Til hovedinnhold

Slik sjekker du årets skattelister

Nå må du gå inn på Skatteetatens nettsider for å se hva naboen tjente i fjor.

En

innstramming i reglene for offentliggjøring av skattelister

, gjør at du ikke lenger bare kan gå til nettavisene for å søke opp andre folks ligning i skattelistene.

Årsaken er at Stortinget, som står bak regelendringen, vil unngå at mediene bruker skatteopplysningene kommersielt.

På Skatteetaten.no

Ønsker du å se ligningen for 2010 for noen du kjenner (eller bare er nysgjerrig på), må du nå gå til Skatteetatens nettsider.

Skattelistene blir offentlige fra klokka tre om natten fredag 21. oktober. Skattelistene er søkbare helt frem til offentliggjøring av skattelister for 2011 om et år.

Slik går du frem:

  1. Klikk deg inn inn på denne siden på Skatteetatens nettsted.
  2. Logg deg inn via MinID med passord og brukerprofil (slik du også gjør når du skal sjekke ditt eget skatteoppgjør). Får du problemer med innlogging, kan du klikke her.
  3. Søk opp navnet på personen du ønsker å se på ligningen til.

I skatteoppgjøret er det opplysninger om alminnelig inntekt, betalt skatt og formue. Dette er tilstrekkelig til å kunne beregne lønnsinntekten. Det er likevel en del forhold som gjør at det kan bli unøyaktig.

Derfor har ABC Penger laget en kalkulator for beregning av bruttoinntekt. Med den kan du beregne hva den egentlige lønnsinntekten er, ut fra opplysningene i skattelistene.

Prøv kalkulatoren her

Anonymt

Privatpersoner har ikke lov til å søke opp flere enn 500 navn i løpet av en måned.

Du trenger ikke frykte at den du sjekker, kan finne ut at du har snoket i hans eller hennes skattetall. Skatteetaten sporer ikke søkene, og du kan dermed søke anonymt i skattelistene.

Skattelister på ABC Nyheter

Det er fortsatt mulig å søke i skattelistene på ABC Nyheter. Men vær da klar over at dette er skattelistene for 2009 - altså ikke årets skattelister.

Innstrammingen i reglene på dette området gjør nemlig at ingen av nettavisene lenger får lov til å legge ut nye søkbare skattelister.

annonse