Til hovedinnhold

Nytt ras for Bitcoin

Den digitale valutaen er fortsatt ustabil.

Anders Brattensborg Smedsrud

Den digitale valutaen Bitcoin har i løpet av sitt enda korte liv hatt både kraftige oppturer og nådeløse nedturer. Fra en foreløpig kurstopp i november 2013 på 1150 dollar, havarerte verdien av den i vinter. Da forsvant den største vekslingsbørsen totalt fra radaren, sammen med 2,1 milliarder kroner i verdier.

Siden den gang har kursen steget nesten kontinuerlig, men den siste uken falt kursen igjen pladask, ned fra 593 dollar til 450 dollar per bitcoin ifølge Bitcoin Price Index (via E24).

Falt med en fjerdedel

Prisfallet, på solide 24,1 prosent, ble utløst uten at det kan knyttes opp mot noen spesifikke enkelthendelser, melder Coindesk. Samme nettsted har likevel snakket med Matlab Trading-analytiker Raffael Danielli, som mener fallet kan stamme fra store enkeltordrer som har manipulert bitcoinmarkedet.

Han understreker likevel at de eneste som med sikkerhet kan vite grunnen til kursfallet er bitcoinbørsene selv, som gir ut svært lite informasjon til markedet.

Kontroversiell valuta

Kritikken mot bitcoin er bred og variert. Ettersom sender og mottaker av den digitale valutaen fremstår som anonyme, mener mange kritikere at den gir grobunn for transaksjoner i kriminelle miljøer.

Pengestrømmer på tvers av landegrenser og unntaket for offentlig innsyn skaper problemer for myndigheter når det kommer til inndrivelse av skatter og avgifter. Det var kanskje var grunnen til at verdens største bank bannlyste bitcoin som betalingsmiddel.

Uten sporing har bitcoin blitt en favoritt blant kjeltringene:
På det mørke Internett ligger valutaen i lommen til både doplangere og drapsmenn (Ekstra) »

Videre mener mange at valutaen mangler en forankring i fundamentale verdier og at den derfor vil være ustabil, noe de siste par årene har bekreftet. Noen drahjelp kan valutaen heller ikke sies å ha fått av de stadige tyveriene og sikkerhetsinnbruddene den har opplevd det siste året.

Til tross for både flyktigheten og manglende regulering satser enkelte stort på valutaen. PC-produsenten Dell meldte for eksempel forrige uke at du nå kan kjøpe din nye PC med bitcoins.

Handlet bitcoins for en femtilapp:
Det gjorde Kristoffer Koch til millionær over natten »

(Kilde: E24)

annonse