Danmark vil i praksis forby PC-er

Ny miljølov har en uheldig konsekvens.

I nær framtid kan det bli umulig for dansker å kjøpe og selge datautstyr. Det skriver danske Berlingske Business.

Sist november vedtok nemlig Danmarks lovgivende forsamling, Folketinget, en lov som forbyr visse typer materialer – materialer som brukes i så å si alle datamaskiner og annet elektronisk utstyr.

Det er med påskudd om miljøvern og folkehelse at danske politikere innførte loven, og konsekvensene har ikke gått opp for det danske næringslivet før nå. Selv om loven ikke direkte forbyr PC-er, blir de reelle følgene nettopp dette.

Potensielt helsefarlig

Den ferske loven går ut på å forby kjøp og salg av fire ulike typer ftalater. Ftalater er et kjemisk stoff som hovedsakelig brukes til å gjøre plast mer fleksibelt og hardført.

Stoffet kan imidlertid ha negative effekter på helsen, da det kan være hormonhemmende. Det er derfor i ferd med å bli faset ut av alskens produkter – fra datamaskiner og smarttelefoner til leketøy.

Det danske forbudet tar likevel innersvingen på markedet, og forbyr de fire ftalattypene mens de fremdeles er utbredt. Loven skal etter planen tre i kraft fra og med 2015.

Leverandører dropper Danmark

Det danske næringslivet, med blant andre IT-bransjen og Coop i spissen, har vært kritiske til loven. Malene Teller Blume fra Coop innrømmer likevel at de ikke har vært aktive nok i kampen mot forbudet:

– Vi advarte på et mer overordnet nivå, ettersom vi ikke fikk vite om de konkrete konsekvensene før nå, forklarer hun.

Teller Blume har kontaktet 500 leverandører over hele verden og forklart dem at produktene de selger må være ftalatfritt i framtiden. Mange av disse har senere svart at de nå vurderer å droppe det danske markedet, på grunn av det nye kravet.

Den danske miljøministeren, Ida Auken, mener at kritikken kommer lovlig sent, men lover å sette Miljødepartementet på saken, slik at danskene fremdeles kan fortsette å kjøpe og selge datautstyr som før.

Annet nytt fra lovfronten:
Spionloven CISPA har blitt godkjent i USA »

(Kilde: Berlingske Business)

Les også
96 000 norske kredittkort hacket
Les også
Spionloven CISPA er død
Les også
All nettporno kan bli forbudt i Europa
Les også
Truer HBO med forbud
Les også
Trolling på internett kan bli forbudt i Arizona
Les også
Forbud mot åpne trådløse nett
annonse