Test

Cooler Master NotePal ErgoStand

Testresultater

I takt med at vi også privat tilbringer mer og mer tid foran dataskjermen, har vi også i større og større grad frigjort oss fra pulten. Bærbare foretrekkes ofte til fordel for stasjonære PC-er, og datamaskineriet tas like godt med i sofaen og senga som til kjøkkenbordet.

Men selv om laptoper i teorien kan brukes overalt, er de fleste av dem bygd for å stå på flate underlag. Mange bærbare trekker nemlig inn luft for avkjøling gjennom åpninger på undersiden, og da kan noe så uskyldig som en bukse eller teppe tette til og hindre fri luftgjennomstrømming. Når slike myke underlag gir en bærbar åndenød svarer den som regel med å la viftene jobbe hardere for å trekke inn mer luft for å holde temperaturen nede. I beste fall får du en mer støyende PC, i verste fall kan den overopphetes og gå ned for telling. I sjeldne tilfeller kan PC-en også bli så varm at du brenner deg selv eller underlaget.

Et annet viktig punkt er ergonomi - det å sitte med datamaskinen på fanget er sjelden behagelig i lengden. Derfor finnes det også hjelpemidler som gjør det enklere og mer komfortabelt å bruke din bærbare i en litt mer avlappet positur enn vanlig. Noen ganger kan noe så enkelt som en stor bok gjøre nytten. Men det er også utviklet en rekke forskjellige produkter for slikt, og vi har tatt en titt på NotePal ErgoStand fra Cooler Master - en sak som kan brukes med alt fra minibærbare til fullvoksne 17-tommere.

Ved første øyekast ser kanskje ikke dette produktet så avansert ut, men dette er mer enn et stivt brett som kun holder din bærbare klar av diverse underlag.

Justerbart stativ

Stativet består av et brett hengslet på en fot, der vinkelen kan justeres etter dine behov og ønsker. Metallbøylen som bestemmer vinkelen kan enkelt flyttes mellom fem trinn. På sitt flateste er stativet 6,5 grader, mens øverste trinn gir en vinkel på hele 45 grader. Brettet er 37 cm bredt, 26,5 cm langt og veier 1,05 kilo.

ErgoStand er utstyrt med gummiknotter under foten, og fire brede gummiknotter på selve brettet. Laptopen glir altså ikke så lett, men når du får litt stor vinkel på sakene gjør naturligvis tyngdekraften jobben sin. For den som trenger det følger det derfor også med to gummierte "ekstraklosser". Disse kan festes nederst på brettet, og vil holde den bærbare på plass.

Disse klossene kan i noen tilfeller komme litt i veien for skriving på tastaturet, men om vinkelen er så stor at du må bruke disse er det som regel uansett ikke lett å skrive uten at du bøyer håndleddene oppover. Da er som regel et eksternt tastatur å anbefale i stedet. Poenget med å ha den bærbare slik er som regel å få løftet skjermen for å gi en mer riktig stilling.

Fin for varme PC-er

I tillegg til å hjelpe til med plassering og ergonomi i forskjellige situasjoner, vil også ErgoStand kunne gi deg assistanse med kjølejobben. En 14 cm vifte blåser luft gjennom en perforert metallplate i midten av brettet, noe som kan hjelpe godt på temperaturen for en del bærbare modeller. Vifta kan slås av og på etter behov, og hastigheten kan du regulere manuelt. Strøm til vifta får du ved å koble ErgoStand til en ledig USB-port på datamaskinen, og kabel for dette følger med.

Vifta er ikke den mest stillegående vi har vært borti, selv ikke på laveste hastighet. Men den skjermes jo av den bærbare, og når du finner riktig hastighet vil det jevne suset denne gir i de aller fleste tilfeller være å foretrekke over støyen som kommer fra en ujevn og/eller hardtjobbende liten vifte i en laptop. Den vil også sørge for at PC-en har en generelt lavere temperatur, som i teorien vil kunne gi økt levetid.

Har du dårlig med ledige USB-porter er egentlig heller ikke dette noe problem. I tillegg til å være kjøler og underlag har ErgoStand en innebygd USB-hub med fire porter. Har du USB-utstyr som krever mye strøm er det også mulig å koble til en strømforsyning (powered USB-hub), men dette må du i så fall kjøpe utenom.

Vurdering

Cooler Master NotePal ErgoStand er et produkt vi har sansen for. Her får du et kjekt stativ med USB-hub som også kan kjøle laptopen din - enten det er hele tiden eller bare når du spiller på ekstra varme sommerdager. Brettet og foten virker relativt solide og bør tåle litt juling, men har du en stor og tung bærbar er det nok lurt å være litt forsiktig med de avtagbare "ekstraklossene".

Hvorvidt dette stativet fra Cooler Master er noe for deg kommer selvfølgelig helt an på hvilke behov du har for plassering og kjøling. Har du fra før en relativt stillegående og lunken laptop uten spesielle behov for plassering eller akrobatisk sengesurfing er det nok ikke noe poeng i å investere i en slik.

Men om du derimot har behov for å kunne justere litt på vinkler og høyde fra underlaget, og/eller om laptopen din lett blir varm, kan NotePal ErgoStand være en smart og relativt rimelig løsning. Vi har sett den priset til litt over 200 kroner hos visse nettbutikker.

Cooler Master NotePal ErgoStand

Les også
Dine dingser hater sommeren
Les også
Få mindre støyende bærbar
annonse