Til hovedinnhold

Tele2 trekkes inn i Netel-skandalen

Rumenske arbeidere har jobbet for slavelønn.

Skjermdump

Fredag ble det kjent at rumenske fagarbeidere har jobbet med utbyggingen av Netcoms mobilnett mot en timelønn på 7,50 kroner.

Virksomheten er ikke ulovlig, men karakteriseres av både Elektroarbeidernes fagforening og LO som moderne slavedrift.

Nå viser det seg at de samme arbeiderne har jobbet også for Tele2 Norge.

Dermed har rutinene sviktet for ikke bare ett, men to, av landets mest profilerte teleselskaper.

Netel-sjef Erling Nilsen har jobbet med RCA-saken siden i sommer. Han beklager at Netcoms etikk er trukket i tvil i saken.

Netel også her

Fellesnevneren er utbyggerselskapet Netel. Entreprenøren, som via en underleverandør har ansatt de rumenske arbeiderne på vegne av Netcom, har levert arbeidskraft også til Tele2.

Fordi underleverandøren er et utenlandsk, i dette tilfellet rumensk, selskap, er slavelønnen ikke i strid med norsk lov. TV 2 har dokumentert at lønnen representerer et absolutt minimumsnivå selv i Romania.

Administrerende direktør Erling Nilsen i Netel sier til Inside Telecom at selskapet har vært kjent med arbeidsvilkårene til de rumenske ansatte i selskapet RCA siden i sommer, og at situasjonen derfor er ryddet opp i.

– Jeg dro selv ned til Bucureşti den 24. juli, samtidig som TV 2, for å forsikre meg om at rumenerne fikk utbetalt etterlønnen vi ville de skulle ha, slik at den totale utbetalingen gjenspeilet et norsk lønnsnivå, sier Nilsen.

– De har jobbet hovedsakelig for Teliasonera Norge, med Netcoms mobilnett, men også noe for Tele2 i Norge, sier Nilsen om den rumenske arbeidsgruppen.

Han understreker at kompensasjonen til arbeiderne dekker alt arbeid som er utført for Netel i Norge.

Har informert kundene

Netel-sjefen sier selskapets kunder har blitt informert om funnene før nyheten sprakk på TV 2 fredag kveld.

– Vi har, i tillegg til å føre en tett dialog med Netcom gjennom hele sommeren, også informert viktige kunder og samarbeidspartnere som ikke er berørt av saken, sier Nilsen.

Men Tele2 avviser å ha blitt informert av entreprenøren.

– Selskapet har ikke kontaktet oss i denne saken, svarer Lunde.

Han forteller at Tele2 har gjort interne undersøkelser og vært i dialog med Netel, og at de gjennom dette ble kjent med at Netels underleverandør RCA har gjort arbeid på enkelte av Tele2s basestasjoner.

– Vi har i dag fått forsikringer om at Netel vil gå igjennom sine rutiner, samtidig som de har ryddet opp og etterbetalt de rumenske arbeiderne som har jobbet på våre basestasjoner i henhold til norsk tariff, sier Lunde.

Han sier selskapet ser svært alvorlig på saken.

– Vi er naturligvis ansvarlige for hele vår verdikjede, og at våre leverandører følger opp sine forpliktelser. Det har ikke vært godt nok i denne saken, og da må vi gå igjennom egne rutiner og sørge for at våre retningslinjer blir etterlevd av våre leverandører, sier Lunde.

Les mer om saken her:
NetCom-leverandør anmeldt for menneskehandel »

(Saken er levert av bransjenettstedet Inside Telecom)

Mer om
annonse