Til hovedinnhold

Har noen rappet bildene dine?

Her får du fem kjappe tips til hvordan du kan finne ut om det har vært tyver på ferde.

Istockphoto

Å laste bildene sine opp på nettet gir bildene dine et stort publikum, men samtidig gjør du det mulig for andre å bruke bildene dine uten din tillatelse.

Slik ser omvendt bildesøk ut på Google.

Før var det vanskelig å søke etter spesifikke bilder, men visste du at nå er det mulig å søke med et bilde som søkekriterium?

Les også: Vant flere fotokonkurranser

med stjålne bilder

Teknikken kalles «reverse imaging search», og tilbys av både Google bildesøk og mindre kjente søkemotorer som for eksempel TinEye.com. Her er fem tips til hvordan du skal søke mest mulig effektivt på Google etter bildene dine.

1: Søk med originalen

Dette er originalbildet vårt. Foto: Kjersti Stuestøl / Akam.no

Dette er det opplagte søket. Last opp originalfilen din, og la Google søke etter bildene som ligner mest. Her kan man ofte finne bilder til redaksjonell bruk – blogger, magasiner og nettsider, som vanligvis publiserer bilder i original tilstand.

For å finne slik bruk av bildet ditt er dette søket det som antakelig treffer best.

2: Versjoner av bilder

Dette er en beskåret versjon i sort/hvitt.

Har du forskjellige versjoner av bildet, for eksempel om det inngår som en del av en montasje eller en plakat eller annen kreativ bruk, så søk med disse også.

Det trenger heller ikke å være en helt outrert utgave av bildet heller, det holder om det er beskåret eller har andre farger.

Dette kan gi et helt annet resultat av søket.

3: Forskjellige bildestørrelser

Her har vi lagd en knøttliten utgave.

Mange tror at å søke med størst mulig oppløsning vil gi flest resultater. Det stemmer ikke. Det er når du laster opp et bilde med lav oppløsning – helt nede i 50x50 piksler, avhengig av hvordan bildet er – du får de fleste treffene.

Google forsøker å være så presis som mulig med bildet du laster opp, så å bruke en lavoppløselig utgave av bildet tvinger Google til å være mindre eksakt, og dermed får du flere svar.

4: Speilvend og roter

Dette er en speilvendt utgave av originalen.

Å snu og vende på bildet kan gi helt andre resultater på søket. Google forsøker nemlig ikke med slike utgaver av det opplastede bildet, så dette er vi nødt til å gjøre selv.

Mange fototyver legger nemlig ut «lånte» bilder der de bare har speilvendt eller gjort andre svært små endringer av originalen, som for eksempel denne sleipingen fra i sommer.

Denne versjonen har fått en omgang med "gaussian blur".

5: Gjør bildet uskarpt

Her er kanskje det mest overraskende tipset. Tanken bak er lignende som i tips nummer tre, men dette kan gi andre resultater på søket. Her er det mulig å finne bruk av bildet ditt der det kun inngår som en liten del av det «nye» bildet.

Ved å gjøre bildet uskarpt oppnår vi at Google søker etter formene i bildet, i stedet for spesifikke detaljer eller teksturer.

(Kilde: fstoppers.com)

annonse