Til hovedinnhold

Nokia lanserte Lumia 920

Flaggskip med Windows Phone 8 ble vist frem i New York.

Nokia Lumia 920

Størrelse: 13 x 7,08 x 1,07 cm
Vekt: 185 gram
Skjerm: 4,5 tommer, 1280 x 768 piksler, IPS LCD, PureMotion HD+, Super Sensitive Touch
Operativsystem: Windows Phone 8
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), HSDPA (super-3G) inntil 41 Mbps, LTE (4G), Wi-Fi A/B/G/N
Kamera: 8,7 megapiksler, f/2.0, optisk/mekanisk bildestabilisering, autofokus, LED-blits
Maskinvare: Qualcomm Snapdragon S4, to Krait-kjerner @ 1,5 GHz, Adreno 225 GPU, 1 GB RAM
Minnekort: 32 GB intern lagring, støtter ikke minnekort
Teknologi: Bluetooth 3.1, USB, Wi-Fi, AGPS, GLONASS, NFC
Batteri: 2000 mAh
Forventet pris ved lansering: Ukjent
Tilgjengelig i Norge: I løpet av 2012

Lumia 920 er, som sine forgjengere, laget i ett enkelt stykke plast (polykarbonat). Det skal gjøre at den er ekstra solid, og ikke tar skade av litt røff håndtering.
Som vanlig slipper Nokia telefonene sine i en mengde farger.
Nokia har sluppet flere tilbehør for trådløs lading av Lumia 920. Dette er en kloss du kan ha liggende på skrivebordet.
Foretrekker du å lade batteriene i sofaen kan du det også. Denne puten er laget for å ligge på armlenet.

Mobilgiganten Nokia har lansert sin nyeste smarttelefon på et arrangement i New York. Som ryktene forutså er navnet Lumia 920, og den har både Windows Phone 8, et sett unike tjenester og et kamera som skal være svært godt

Den nye telefonen skal være den råeste Windows-baserte telefonen, ifølge Nokias sjef for smarttelefoner, Jo Harlow.

PureMotion HD+

Lumia 920 har en skjerm som Nokia har døpt PureMotion HD+. Skjermen har en oppløsning på 1280 x 768 piksler. Det betyr at skjermen har betydelig flere piksler enn det tidligere Windows-telefoner har hatt. Likevel er denne oppløsningen bare såvidt høyere enn det som er vanlig i nyere toppmodeller med Android, altså 1280 x 720 piksler.

I tillegg til høyere oppløsning enn tidligere skal den nye skjermen være så kontrastrik og lyssterk at den fungerer godt også i sollys. Nokia hevder den er 25 prosent mer lyssterk enn sin nærmeste konkurrent.

Skjermstørrelsen er på 4,5 tommer – altså 0,2 tommer større enn skjermen som står i Lumia 900. Dette er altså den største skjermen i en mobil fra Nokia så langt.

Ifølge Harlow har Nokia sørget for at alle bevegelser på skjermen skal gå svært mykt og jevnt.

Super Sensitive Touch

Nokia har endret måten berøringsskjermer fungerer på. Funksjonen har de kalt Super Sensitive Touch. Denne tilpasningen gjør at telefonen faktisk reagerer på berøring selv når du har helt vanlige hansker eller votter på deg.

Trådløs lading

En annen av de viktigste nyhetene Lumia 920 får med seg er trådløs lading. Nokia samarbeider med organisasjonen Qi som jobber for én standard for trådløs lading.

Trådløs lading har vært forsøkt før. Palm, senere HP, lanserte det sammen med den siste Pre-modellen, men kort tid etter ble satsingen kuttet. Også Samsung lanserte trådløs lading sammen med toppmodellen Galaxy S III, men tilbehøret er foreløpig ikke tilgjengelig.

Ladekloss med pute

Nokias ladetilbehør er laget som et utvalg ulike klosser som du kan legge telefonen på. En av dem er utformet som en kloss du kan legge på bordet, mens en annen ser ut som en slags pute. Puten er laget for å ligge på armlenet på sofaen.

– Nå kan du la telefonen lade opp mens du gjør det, fortalte Harlow under kveldens pressekonferanse.

