På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Heftig og begeistrende, eller bare rådyr?
Vi har testet Apples aller råeste, og dyreste, MacBook Pro 13.
Innhold
Oppsummering og konklusjon »
For de aller fleste er Apples rimeligste MacBook Pro mer enn kraftige nok. Skal du gjøre mer enn å pusle rundt på Internett, strømme filmer eller behandle bilder kan det likevel være at du bør undersøke hva de dyrere modellene har å fare med. Det er nemlig her du finner de sprekeste prosessorene og den kraftigste grafikkløsningen.
Bør du kjøpe en MacBook Pro 13 i det hele tatt?
Som vi skriver i testen av den utseendemessig identiske fjorårsmodellen er det mye å like ved MacBook Pro 13. Maskinen har det siste året blitt både slankere og lettere, og designet og byggekvaliteten har om mulig bare blitt enda bedre. Den skarpe skjermen, som stråler med en lysstyrke på nesten 600 nits og viser flere farger enn tidigere, er nok den beste du kan oppdrive hos en bærbar.
Den massive pekeplaten gir deg full kontroll til å styre maskinen og har en presisjon og funksjonsliste som ingen helt kan matche. Tastene krever tilvenning da de er svært grunne, men de er også svært presise og lar deg skrive raskt.
TouchBaren, den lille skjermen over tastene, ser vi ikke poenget med, men TouchID-sensoren som er integrert i denne blir du raskt avhengig av. Denne lar deg logge inn på kontoen din, installere programmer, gjøre systemendringer og foreta kjøp i iTunes Store og på nettsider som støtter det, med et enkelt fingersveip, akkurat slik vi kjenner det fra iPhone.
Det eneste ankepunktet vi har med Apples MacBook Pro 13 er at den kun kommer med USB Type-C-kontakter. Det hjelper at disse støtter Thunderbolt, som lar deg sende både strøm, bilde, lyd og nettverkssignaler over samme kabel, men så lenge du har tilbehør med USB 2.0- eller 3.0-kontakt liggende er du avhengig av adaptere.
Klarer du også se for deg en tilværelse uten minnekortleser er det få maskiner som tilbyr en like god opplevelse som MacBook Pro 13.
Les alt om hvordan MacBook Pro 13 er i bruk i fjorårets test »
Bør du kjøpe en dyrere og kraftigere MacBook Pro 13?
Liker du Apples MacBook Pro, men mistenker at du trenger en av de kraftigste modellene?
Sammenlignet mot maskiner med enkel HD 620-grafikk, samme type som den billigste MacBook Pro 13 har, kan vi slå fast at spillytelsen til de to dyreste MacBook Pro 13 med Iris Plus 650-grafikk er omtrent 75 prosent høyere.
Til tross for den voldsomme prosentforskjellen kan du imidlertid ikke forvente å spille alle nye spill på de kraftige MacBook Proene, og spesielt ikke på høye oppløsninger eller høye grafikkdetaljer. Pusler du mest med lettere spill som Minecraft, League of Legends eller eldre klassikere blir likevel den økte grafikkytelsen ditt aller største argument for å velge en dyrere MacBook Pro. På deres integrerte Iris Plus 650-grafikk får du nemlig med riktig oppsett en jevn bildeflyt, noe du ikke på langt nær oppnår med HD 620.
I våre prosessortester får vi videre en pekepinn på at ytelsen stiger med mellom 10 og 15 prosent fra den billigste MacBook Pro 13 til den dyreste. Det vil være merkbart for deg som driver med mange tunge oppgaver, som rendering av video og lignende. For andre lettere oppgaver blir forbedringen «usynlig».
Legg merke til at de kraftigere MacBook Pro-modellene bruker opp batteriet noe raskere enn basismodellene, noe som både skyldes de kraftigere komponentene og det 10 prosent mindre batteriet.
Se våre batterimålinger på neste side »
Bør du oppgradere fra fjorårets modell?
Her er svaret enkelt: Nei.
Grafikkmessig har du absolutt ingenting å vinne på å oppgradere fra fjorårets kraftigste Skylake-baserte MacBook Pro til årets basert på Kaby Lake. Hva gjelder ren prosessorytelse kan du ifølge våre tester se frem til mellom 8,5 og 13 prosent høyere ytelse. Det er selvsagt verdt å ta med seg om man uansett skal ha en ny MacBook Pro, men ikke noe du med fjorårets modell bør gi flere tusenlapper for å skaffe.
Forresten: 1500 kroner skiller vår kraftige testmodell fra den ellers helt identiske MacBook Pro 13 med 256 GB SSD. Den kan dermed kan være en god kandidat for deg med noe mindre behov for lagring, men like høye krav til ytelse.
