Til hovedinnhold

Ondsinnet programvare vokser kraftig på Mac

Men Mac-brukerne har likevel ikke mye å frykte.

Andrew VanderLeest/Flickr

Mac-plattformen har fremdeles den fordelen at den i langt mindre grad enn Windows-plattformen er plaget av virus og ondsinnet programvare, men det betyr på ingen måte at Mac er helt ute av bildet. Faktisk er økningen av farer på Mac ganske stor.

Sikkerhetsselskapet McAfee slapp nylig sin seneste trusselrapport, og i den kommer det frem at det totale antallet registrerte tilfeller av ondsinnet programvare på Mac-plattformen lå på over 700 000 i det første kvartalet i år.

Kraftig vekst, men ennå lav total

Til sammenligning lå det totale antallet på under 500 000 i siste kvartal i fjor, og i fjorårets tredje kvartal lå tallet kun på rundt 150 000. Økningen har med andre ord vært temmelig markant den siste tiden.

Likevel er ikke tallene så skremmende som det kan se ut som.

Ifølge MacAfee-rapporten ble det registrert litt under 700 millioner tilfeller av ondsinnet programvare om man ser på alle plattformer under ett, så Mac utgjør altså en svært liten andel av totalen.

Det er også verdt å merke seg at McAfee måler antallet infiserte maskiner, og ikke antallet programmer som sådan, så tallene sier altså mer om spredningen av eksisterende programmer enn om antallet nye.

Det totale antallet ondsinnede programmer på Mac øker sterkt, men er fremdeles veldig lavt i det store bildet.
McAfee
Det totale antallet ondsinnede programmer på Mac øker sterkt, men er fremdeles veldig lavt i det store bildet. Bilde: McAfee

I rapporten skriver McAfee også at den viktigste grunnen til den sterke økningen på Mac-plattformen er en sterk vekst i forekomsten av såkalte adware-programmer. Selv om denne type programmer kan være plagsomme utgjør de ofte ikke en direkte sikkerhetstrussel for brukeren.

Ellers opplyser den seneste McAfee-rapporten at den totale forekomsten av nye ransomware-programmer, gjerne kalt løsepengevirus på norsk, lå på rundt 9,5 millioner i første kvartal i år. Dette er en økning fra rundt 9 millioner i siste kvartal i fjor, og er langt mer alvorlig enn adware. FBI har til og gått ut og sagt at hvis du blir rammet av ransomware er det veldig lite du får gjort for å få tilbake dataen din.

Forekomsten av ondsinnet programvare på de mobile plattformene øker også jevnt og trutt, og lå på over 16 millioner i første kvartal, opp fra cirka 15 millioner.

Hele rapporten finner du hos McAfee.

Telenor advarte nylig om et nytt løsepengevirus i Norge »

(Via 9to5mac)

annonse