Det vil vise seg om Nokia blir de første til å lykkes med trådløs lading. For å sparke i gang teknologien har de alliert seg med flyselskapet Virgin Atlantic og en restaurantkjede. Virgin vil gjøre teknologien tilgjengelig for brukere i sine flyplasslounger.

PureView

Nokias PureView-teknologi ble kjent gjennom Symbian-telefonen Nokia 808 PureView. En sal full av tilskuere gispet da Nokia fortalte at telefonen ville ha en kameraoppløsning på hele 41 megapiksler ved lanseringen i Barcelona.

Nå har Nokia tatt med seg navnet til sin nye Windows Phone-modell. Det er likevel ikke akkurat det samme kameraet som har blitt med.

Les også: Test av Nokia 808 PureView

Gode bilder i dårlig lys

Denne gangen er ikke fokuset på enorm oppløsning. Lumia 920 knipser bare bilder med 8,7 megapiksler. I stedet er fokuset på generell ytelse og bildekvalitet. Nokia hevder at det nye PureView-kameraet skal være ekstremt godt når du tar bilder i dårlig belysning.

En av måtene Nokia oppnår dette på er ved å ha bygget inn stabilisering i kameraoptikken. Jo Harlow hevder at denne stabiliseringen skal være konkurransedyktig med den som står i den dyre optikken fra dagens speilreflekskamera. Hvor godt det er i praksis gjenstår å se.

Linser

Mange kameraprodusenter har den senere tiden inkludert effekter i kamera-appene sine. Nokia tar dette et steg lenger. Effektene har Nokia kalt Linser, og de virker relativt nyttige.

Noen av dere husker kanskje at vi skrev om selskapet Scalado tidligere i år. Nokia kjøpte senere Scalado og det deres supersmarte funksjon har blitt en av "linsene" som er bygget inn i Lumia 920.

Denne linsen holder nemlig oversikt over hva som er bakgrunnen og hvis det snubler forbipasserende inn i bildet ditt, kan de enkelt tas bort, slik at du står igjen med kun personen du har ønsket å fotografere. Smart!

Det er også flere andre effekter inkludert i telefonen, men det var først og fremst denne Nokia fokuserte på under lanseringen.

Nokia City Lens

Nokias egen tjeneste Nokia Maps har fått en stor overhaling. Selskapet har bygget inn utvidet virkelighet i kartapplikasjonen.

Hvis du legger Lumia 920 over på siden aktiveres den nye funksjonen. Funksjonen gjør at du blant annet skal kunne se innholdet i bygninger du peker på.

Å stabilisere hvert enkelt linseelement er vanskelig å få til i en så kompakt dings som en mobiltelefon. I stedet har Nokia sørget for at hele den innvendige optikken flytter seg for å kompensere for dine håndbevegelser.

Stort Batteri

Nokia forutser at brukere av Lumia 920 ikke vil ha lyst til å legge den fra seg. Derfor har de bygget inn et større batteri enn de tidligere har hatt i telefonene sine.

Det nye batteriet er på 2000 mAh. Det er stort i Nokia-sammenheng, men også konkurrentene har begynt å satse på større batterier i sine nyeste telefoner. Derfor spørs det om Lumia 920 vil få nevneverdig bedre batteritid enn sine konkurrenter. Sammenliknet med forgjengerne Lumia 800 og Lumia 900 bør imidlertid brukstiden øke noe.

Windows Phone 8

Samtidig med at telefonen ble vist frem benyttet også Microsofts Joe Belfiore sjansen til å vise noen nye funksjoner i Windows Phone 8.

En av disse funksjonene er at det nå er mulig å ta skjermskudd direkte i Windows Phone.

Belfiore viste også frem hvordan menyflisene kan endres og tilpasses til eget behov. Deler av denne presentasjonen har også blitt gjort tidligere.

– Vi viser ikke frem alle hemmelighetene i nye Windows Phone 8 ennå. Vi sparer noe til en senere visning, fortalte Belfiore.

Les mer om Windows Phone 8

Samsung kom for noen dager siden Nokia i forkjøpet. Les om Samsung Ativ S, som ble den første telefonen lansert med Windows Phone 8.

Mer om
annonse