Til hovedinnhold

Priskutt på Iphone 3G?

Analytiker Charlie Wolfe fra Needham Research sa nylig at prisen på Iphone 3G i USA, ville falle fra 199 dollar til 99 dollar (med to års bindingstid) i løpet av kort tid. Dette begrunnet han med at en prisreduksjon ikke ville skade omsetningen, ettersom flere Iphones ville blitt solgt, og at Apple kunne sette konkurrentene på smartmobilmarkedet i skyggen med så lave priser.

På bloggen Edible Apple, hevdes det imidlertid at Wolfe ikke har dekning for sine uttalelser.

Ingen analyse

Wolfe lirer av seg at Iphone vil dominere markedet for smartmobiler dersom de halverer prisen på den populære Iphone. Edible Apple sier at analytikeren ikke gir en tilstrekkelig analyse, og lister opp tre grunner til at Iphone neppe får et priskutt med det første;

Den første grunnen er at samarbeidet med mobiloperatøren AT&T, gjør at Iphone i dag allerede er relativt billig. AT&T subsidierer Iphone kraftig, for å lokke til seg kunder, men betaler samtidig en høy pris i form av utgifter til subsidiering. Kuttes prisen på Iphone, vil enten AT&T sitte igjen med hele regninga – noe de tvilsomt godtar – eller så vil Apple merke et kraftig kutt i overskuddet. Edible Apple mener også at Iphone selger fortsatt som varmt hvetebrød om dagen, og at det derfor er usannsynlig at Apple har interesse av å nedjustere prisen.
(Artikkelen fortsettes.)

Færre potensielle kjøpere

Den neste årsaken Edible Apple lister opp, er at Wolfe overvurder betydningen av et eventuelt priskutt på Iphone i USA. Det er fordi AT&T, på samme måte som Netcom i Norge, har eksklusiv rett til å selge Iphone, noe som gjør at antallet potensielle Iphone-kjøpere minskes fordi folk ikke er interessert i å bytte operatør, eller at de allerede er i bindingstid med konkurrerende operatører. På bloggen opplyses det også at Apple ikke har for vane å komme med drastiske priskutt på sine produkter.

Den tredje og siste grunnen til at Charlie Wolfes analyse kommer til kort, er i følge Edible Apple at selskapet neppe vil satse på en slik kortsiktig plan bare for å skaffe seg markedsandeler. Apples businessmodell tilsier nemlig at det er umulig å kutte prisene og holde marginene intakt, og samtidig opprettholde et godt forhold til AT&T. Edible Apple konkluderer med at vi kan se 8-gigabyteversjonen av Iphone 3G falle til 99 dollar med subsidiering etter hvert, men at det er svært lite sannsynlig at det vil skje med det første.

99 dollar tilsvarer for øyeblikket 665 norske kroner.

Mer om
annonse