sand på kameraet. Ved batteribytte og utskiftning av minnekort bør en være sandfri på hendene før en begynner å åpne kameraets luker.


- Man kan redusere risikoen ved å investere i en veske. Det finnes også kamera som er værbestandig og en støyt, opplyser Brekke.

Elektronikk og sol
Mobiltelefoner, bærbare datamaskiner og kameraer er i utgangspunktet lite glade i direkte sollys. En mobiltelefon som ligger i sola kan fort nå 50 - 60 grader og da brenner batteriet fort ut. Pass derfor på at dingsene dine får skygge og ikke ligger i sola.

GPS-er i bil er også sterkt utsatt for varme. Gjennom bilens frontrute blir temperaturen fort over 60 grader, noe som vil gå hardt utover livsløpet til din GPS. Legg derfor enheten i skygge inne i bilen eller ta den med deg ut. Da slipper du i tillegg at enheten blir stjålet mens du er borte.

Elektronikk og lyn

Sommeren er dessverre også høysesong for lynnedslag. Du kan senke risikoen betraktelig ved å kjøpe et overspenningsvern for noen hundrelapper eller rett og slett dra ut kontakten før du drar på ferie.

Her må du huske at både strøm og signalkabler må tas ut. Det betyr antenne- og telefonkabler. Du vil nok da ikke kunne bruke PVR-en mens du er borte, men da kommer du i hvert fall hjem til en fungerende TV.

Skaff deg vesker

Noe av det beste du kan gjøre for å beskytte dine dingser er å benytte veskene som følger med produktene eller kjøpe en ny ifølge Brekke. Med en enkel veske slipper du unna både vannskader og sand i maskineriet. Dette er en billig forsikring. Husdyr og elektronikk passer heller ikke godt sammen, men det er kanskje ikke et problem som kun hører sommeren til.


Du bør også ta en sikkerhetskopi av bilder, video og alle viktige dokumenter du har på sakene du tar med deg ut. Å miste ferieminnene fra i fjor før ferien i år er over vil være svært kjedelig. Dette tipset bør uansett følges jevnlig gjennom hele året.
Opprinnelig publisert 09.07.2009.

Les også
Cooler Master NotePal ErgoStand
Les også
Verd å vite om SSD
Les også
Slik lader du iPod og iPhone raskere
Les også
Nå kommer iPad-klonene
Les også
Mobil og data på klagetoppen
annonse

Les også