Til hovedinnhold

Henger ut bildetyver på nett

Ny nettside prøver å bekjempe urettmessig bildebruk.

Det finnes mange positive sider med digitale bilder. En av dem er at man enkelt kan legge ut bildene sine på nett. Problemet med dette er dessverre at bildetyveri er blitt mer og mer vanlig. Selv brukere på forumet har rapportert om bildetyverier.

Noen ildsjeler har sett seg lei på dette og startet opp nettstedet Photo Stealers. Siden er en slags skammens vegg der de henger ut webdesignere og fotografer som regelrett stjeler andres verk. Det er kanskje ikke en økonomisk trøst, men det er i det minste en måte å få oppmerksomhet rundt problematikken.

Gjennom å offentliggjøre bildetyverier så har de til og med klart å stenge ned noen nettsteder. Nettstedet baserer seg på at andre hjelper til og sier ifra om bildetyver, så ikke nøl med å si ifra om du finner steder som bruker andres bilder.

Om du bekymrer seg for at bildene sine er misbrukt andre steder finnes det noen måter å lete det opp, for eksempel bruke spesialiserte søkemotorer som Tineye eller Google Image Search. Disse nettstedene gjør et reversert søk basert på bildenfilene du vil lete etter. Det gjøres enten ved at man laster opp bildene eller legger inn nettadressen til bildet.

Noen opplever også at kameraet blir stjålet i ferien. Da kan den tidligere omtalte tjenesten Stolen Camera Finder være nyttig. Ved å bruke EXIF-informasjonen lagret i bildefilene søker denne tjenesten etter steder der bilder fra kameraet kan ha blitt brukt. Dette kan nok også brukes til å finne bilder man tror er brukt andre steder, men det har vi ikke testet.

Les også: Guide: Slik selger du bildene dine

Mer om
annonse