Til hovedinnhold

Stjålet bilde vant fotokonkurranse

Førsteplassen i Samsungs konkurranse var merkelig kjent.

Shutterstock.com/iko

Plagiering av andres verk har alltid vært et problem, men nå i den digitale tidsalderen er det enklere enn noen gang tidligere å ta på seg æren for andres arbeid.

Det fikk fotograf Hengki Koentjoro erfare i sommer, da et av hans bilder ble tildelt førsteplassen in Samsungs instagramkonkurranse #liveinthemoment.

Små endringer

Vinnerannonseringen som sees her, er nå fjernet.Foto: Skjermdump fra Facebook/Hengki Koentjoro

Det var nemlig ikke Koentjoro som hadde deltatt med bildet. Instagrambrukeren som lastet opp bildet til konkurransen hadde riktignok gjort noen små endringer; speilvendt bildet og lagt på et filter, men at det er snakk om det samme bildet er ikke vanskelig å se.

Bildet stakk opprinnelig av med seieren i kategorien #mycommute allerede i begynnelsen av juli, men det var først nå nylig at plagieringen ble oppdaget.

Samsung har i etterkant nå fjernet vinnerbidraget fra alle kanaler og diskvalifisert deltakeren, etter å ha blitt tipset av Koentjoro selv om plagiatet. De har også sendt en beklagelse direkte til Koentjoro

Les også: Henger ut bildetyver på nett

Skitstorm

Deltakeren på sin side har sett seg nødt til å slette facebookprofilen sin, etter en strøm av hissige meldinger både der og via instagrambidraget. Selv hevder han å ha «lest reglementet» og ber folk om å slutte med «trakasseringen».

TobinOhashi Gallery Tokyo, som Hengki Koentjoro er tilknyttet, er derimot ikke fornøyde en ren diskvalifisering. De ønsker nå en offentlig beklagelse fra Samsung, samt en kunngjøring som redegjør for hvorfor bidraget ble diskvalifisert.

For oss andre kan konkurransen være en påminnelse om å være påpasselige med egne åndsverk. Blant annet gir Google nå muligheten til å søke etter spesifikke bilder, slik at det er lettere å følge med på om noen har tusket til seg akkurat ditt blinkskudd.

Hva øker egentlig sjansen din til å knipse blinkskudd? Vi har ti kjappe tips som kan gi deg bedre bilder »

(Kilde: imageandview.com)

annonse