Apples første datamaskin skal under hammeren

Har du noen millioner til overs?

Apple-grunnleggerne Steve Wozniak og Steve Jobs ville nok ledd av idéen om at deres første, hjemmesnekrede Apple 1-maskiner fra 1976 kom til å gå for millionsummer 35 år senere.

Men det har altså skjedd. I fjor sommer gikk ett av de seks gjenlevende eksemplarene av Apple 1, som ennå fungerer, for den nette sum av 2 230 000 norske kroner. Senere samme året ble denne summen kraftig overgått, da en annen Apple 1-enhet med en anslått verdi på 1,5 millioner kroner ble solgt for 3,7 millioner kroner.

Auksjoneres bort nok en gang

Samlemaniske, velstående Apple-fans som ennå ikke har fått sikret seg et eksemplar av det meget ettertraktede klenodiet, får nå atter en sjanse. Det tyske auksjonsselskapet Auction Team Breker, som spesialiserer seg på teknologiske antikviteter, skal snart auksjonere bort enda en fungerende Apple 1-maskin.

Auksjonen finner sted den 25. mai, og den anslåtte verdien denne gangen er mellom 200 000 og 300 000 euro. Dette tilsvarer mellom 1,5 millioner og 2,3 millioner kroner. Med tanke på at den endelige salgssummen endte langt høyere enn anslagene ved den siste auksjonen, er det nok rimelig å anta at dette vil skje denne gangen også.

Andre IT-skatter

Ved siden av Apple 1-maskinen byr den kommende auksjonen også på andre samleobjekter fra IT-alderens barndom. En Busicom 141-PF-kalkulator fra 1971 med verdens første kommersielt tilgjengelige mikroprosessor, Intel 4004, skal også under hammeren. Den anslåtte verdien er på mellom 60 000 og 90 000 kroner.

I tillegg til dette tilbys også et eksemplar av datamaskinen Altair 8800 fra 1975. Denne regnes som maskinen som for alvor startet PC-revolusjonen på 70-tallet, og verdien ligger på mellom 22 000 og 38 000 kroner.

Det aller mest spesielle objektet som skal auksjoneres bort må nok likevel sies å være ett av de ti gjenværende eksemplarene av den første kommersielle, mekaniske kalkulatoren, Pascal-kalkulatoren. Denne ble oppfunnet så langt tilbake som i 1652, og alle de ni andre enhetene tilhører nå muséer. Verdien på denne ligger mellom 760 000 og 1,5 millioner kroner .

Apple er en populær bedrift å jobbe i:
Leste du vår bedriftsprofil av selskapet? »

(Kilde: Auction Team Breker, via EDN)

Les også
Kan bli en av verdens dyreste Apple-maskiner
Les også
Apples første datamaskin solgt for rekordsum
Les også
Apples første datamaskin: 1 500 000 kroner
Les også
Apple 1-maskin solgt for rekordsum
Les også
Den første Apple-maskinen kan bli din
Les også
Forventer 1 million kroner for en Apple
Mer om
annonse