Til hovedinnhold

Nå kan SSD-er få "evig liv"

Forskere i Taiwan med skikkelig gjennombrudd innen NAND.

Flashminne, som er en meget sentral del av en SSD, har en stor begrensning: Levetiden. Dette har forskere i Taiwan nå trolig funnet en løsning på, i form av en selvlegende lagringscelle.

Dataene på en SSD blir lagret i N-MOSFET-transistorer. I slike blir alle dataene dine lagret, og en vanlig minnebrikke inneholder millioner eller milliarder slike. For å lagre data må "Oxide-tunnelen" i transistoren åpnes og lukkes. Dette sliter på materialet, og etter mange sykluser klarer ikke tunnelen å holde på innholdet som skal skrives. Da går informasjonen tapt, og lagringsmediet er død.

Dette er sjelden det helt store problemet for folk flest. Det skal veldig hard bruk til før en SSD blir ubrukelig, og folk flest vil trolig uansett ha byttet ut SSD-en til en nyere modell før den avgår med døden. Likevel er det absolutt mulig.

For minne produsert ved 50 nm regnet man rundt 10 000 sykluser, mens man nede på 25 nm kunne risikere at SSD-en døde ved 3000-5000 sykluser. Dette er likevel minimumssykluser, slik at man ofte vil ha celler som lever vesentlig lengre.

Varme er stikkordet

For å vekke en celle til live igjen trengs varme. Nå er ikke dette i seg selv noen nyhet, for dette har forskerne kjent til en stund allerede. Utfordringen har dog vært at man gjerne måtte ha 250 °C over noen timer. Dette har naturlig nok fremstått som en umulighet.

Nå har noen forskere fra Macronix funnet en løsning på utfordringen, og de bruker nettopp varme.

Mikroskopiske varmeovner rundt på minnebrikkene

Løsningen som forskerne fant var å plassere ørsmå varmeovner rundt på minnebrikkene. Disse små varmeovnene er kapable til å varme opp svært begrensede deler av minnebrikken hele veien opp til 800 °C. Dette er altså vesentlig høyere enn 250 °C, men med en såpass høy temperatur kan man korte vesentlig ned på tiden som trengs for at cellene skal komme tilbake til full vigør. I ren tid snakker vi om millisekunder.

Dette er ikke noe som må gjøres spesielt ofte, og man kjører del for del av en minnebrikke. Dette kan godt gjøres mens enheten er i hvilemodus, og er ikke noe som vil kreve spesielt mye strøm.

Livssyklusen på dagens minne vil bli parkert for å si det pent. Forskerne hos Macronix regner med hele 100 millioner syklusers levetid dersom de får implementert teknologien sin.

Stort lerret å bleke

Før du løper avgårde til databutikken for å kjøpe en SSD med teknoligi fra Macronix: Dette er enda på utviklingstadiet. Teknologien skal vises frem på The IEEE International Electron Devices Meeting i desember i år, og hvor veien går derfra vet ingen.

(Kilde: Phys.org)

annonse