Til hovedinnhold

Norske Kristoffer ble Bitcoin-millionær over natten

– Satser heller på bitcoins enn på «Oddsen».

Faksimile, Gizmodo / Shutterstock, 137311634
Anders Brattensborg Smedsrud

I april i år fikk 29 år gamle Kristoffer Koch fra Oslo det plutselig svært travelt. Kursen til den hittil ukjente Internett-valutaen Bitcoin hadde formelig skutt i været over natten, og etter den massive mediedekningen som oppstod kom Koch med ett til å huske at han selv hadde noen Bitcoins liggende innelåst i et hvelv på Internett.

Det var fire år tidligere, i forbindelse med undersøkelsene til masteroppgaven om den sterke krypteringsalgoritmen AES, at Koch først kom over fenomenet Bitcoin.

– Jeg tror jeg snublet over Bitcoin i Wikipedia-jakt på bakgrunnstoff for hva kryptografi kan brukes til. Bitcoin er basert på spennende kryptografiske «byggeklosser» som digitale signaturer og kryptografiske hash-funksjoner. Derfor var Bitcoin for meg en veldig spennende løsning på hvordan en valuta kunne lages uten at man måtte stole på noen sentrale punkt, litt på samme måte som at torrent-protokollen er mer robust og desentralisert enn den nå avdøde musikkdeletjenesten Napster, forteller Koch til Hardware.no.

Jakten på passordet

Historien om Koch har gått verden rundt.Foto: Faksimiler

Koch endte opp med å kjøpe 5000 Bitcoins for 150 kroner, om ikke annet enn fordi han syntes valutaen var interessant ut i fra et krypteringsperspektiv.

Uten å huske nøyaktig hvor mange Bitcoins han eide, satte Koch i gang jakten på den fire år gamle adgangskoden til Internet-hvelvet sitt. Den måtte for all del finnes før kursen kollapset.

– For de som husker det, hadde ikke Bitcoin-klienten «wx» passordbeskyttelse av lommeboken i 2009, men jeg hadde altså kryptert den selv med gpg.

Men den tidligere krypteringsstudenten skryter ikke av sin egen passorddisiplin, som raskt kunne blitt skjebnesvanger. Etter litt prøving og feiling fant han dog heldigvis, ved hjelp av skarp hukommelse og en kombinasjon av tidligere brukte passord, frem til riktig kode.

Vel inne i det glemte hvelvet lå, akkurat som Koch hadde husket, Bitcoin-ene han anskaffet mange år tidligere. Det var bare én forandring. For mens hans 5000 Bitcoins hadde en verdi på 150 kroner da han kjøpte dem, fortalte valutakursen at de for øyeblikket var verdsatt til hele fem millioner kroner.

Valutaen er igjen i stek vekst. Om du ikke fikk solgt unna i April kan tiden snart være rett.Foto: bitcoincharts.com

Ut i tide, nesten

sitat"–En sikker vei til galskap å følge med på kursen hele tiden"

– Da jeg så prisen stige voldsomt, tenkte jeg at dette måtte være en boble, og jeg følte et visst hastverk i å få solgt unna. Samtidig var jeg redd for risikoen i å stole på de daværende Bitcoin-børsene, så jeg spredde litt på «mtgox», og alt for mye på «Bitcoin-24», forteller Koch.

Totalt har han solgt omtrent 4000 av de 5000 Bitcoinene sine, og de han ikke allerede har fått ut i kontanter, står for tiden låst i den såkalte Bitcoin-24 fadesen. Bitcoin-24 er for tiden under politietterforskning for det som kalles mistenkelige overføringer, og har dermed fått alle sine midler fryst til etterforskningen er over og det tyske rettsapparatet har konkludert.

TIl tross for at valutakursen svinger voldsomt fra dag til dag, har Koch fortsatt 1000 Bitcoins tilgjengelig som ligger nedfrosset i et såkalt «Cold Storage»-hvelv hvor han ikke står i fare for å miste de.

– Jeg tar en titt på kursen innimellom, men jeg tror det er en ganske sikker vei til galskap å følge med hele tiden, eller å prøve å tjene penger på kjøp og salg på børsene. Så jeg tenker jeg prøver å «glemme» de resterende myntene inntil videre, så får vi se hva som skjer i fremtiden.

En «Spy-coin» er hul inni, og ble brukt under den kalde krigen for å smugle hemmelige mikrofilmer og giftkapsler.Foto: Flickr/ Irish Typepad

Selv om Bitcoins også kan veksles i fysiske penger og betale for både mat og opplevelser, har Koch kjøpt én ting med sin nye favorittvalutta, nemlig enda flere penger.

– Jeg kjøpte noen hule «spy coins» på Internett for dem, forteller han, og skryter av hvor enkelt og greit det er å utføre handel og overføringer med Bitcoins.

I Norge har han ikke hatt så mye bruk for de elektroniske pengene ennå, men har for moro skyld et søkevarsel på Bitcoins stående på Finn.no i tilfelle dette skulle endre seg.

Det samme livet nå

Bitcoinene Koch har vekslet ut i kontanter har han allerede kjøpt seg en leilighet for. Og til tross for at Tøyen neppe kan kalles Oslos rikeste område, som enkelte utenlandske medier har rapportert, er han godt fornøyd med beliggenheten:

– Fasjonable Tøyen er en helt topp bydel å bo i!

Men at den glemte investeringen har forandret livet hans på noen måte tviler han på:

– Det hadde nok tatt litt lenger tid å spare opp egenkapital til leiligheten, men livet har ikke tatt noen dramatisk ny vending. Det sprøeste som har skjedd er vel mediakjøret som pågår nå, forteller han.

Selv om han nok har gjort seg sine tanker om fremtiden til valutaen, ønsker han ikke å spå så mye, men viser til at vi nok ikke trenger å frykte selve teknologien.

– I anledning halloween vet jeg at det er diktet opp skumle dystopier om leiemordsbørser, krypto-anarkisme og Bitcoinkidnappinger. Ellers tror jeg at Silk Road-saken viser at tradisjonelt politiarbeid fortsatt er mulig, på tross av den anonymiserende teknologien som ligger bak.

Koch synes også det er veldig spennende å følge med på utviklingen og innovasjonen som skjer i kjølvannet av Bitcoin. Og om du nå ønsker å hoppe på Bitcoin-toget kan Koch forsikre at det er lettere å kjøpe og handle enn noen sinne.

Men den heldige investoren har likevel en advarsel til de som er ute etter raske og letttjente penger:

– Til de som tenker på Bitcoins som en investering, vil jeg bare råde dem til å absolutt ikke bruke mer enn de har råd til å miste.

På spørsmål om Koch i dag ville satset de 150 kronene på Oddsen eller på Bitcoins har han også et klart svar:

– På oddsen ville jeg garantert tapt pengene. Bitcoin har ingen slike garantier.

Slik bruker du Internett-pengene Bitcoin
Med din egen PC kan du selv grave i gullgruva »

annonse