Til hovedinnhold

I 2012 får du null i telefonregning

Ifølge DagensIT har analytiker Roman Friedrich fra selskapet Booz & co dystre spådommer for telebransjen. Han mener finanskrisen vil gi kraftig utslag for telebransjen, noe som medfører at selskapene presses og prisen må ned. For deg er dette derimot godt nytt økonomisk sett. Du kan ende opp med å betale null kroner for telefonbruken.

Vil koste null kroner å ringe

Friedrich mener teleselskapene vil slite betydelig i tiden fremover. Selskaper med lav markedsandel vil presses ut av markedet, mens de store selskapene kan forvente seg langt mindre inntekter. Noe av tapet vil tas igjen i form av innholdstjenester for mobilen, men dette vil langt fra dekke dagens inntekter.
Telebransjen selv er derimot ikke helt enige i Friedrichs analyser.
- Jeg forstår at man kan få inntrykk av at samtaleprisen skal ned mot null. Men vi har investert 1 milliard i mobilnettet og 2 milliarder i fastnettet. Det er investeringer man må hente inn et sted. Det sikreste er fremdeles gjennom samtaler, sier Atle Lessum, informasjonssjef hos Telenor, ifølge DagensIT.
Samtidig påpeker han at telemarkedet er et tøft marked og at det kan være hardt for de mindre aktørene å komme seg opp og frem. Lessum har også tro på at innholdsmarkedet blir større, men at hovedinntektene vil ligge her tviler han altså på.

Gartner tviler på gratis telefon

Heller ikke analysebyrået Gartner har tro på Friedrichs spådommer.

- Nei dette har jeg ikke tro på. Jeg har vanskelig for å se at utviklingen kommer til å skje så fort. Jeg tror det finnes betydelig mer treghet i bransjen. Det finnes ingen fri lunsj, enten det er snakk om å betale for samtalen med reklame eller med innholdspakkene Friedrich ser for seg. Jeg har mer tro på at slike pakker vil bli gratis, og at man må betale for infrastrukturen man får disse pakkene levert på, sier Leif-Olof Wallin, visepresident i analysefirmaet Gartner, ifølge DagensIT.

Roman Friedrich står derimot på sitt. Han mener telebransjene vil måtte tenke ut nye strategier fremover, men samtidig påpeker han at analysen gjelder markedstrender i Europa generelt. Om 2012 er det eksakte året Norge vil nå bunnivået i telepriser er han ikke 100 prosent sikker på.

Mer om
annonse