Anbefalt alternativ
Mye rimeligere og nesten like kraftig
Microsoft Surface Laptop i7 256 GB
Surface Laptop kommer riktig nok med Windows 10 S i stedet for MacOS, men selve maskinen holder svært høy kvalitet og vil yte omtrent like godt som testens MacBook Pro 13. Både når det kommer til prosessor- og grafikk. Tastatur og pekeplate er gode i bruk, og skjermen svært god. Som en bonus er Surface Laptop litt rimeligere enn MacBook Pro.Les vår test av en litt svakere konfigurasjon »
Minimal forbedring fra forrige års modell, men fortsatt en solid maskin.
Fordeler
- +Flott design
- +Lett og tynn
- +Touch ID (Fingeravtrykksleser)
- +Bransjeledende skjerm
- +Svært støysvak
- +Godt tastatur
- +God berøringsflate
- +God grafikkytelse for formfaktoren
- +Kraftig
- +Fire Thunderbolt 3 USB Type-C-porter
Ting å tenke på
- —Ingen tradisjonelle USB-porter eller minnekortleser
- —Mange må kjøpe adaptere
- —Tastene støyer en del
- —Touch Bar bør utvikles videre
- —Dyr
Minimal forbedring fra forrige års modell, men fortsatt en solid maskin.
Fordeler
- +Flott design
- +Lett og tynn
- +Touch ID (Fingeravtrykksleser)
- +Bransjeledende skjerm
- +Svært støysvak
- +Godt tastatur
- +God berøringsflate
- +God grafikkytelse for formfaktoren
- +Fire Thunderbolt 3 USB Type-C-porter
- +Kraftig
Ting å tenke på
- —Ingen tradisjonelle USB-porter eller minnekortleser
- —Mange må kjøpe adaptere
- —Tastene støyer
- —Touch Bar bør utvikles videre
- —Dyr
Ytelse »
På dagens meny står ingen ringere enn Apples splitter nye og desidert kraftigste MacBook Pro i 13-tommersdrakt. Denne skilter med det som skal være langt kraftigere maskinvare enn innstegsmodellen og er myntet på deg som driver med litt mer seriøse greier enn å drodle rundt på nettet og flikke på noen blogginnlegg.
Innstegsmodellen, som også akkurat har blitt oppdatert, koster omtrent 14 000 kroner. I forhold til denne må du – avhengig av hvor mye lagringsplass du vil boltre deg i – ut med mellom 4500 og 6500 kroner mer for den kraftigere modellen vi har til test i dag.
For de ekstra kronasjene sikrer du deg en kraftigere prosessor og bedre integrert grafikk som kan komme til nytte både ved bilde- og videobehandling, modellering og spilling.
Prosessor som når 3,5 GHz
Hjertet av maskinen er i5-7267U-prosessor med to kjerner klokket til 3,1 GHz med mulighet for TurboBoost opp til 3,5 GHz i kortere perioder. Prosessoren stammer fra Intels 7. generasjon Core i-serie med kodenavn Kaby Lake. I forhold til forgjengeren, Skylake, skal ytelsen være forbedret både i applikasjoner og spill. Mye fokus har som så ofte tidigere også gått på å gjøre prosessoren mer energieffektiv slik at maskinen varer lenger på en opplading. Spesielt videoavspilling skal være lettere å hanskes med for Kaby Lake-prosessorer i forhold til de som stammer fra Skylake-generasjonen.
i5-7267U har en oppgitt TDP på 28 watt. Det betyr at den har mer effekt tilgjengelig enn mange andre lignende og ikke minst fysisk mindre maskiner der ute, som gjerne benytter seg av i5-7200U med sin TDP på 15 watt.
Minnet er klokket til 2133 MHz og er av typen LPDDR3. Denne minnetypen er ikke like raskt som det nye DDR4-minne, men har i det minste omtrent samme lave strømforbruk.
I forhold til prosessoren den tar over for, Skylake-baserte i5-6267U, kan Kaby Lake-baserte i5-7267U vise til en ytelsesøkning på mellom 8,5 og 13 prosent i våre prosessortester.
Det er ikke veldig mye, men økningen kan like fullt være verdt å plukke med seg dersom du har behov for den i ditt daglige arbeid.
Vi har ingen resultater for i5-7360U, prosessoren vi finner i Apples rimeligste Kaby-Lake-baserte MacBook Pro. Om vi sammenligner mot i5-6260U, prosessoren fra fjorårets innstegsmodell – som selvsagt vil være noe svakere enn årets – kan vi imidlertid få en viss pekepinn på hva de ekstra tusenlappene en kraftigere MacBook Pro gir deg over den billigste. Resultatet vi kom opp med viser at den kraftigste Kaby Lake-baserte MacBook Proen gir omtrent 25 prosent høyere ytelse enn den billigste Skylake-baserte MacBook Pro.
Dersom vi går ut ifra at Kaby Lake-baserte i5-7260U har omtrent 10 prosent forbedret ytelse over Skylake-baserte i5-6260U vinner du nesten 15 prosent prosessorytelse ved å gå for den kraftigste Kaby-Lake-MacBook Proen over den rimeligste.
