Til hovedinnhold
NyhetApples første maskin solgt for rekordsum

Apple 1-maskin solgt for rekordsum

Apples aller første datamaskin er verdt gode penger.

Wikipedia Commons

Det er såvisst ikke bare nyteknologiske Apple-produkter som omsettes for gode summer. Nylig ble et eksemplar av den meget sjeldne Apple 1-modellen solgt på en auksjon for et beløp som antakelig vil avskrekke selv den mest ihuga Apple-fantasten.

Maskinen ble solgt av auksjonsselskapet Sotheby's, som i forkant hadde anslått verdien på maskinen til mellom 120 000 – 180 000 amerikanske dollar.

Fåtallig samleobjekt

Ivrige budgivere sørget imidlertid for at forventingene ble overgått med god margin. Den endelige salgssummen endte til slutt på formidable 374 500 dollar, eller cirka 2 230 000 norske kroner.

Apple 1 er i dag et svært ettertraktet samleobjekt. Det finnes ikke mer enn rundt 40-50 gjenlevende eksemplarer, og av disse er det angivelig kun seks som fremdeles er i funksjon, inkludert den nylig auksjonerte enheten.

Maskinen var Apples aller første steg inn i dataverdenen. Vidunderet ble designet og bygget for hånd av selskapets medgrunnlegger Steve Wozniak i 1976, og det var Steve Jobs' idé å legge den ut for salg. Prisen den gang var på 666,66 dollar, eller rett under 4000 kroner med dagens kurs.

Den forrige rekordsummen som ble betalt for en Apple 1 er fra 2010. Da ble en maskin solgt for 213 000 dollar på en auksjon i London.

(Kilde: Computerworld)

Mer om
annonse