Til hovedinnhold

NetCom-leverandør anmeldt for menneskehandel

– Overhodet ikke akseptabelt, sier NetCom-sjefen.

De rumenske arbeiderne skal ha fått 7,50 kroner timen for å bygge NetComs 4G-nett i Bergen. I tillegg måtte de personlig betale for oppståtte feil, og det ville koste dem tre årslønner å si opp jobben, ifølge en reportasje på TV 2.

Det er ikke NetCom direkte som har stått for innleien av de rumenske arbeiderne. Disse er ansat i rumenske RCA, som igjen hadde fått oppdraget av norske Netel, som bygger 4G-nett på oppdrag fra NetCom.

Elektroarbeidernes fagforening mener ordningen kan defineres som menneskehandel, og har varslet at de vil anmelde forholdet.

NetCom –sjef August Baumann er ikke fornøyd med avsløringen:

– Slik forretningsvirksomhet er overhodet ikke akseptabelt og vi tar denne saken svært alvorlig. Alle våre underleverandører skal betale i henhold til norsk tariff og følge norsk lovgivning. Jeg vil understreke at hverken vi eller Netel har profitert på denne saken, slik enkelte antyder, og at alle de rumenske arbeiderne har fått etterbetalt i henhold til norsk tariff, sier August Baumann i en pressemelding utsendt i sakens anledning.

LO vil ha allmenngjøring

Også Netel tar avstand fra de rumenske arbeidernes lønns- og kontraktsvilkår. Samarbeidet med RCA er nå avsluttet, og Netel sier at arbeiderne vil få etterbetaling som sikrer dem en anstendig lønn for jobben de har gjort i Norge.

NetCom-sjef August Baumann gir Netel én sjanse til å rydde opp, men er tydelig på at samarbeidet opphører dersom noe lignende skulle skje igjen.

LO-leder Gerd Kristiansen mener denne saken aktualiserer hvorfor det er viktig med allmenngjøring av tariffen i El og IT-bransjen. Hadde en slik allmenngjøring vært på plass, ville RCAs praksisk vært ulovlig. Det er den ikke i dag, sier Kristiansen til TV 2.

Les mer: Nå får du lynraskt nett på T-banen

Kilder: TV 2, Inside Telecom

annonse