Nyhet

Videolegetjenestene: Pågangen har eksplodert

Apper som Eyr, Kry og andre som tilbyr legekonsultasjoner over videosamtale merker godt pågangen i forbindelse med coronaviruset. En stor andel av henvendelsene handler imidlertid om annet enn corona.

Det er ikke bare den offentlige helsetjenesten som merker pågangen i forbindelse med coronaviruset. Selskapet Kry, som tilbyr legekonsultasjoner over videosamtaler på mobilen, melder om nesten en dobling av antallet konsultasjoner den siste tiden.

– 30 prosent av henvendelsene handler om coronaviruset, men vi ser også en stor økning i andre henvendelser. Pasienter opplever vanskeligheter med å komme gjennom til de offentlige helsetjenestene. Pågangen er så stor vi jobber på spreng for å rekruttere nye leger og legekontor inn i tjenesten for å ta unna etterspørselen, sier sjef for forretningsutvikling i Kry, Andreas Opshaug Bakke, til Tek.no.

I de ulike videolegeappene blir du bedt om å beskrive problemet ditt godt på forhånd.

Vil unngå smitterisiko

Mens Kry er størst på videolegetjenester i Europa, er det konkurrenten Eyr som er markedsleder i Norge. Her melder man også om bortimot en dobling av antall henvendelser de siste dagene.

– Vi trenger dobbelt så mange leger på vakt og ansetter nå leger. Det er mest bekymrede innbyggere som ikke kommer gjennom til legevakten, og derfor henvender seg til oss. Det er også mange som ønsker å unngå smitterisikoen som kommer med reisevei og fysisk konsultasjon, sier grunnlegger og direktør i Eyr, Karl Martin Lind, til Tek.no.

Vanlig ventetid hos Eyr er 12 minutter, sier han, men på nettsiden til Eyr oppgis nå nesten tre timers ventetid. Cirka halvparten av henvendelsene som kommer inn nå handler om corona, ifølge Lind, som sier leger som «ønsker å bidra» kan ta kontakt med dem.

Se VGs oversikt: Så mange er smittet

Medisinsk sjef Thorleif Jansen i Kry sier deres viktigste rolle er å bistå med å avlaste fastleger og legevakter.

Unntak for sykemeldinger

Medisinsk sjef Thorleif Jansen i Kry sier de for pasienter som mistenker coronasmitte kan bistå med å avklare om pasientene har behov for å teste seg eller være i karantene, slik at de slipper å sitte i kø på telefonen for å få hjelp til det.

– I den fasen utbruddet er nå opplever vi at vår viktigste rolle er å bistå med å avlaste legevakter og fastleger. I de tilfellene pasienter må testes, gir vi råd i henhold til retningslinjer fra Folkehelseinstituttet, og sørger i tillegg for at kommunelegen lokalt får melding.

Normalt sett kan ikke slike «videoleger» utstede sykmeldinger, men i forbindelse med coronaviruset har NAV gjort unntak for sykmelding via digital kontakt, ifølge Kry.

– I den forbindelse har vi begynt å gi sykmeldinger i noen tilfeller, for å kunne avlaste fastleger og legevakter. Dette gjelder i hovedsak personer som må være i karantene på grunn av mistenkt smitte eller nærkontakt med smittede, sier Jansen.

Kry-appen oppgir i skrivende stund mellom 40 og 50 minutters ventetid på en konsultasjon.

Hva er symptomene? Spørsmål og svar om coronaviruset

Henviser alle til video

Hos Dr. Dropin, som både tilbyr klinikkbesøk og videokonsultasjoner, sier leder Daniel Sørli at de har hektiske dager og ruter alle pasienter med luftveisproblemer over på video.

– Hovedsakelig trenger folk råd og veiledning, det er mye redsel i befolkningen og der kan vi bidra. Vi får gjort en ganske god vurdering av mulig luftveisinfeksjon på video, før vi eventuelt sender pasienter videre til et fysisk møte ved våre kontorer eller på sykehus, sier han.

Noen har videolege i helseforsikringen

Mange med helseforsikring privat eller gjennom jobben har konsultasjoner hos enten Kry eller Eyr dekket gjennom den. Jansen i Kry sier de har en overvekt av pasienter med helseforsikring, men at de også opplever vekst av pasienter uten forsikring.

I tillegg til Kry og Eyr finnes det flere andre selskaper som tilbyr omtrent samme tjeneste. Dette er hva de koster:

  • Kry: 375 kroner.
  • Eyr: 350 kroner
  • DrDropin: 350 kroner
  • Legevisitt: 350 kroner
  • Helse Privat: 350 kroner

En annen tjeneste er Helsetelefonen, som hvis du ikke har tilgang via helseforsikring koster 26 kroner i minuttet for å snakke med en sykepleier på telefon, eventuelt 350 kroner for en legekonsultasjon på telefon eller video. Hjemmelegene tilbyr også chat med lege for 350 kroner.

Til Treningsindustrien.no skriver dessuten treningssenterkjeden Family Sports Club at de gir sine 75.000 medlemmer i Norge fri tilgang til sine videoleger.

Solberg om corona: – Alle vil få en drastisk endret hverdag

15 prosent av fastlegene har video

Av fastlegene er det bare rundt 15 prosent som har mulighet for videokonsultasjoner, estimerer for øvrig leder for Legeforeningens IT-utvalg Kjartan Olafsson overfor Dagens Medisin.

Han kommer med en sterk oppfordring til landets fastleger:

– Vi fastleger må nå melde oss på, og få opp muligheten for videokonsultasjoner så fort som mulig – før problemene blir for store.

Spesielt er det to årsaker, ifølge Olafsson og Legeforeningen:

– Legene kan snakke med og følge opp de som har symptomer uten at de må møte opp og utsette andre for smittefare. Og – vi har de faste kronikerne, og andre som trenger helsehjelp, som da får mulighet til å få hjelp, sier Olafsson til Dagens Medisin.

Ikke ring 113

Folkehelseinstituttet anbefaler for øvrig at du ikke drar til fastlegen, sykehuset eller legevakten dersom du mistenker coronasmitte.

Folkehelseinstituttet sier imidlertid at du bør:

  • Ringe fastlegen din først.
  • Ringe legevakt hvis du har behov for akutt helsehjelp (på nr 116117 kommer du til den nærmeste). Legg merke til at de presiserer at legevakten skal ringes for akutt behov. Ikke ring legevakten hvis du bare er litt forkjølet. Du kan heller ikke legevakten for generelle spørsmål om corona. Da er det FHis nettsider eller coronatelefonen 815 55 015 som gjelder.
  • IKKE ring 113 såfremt du ikke er i en akutt livstruende situasjon.

Høie: Disse corona-tiltakene gjør vi

annonse