Til hovedinnhold

Slik blir du kvitt telefonselgerne

Visste du at du også kan stoppe Norstat?

Montasje: Shutterstock/Teknofil.no

Blir du ofte oppringt av telefonselgere? Mange av oss synes det kan være både plagsomt og forstyrrende, uansett hva det er de prøver å selge. Før nyttår varslet Forbrukerombudet at de ønsket å forby telefonsalg i Norge, men det har foreløpig ikke skjedd.

Det mange – men ikke alle – vet, er imidlertid at du enkelt kan reservere deg mot oppringninger fra telefonselgere i Brønnøysundregistrene. Det tar deg toppen to minutter.

Reserver deg på Brreg.no

Den enkleste måten å reservere deg mot telefonsalg på, er å gå inn på www.brreg.no. Der finner du en stor knapp under «Snarveier» hvor det står «Stopp telefonsalg»:

I det neste vinduet trenger du bare å skrive inn fødselsnummeret ditt:

Nå får du muligheten til å reservere deg mot direkte adressert reklame via vanlig post, og gjennom fasttelefon og mobiltelefon.

Dersom du heller ikke ønsker å motta oppringninger og reklame fra humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner, kan du huke av for dette. Slike organisasjoner inkluderer for eksempel Røde Kors, Frelsesarmeen, Amnesty International og Redningsselskapet.

For å bekrefte reservasjonen trykker du «Lagre».

Kan ta en måned før det registreres

Det kan ta inntil en måned før din reservasjon blir registrert hos alle virksomhetene som driver direkte markedsføring.

Et godt tips hvis noen ringer deg etter at du har reservert deg mot reklame, er å si til selgeren at du har reservert deg mot reklame i Brønnøysundregistrene.

Telefonselgerne burde da avslutte samtalen omgående, for ikke å risikere å få Forbrukerombudet på nakken. Telefonsalgselskapene er pålagt å oppdatere listene sine hver måned.

Forbrukerombud Gry Nergård har tidligere opplyst til Teknofil.no at du kan reservere selve telefonnumrene – ikke bare navnet ditt – i Brønnøysundregistrene. Hun sa den gang at mange av de som gjorde dette opplevde å få færre oppringninger. Mer informasjon om reservering mot telefonsalg finner du på Forbrukerombudets nettsider.

Reserver deg mot Norstat

Brønnøysundregistrene opplyser at det ikke er mulig å reservere seg mot såkalte opinionsundersøkelser. Det inkluderer undersøkelser fra blant annet TNS Gallup og Norstat.

TIPS: Hvis du vil reservere deg mot Norstat-undersøkelser, kan du sende en e-post til info@norstat.no med telefonnummeret du ønsker å fjerne fra deres lister.

Vi finner dessverre ikke noe tilsvarende for Norsk Gallup. Isteden kan du legge til nummeret som har ringt deg til en egen kontakt i adresselisten din, og merke den med TNS Gallup. Deretter er det bare å legge avvise anropet neste gang.

Det samme kan du eventuelt gjøre med andre innpåslitne telefonselgere. Til tross for registrering i Brønnøysundregistrene, har for eksempel selskaper lov til å ringe til sine eksisterende kunder.

App-alternativer

I tillegg til å registrere deg på brreg.no, kan du også laste ned spesialiserte apper på telefonen sin. Dette vil gjøre deg enda mer beskyttet mot uønskede telefonoppringninger fra selgere, og kan være et greit tillegg for noen. Hvis du for eksempel har registrert et enkeltpersonsforetak, og ikke har et eget jobb-nummer, opplever du trolig å få en del slike oppringninger hver uke.

Den mest populære appen for norske brukere heter Telefonterror.no, som finnes kun til Android. Tidligere var den også tilgjengelig til iPhone. Appen kan se hvem som ringer deg, og sjekker nummeret opp mot en liste på flere tusen telefonnumre som er knyttet til telefonsalg. Du kan forhåndsprogrammere appen til å ignorere telefonselgere, eller dempe lyden hvis du blir oppringt av noen du ikke kjenner.

Apple lar ikke tredjeparts-applikasjoner se hvem ringer, så det kan være grunnen til at Telefonterror ikke lenger er tilgjengelig.

Et annet alternativ du kan sjekke ut er Truecaller til Android, iPhone eller Windows Phone.

Denne saken ble opprinnelig skrevet i 2011, men har blitt oppdatert med mer informasjon og nye bilder)

Forbrukerombudet krever drastiske endringer
Vil forby telefonsalg i Norge »

annonse