Nyhet

Midt i corona-krisen slukkes 3G-nettet: – Viktigere enn noen gang, sier Telenor

Samtidig som Telenor i dag åpnet 5G i Trondheim, er 3G-nettet i ferd med å bli stengt ned.

3G-nettet i Norge har bestått av to frekvensbånd - 900 MHz og 2100 MHz. Førstnevnte, som er langtrekkende og derfor er mest brukt i grisgrendte strøk, ble i hovedsak stengt ned i fjor.

Arbeidet med å slukke 2100 MHz-båndet foregår i disse dager og skal avsluttes før utgangen av 2020. Det betyr altså at hele 3G-nettet er i ferd med å bli fjernet - midt i den verste virusepidemien på lange tider.

– Veldig viktig å fortsette

Det mener dekningsdirektør Bjørn Amundsen er på høy tid.

– Stenging av 3G-nettet har lite med den situasjonen vi har nå å gjøre. Om nødvendig er det viktigere enn noen gang å frigjøre disse frekvensene til mer effektiv bruk på 4G. Vi har allerede begynt å koble ned 3G på 2100 MHz-båndet flere steder, og resten skal kobles ned i løpet av året. Den planen er det veldig viktig å fortsette med, ikke minst fordi vi ser et stort behov for mer kapasitet på 4G, sier Amundsen til Tek.no.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor mener planen om å slukke 3G «nesten burde vært akselerert».

En av jokerne de har er å legge 4G på nettopp 2100 Mhz-båndet, sier dekningsdirektøren.

– Det er mange hundre ganger mer effektivt med 4G på 2100 MHz enn med 3G. Planen burde nesten egentlig vært akselerert. Vi kan ikke drifte fire mobilnett samtidig og samtidig beholde det som er minst effektivt. Det vil få konsekvenser for alle brukerne på 4G.

Les også
Videolegetjenestene: Pågangen har eksplodert

Tunneler kan bli uten datadekning

– Vil det ikke få noen praktiske konsekvenser lenger å slukke 3G-nettet?

– Det er selvfølgelig farlig når du stiller spørsmålet sånn. Det kan for eksempel være en og annen tunnel som bare har 3G, ikke 4G, men de har jo 2G-dekning underliggende. Hvis kundene har så gammelt utstyr, for eksempel viltkameraer eller liknende, som eventuelt ikke støtter 4G, så er det kanskje på tide å få byttet dem ut, sier Amundsen.

Han kan imidlertid berolige dem som frykter å miste datadekningen når 3G-nettet forsvinner.

– Det er først og fremst ingen steder i Norge i dag som har 3G-dekning og ikke 2G. De stedene som i dag har 3G, men ikke 4G, vil få 4G før 3G-nettet skrus av. Unntaket er noen håndfulle tunneler som har 3G i dag, men som ikke vil få 4G før Statens vegvesen gjør oppgraderinger av tunnelene og vi kommer inn for å bytte, sier Amundsen.

– Skjønner du innvendingene fra kritiske stemmer som mener at arbeidet burde vært utsatt, gitt situasjonen?

– Nei, egentlig ikke. Nettopp fordi vi er i den situasjonen vi er i nå, så er det viktig å frigjøre frekvensene til 4G for å utnytte frekvensspekteret bedre og fortsatt gi deg hastigheter i verdensklasse. Hadde vi gjort noe annet hadde det vært å prioritere dem som ikke har kjøpt ny telefon på bekostning av alle andre.

Simula-direktør Olav Lysne mener ingen ville tenkt over 3G-slukkingen om ikke det var for coronaviruset. Her fra en tidligere konferanse.

– Ikke opplagt hvordan corona skal påvirke en slik beslutning

Amundsen får støtte fra direktør ved Simula Metropolitan Center for Digital Engineering, Olav Lysne.

Han sier han ikke kan se at det å skru av 3G-nettet vil være problematisk.

– At 3G-nettet skulle slås av på et tidspunkt har vært kjent lenge. De situasjonene hvor man er fullt avhengig av 3G er litt vanskelige å identifisere på stående fot, og både 2G og 4G forblir jo oppe. Både 2G og 4G er dekningsmessig også stort sett overalt, sier Lysne.

Han mener slukkingen av 3G-nettet er en ganske «grei vurdering», og at det nok ikke var mange som ville reflektert ekstra over dette om det ikke var for corona-situasjonen.

– Men det er ikke opplagt for meg hvordan coronaviruset skal kunne påvirke en slik beslutning, sier professoren, som påpeker at det fortsatt kan finnes noe utstyr som bare støtter 3G, men at det nok ikke finnes mye av det igjen.

Samme beskjed fra Telia

Telia sier for øvrig det samme som Telenor, nemlig at arbeidet med 3G-slukkingen fortsetter ufortrødent.

– Vi har ingen planer om å endre på dette, nei, skriver kommunikasjonssjef Ellen Scheen i en e-post.

annonse