Grafikkløsningen du finner i Apples kraftigste 13-tommer kalles Intel Iris Plus 650 og er en integrert del av prosessoren. Det vil blant annet si at de to deler på det tilgjengelige systemminnet på 8 GB. Integrert grafikk er ofte ganske stusselige greier, men i forhold til både plass og energieffektivitet er det langt mer praktisk i en bærbar enn raskere dedikert grafikk.
Intel Iris Plus 650 er en av de aller kraftigste integrerte grafikkløsningene tilgjengelig for ultrabærbare og vi ser også at den langt rimeligere og mer utbredte Intel HD 620 sliter skikkelig med å holde følge. Vårt testspill, The Talos Principle, melder om inntil 75 prosent høyere ytelse når det kjører på prosessorer hjulpet av Iris Plus 650 fremfor HD 620.
Kjedelig nok virker det som Intel har møtt veggen hva gjelder grafikkytelse i ultrabærbare. Nye MacBook Pros Iris Plus 650 yter nemlig ikke en døyt bedre enn Iris 550-grafikken som vi finner i fjorårets MacBook Pro. Dette til tross for at vi akkurat har målt prosessorytelsen til å være bedre i årets MacBook Pro.
Selv da vi testet Surface Book og Surface Laptop valgte vi å ikke trekke særlig for deres elendige SSD-resultat. Maskinene føltes nemlig svært responsive og vi ventet aldri mange sekundene på at et program skulle leses inn eller filer kopieres. Det er likevel ikke til å komme bort fra at installasjon av spill og programmer tok noe mer tid, og da er det i alle fall greit å påpeke at det samme ikke vil være tilfelle hos MacBook Pro. Dens PCIe-baserte SSD skriver og leser nemlig med en hastighet på henholdsvis 2,2- og 3 GB/s, noe som er mer enn USB 3-grensesnittet kan overføre til maskinen din og som nærmer seg den praktiske overføringsgrensen til Thunderbolt 3. Med mindre du har en ekstern Thunderbolt 3-disk vil du dermed stort sett bare oppleve de raskeste hastighetene ved filoperasjoner innad på samme disk.
Med flere bærbare Apple-maskiner bak oss på testbenken er vi egentlig ikke spesielt overrasket, men det er likefullt artig når vi nok en gang kan krysse av for å ha testet en nærmest lydløs MacBook Pro. Én ting er at Apples svakeste MacBook Pro ikke har for vane å støye, men når ytelsen øker både prosessor- og grafikkmessig er det imponerende å se at maskinens kjøleløsning ikke virker å bry seg en døyt. Versting-spekkede MacBook Pro er like kjølig som alltid, og takket være at vår støymåler ikke klarer å skille det svake viftesuset fra de relativt rolige omgivelsene her på huset står den i vår støygraf oppført som uten utslag.
Lenge regjerte Apples MacBook Pro-er i toppen av våre batterimålinger. Med Microsofts Surface-familie virker den æraen nå å være over. Ikke at de 9,5 timene batteriet holdt vårt faste filmklipp snurrende skuffer, men det er bare å se til Microsofts Surface Pro og vi finner en like kraftig maskin med langt bedre batteridriftstid.
Vi gjør oppmerksom på at Kaby Lake-prosessorer, som både MacBook Pro og de fleste nye bærbare nå leveres med, er svært optimaliserte for avspilling av høyoppløst video. Det er dermed sannsynlig at opplevd batteridriftstid vil variere en del fra vår måling dersom du bruker maskinen til andre oppgaver. Les: batteridriftstiden kan være kortere!
Minimal forbedring fra forrige års modell, men fortsatt en solid maskin.
Fordeler
- +Flott design
- +Lett og tynn
- +Touch ID (Fingeravtrykksleser)
- +Bransjeledende skjerm
- +Svært støysvak
- +Godt tastatur
- +God berøringsflate
- +God grafikkytelse for formfaktoren
- +Kraftig
- +Fire Thunderbolt 3 USB Type-C-porter
Ting å tenke på
- —Ingen tradisjonelle USB-porter eller minnekortleser
- —Mange må kjøpe adaptere
- —Tastene støyer en del
- —Touch Bar bør utvikles videre
- —Dyr
Minimal forbedring fra forrige års modell, men fortsatt en solid maskin.
Fordeler
- +Flott design
- +Lett og tynn
- +Touch ID (Fingeravtrykksleser)
- +Bransjeledende skjerm
- +Svært støysvak
- +Godt tastatur
- +God berøringsflate
- +God grafikkytelse for formfaktoren
- +Fire Thunderbolt 3 USB Type-C-porter
- +Kraftig
Ting å tenke på
- —Ingen tradisjonelle USB-porter eller minnekortleser
- —Mange må kjøpe adaptere
- —Tastene støyer
- —Touch Bar bør utvikles videre
- —Dyr