Tek.no

Test OCZ Vector SSD 256 GB

Brutal SSD til alskens bruk

OCZ lanserer et nytt flaggskip, og vi har testet herligheten.

Varg Aamo, hardware.no
Varg Aamo
27 Nov 2012 18:00

Introduksjon

I dag lanserer OCZ sin nyeste SSD-toppmodell, under navnet Vector. Vi har fått lov til å ta enheten i nærmere øyesyn før den ble sluppet til offentligheten. Siden vi endte med å anbefale deres forrige flaggskip, OCZ Vertex 4, blir det spennende å se om Vector kan leve opp til forgjengerens standard.

OCZ er et av de store navnene innen SSD-produksjon, og selskapet har vært ivrige på å utvikle, kjøpe og prøve ut ny teknologi på feltet. Etter å først ha bygd seg opp som en solid produsent av minnemoduler kastet de seg i 2008 ut i SSD-markedet, og det tok bare to år før de kvittet seg med alt annet for å satse hundre prosent på SSD-er. I fjor kjøpte de også opp kontrollerprodusenten Indilinx, for å holde mest mulig av utviklingen i eget hus.

Slik ser OCZ Vector ut utvendig.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Minnebrikkene i Vector er OCZ-merket, Intel/Micron-produsert 25nm MLC.Foto: Varg Aamo, hardware.no
Den termiske puten satt fast på den nye Indilinx-kontrolleren i vårt eksemplar.Foto: Varg Aamo, hardware.no
OCZ Vector benytter 6 Gb/s SATA 3-grensesnitt.Foto: Varg Aamo, hardware.no

Dette er ekstra relevant i dag, fordi en spennende nyvinning i nettopp denne SSD-en er kontrolleren. Tidligere Indilinx-kontrollere, inkludert den vi fant i OCZ Vertex 4, har hatt maskinvare fra Marvell under panseret og fastvare fra Indilinx bak rattet. I dag er dette historie; kontrolleren i Vector heter Barefoot 3, og denne skal være fullstendig «hjemmelaget».

Snerten liten sak

Med Vector ønsket OCZ å lage det som etter deres oppfatning var den «perfekte» SSD. Deres kriterier for perfeksjon inkluderte, i tillegg til praktiske ting som ytelse, driftssikkerhet og levetid, en «kul» innfatning – og designet er vel så delikat som noen annen SSD vi har hatt inne.

Vi ble likevel mer imponert over emballasjen, som ved siden av å virke svært eksklusiv, var mer praktisk enn på de fleste SSD-er vi har sett. Esken var bare såvidt tykkere enn selve enheten, og får dermed lett plass i postkassen. På innsiden er alt pent og pyntelig pakket, og den indre esken åpnes som en bok før du kommer til selve enheten.

De vitale målene på OCZ Vector er 7 millimeter tykk og 2,5 tommer bred. Dette gjør at den passer rett inn i alle bærbare maskiner, og det følger også med en kraftig, sort metallramme for å montere enheten i en stasjonær PC. Produsenten oppgir et strømforbruk på 2,25 watt under drift, og 0,9 watt ved hvile.

Med en forventet minste levetid på fem år ved 20 gigabyte dataoverføring daglig gir OCZ en lengre garanti enn hva du får på mange andre SSD-er i dag. Likevel likner garantivilkårene mer på de du får ved kjøp av en Toyota – da den varer inntil fem år eller 36,5 terabyte, avhengig av hvilken som nås først.

Ytelse som holder seg

Da vi for en stund siden testet OCZ Vertex 4 så vi at den inneholdt synkront Intel-minne. I dagens OCZ Vector-enhet står det en type minne som er merket med OCZ-logoen, samt et modellnummer som også har vært brukt i Vertex 4-produksjon.

Det altså god grunn til å tro at Vector bruker akkurat samme synkrone minne som i forrige flaggskip. OCZ har vært litt sparsomme med detaljer, men for å fjerne enhver tvil kan vi slå fast at det er Intel som har produsert også disse OCZ-merkede brikkene.

Det gir oss en indikasjon på at hvis Indilinx-kontrolleren holder bør vi få svært gode resultater i våre tester. Dette er fordi synkront minne gjerne gir god holdbarhet og bedre ytelse enn asynkront – dog med en litt stivere prislapp. Akkurat holdbarheten, og spesielt ytelse som holder seg på topp fremfor å dabbe av etterhvert, er også noe OCZ fokuserer mye på i materiellet vi har fått tilsendt.

Selv om selskapet er tydelig stolte av å ha laget hele SSD-en selv, med minnebrikker som den eneste komponenten produsert av noen andre, er det nemlig ikke ytelsen OCZ legger mest vekt på. De skryter riktignok av båndbredde på 550 MB/s ved lesing og 530 MB/s skriving, og hevder Vector skal klare hele 100.000 IOPS. Likevel sier de at høy ytelse uansett filtype, inkludert komprimerte filer, og god ytelse i den virkelige verden over tid, er faktorer de har prioritert under utviklingen.

Spesielt påstander om hvor mange år den skal holde seg i form kan bli kinkige for oss å etterprøve i vårt standardoppsett. Hvordan enheten måler seg mot både forgjengeren og det beste konkurrentene har å by på, i vårt eget standardiserte testbatteri, skal vi nok likevel klare å finne ut.

Bli med på neste side, så setter vi i gang »

Les også