Til hovedinnhold

Nå kommer iPad-klonene

Under årets Computex-messe i Taiwan er det én type produkt som har vært særlig i vinden – mediebrett. Både Asus, MSI, LG og Samsung vil konkurrere med Apples iPad, som har hatt en kjempesuksess etter lanseringen. Her hjemme er mediebrettet ikke engang offisielt i salg, men man regner med at det allerede er rundt 15 000 enheter i omløp i Norge.
Her kan du lese vår test av Apple iPad.
Det vi trodde skulle bli første konkurrent ut på markedet, HP Slate, ble trukket etter at selskapet  valgte å droppe Microsoft Windows 7 som operativsystem. I stedet kjøpte HP opp Palm, og fikk dermed tilgang til PDA-produsentens operativsystem WebOS. Heldigvis for Microsoft er flere av de andre mediebrettprodusentene fortsatt villige til å satse på Windows 7.

Her er utfordrerne:
Asus Eee Pads (jada, det høres jo likt ut) kommer i ulike versjoner, men mest interessant er kanskje 12-tommeren EP121. Her får du Intels Core 2 Duo CULV prosessor, brettet kjører Windows 7 og skal ha en batterilevetid på 10 timer. Asus kommer også med en hybrid dokkingstasjon med tastatur, slik at du slipper å knaste e-post med fingrene de gangene du sitter ved pulten din.
Eee Pad skal også ha et integrert web-kamera og minst én USB-port, men kommer ikke i salg før i første kvartal 2011. Dingse-bloggen har også fått ut prisen på EP121, mellom 400 og 500 dollar vil prisen ligge på – det blir mellom 2 500 og 3 200 norske kroner. Men i tillegg må du legge på prisen for norske skatter og avgifter.

Også LG har meldt seg på i kampen, og lanserer UX10. Brettet har en 10,1 tommers trykkfølsom kapasitiv skjerm. Prototypen på messen har en Intel Atom Z530 prosessor, 1 gigabyte DDR2 RAM og et 1,3 megapikslers kamera i front for videosamtaler, skriver Engadget.

I tillegg har UX10 støtte for støtte for 802.11b/g/n WiFi og en micro-HDMI-utgang. Ifølge Engadget er maskinen ganske så lekker, med glass over hele fronten og hvit bakside.

Samsung vil være med på leken, og kommer med Galaxy Tab. Denne 7-tommeren kjører Android, og har Samsungs eget brukergrensesnitt TouchWiz på toppen – og er følgelig veldig lik mobilen Galaxy S. Nyheten ble sluppet på Samsung Sør-Afrikas offisielle blogg, men foreløpig er det ikke så veldig mange detaljer som er klare. En høyoppløst Amoled-skjerm skal i alle fall være på plass, og det samme ryktes en egen Samsung AppStore å være.

MSI har også vist fram en iPad-konkurrent. Maskinen har en ti tommers skjerm, innebygd 3G, trådløst nett, GPS og HDMI-utgang. Ifølge MSI selv skal batteriet holde til åtte timers bruk- Wind Pad 100 kjører Windows 7, har to gigabyte RAM, en SSD-disk på 32 gigabyte og en Atom-prosessor. MSI har også vist fram Wind Pad 100, som kjører Android. Flere opplysninger om modellen har vi ikke på nåværende tidspunkt.

annonse