Nyhet

Apples resultat skuffer

Tross langt bedre salg av iPhone, iPad og Mac, enn i fjor.

Apple omsatte for 35 solide milliarder dollar i forrige kvartal, eller 214 milliarder norske kroner, en økning på 23 prosent fra samme kvartal i fjor. Selskapet sitter igjen med hele 8,8 milliarder dollar, en økning på 20 prosent.

Det var sent i går kveld norsk tid at Apple annonserte resultatet for sitt tredje finanskvartal, som sluttet 30. juni. I etterhandelen på Wall Street stupte aksjen raskt med fem prosent, etter det som rundt om i verden nå blir omtalt som et svært skuffende kvartal.

Solgte utrolig mange iPad-er

Når du er så stor som Apple, kan resultater nesten alle andre selskap i verden bare kan drømme om, omtales som en skuffelse. Analytikerne hadde på forhånd sett inn i spåkula, og kommet frem til at omsetningen skulle ligge på 37,3 milliarder dollar – ikke 35 milliarder som faktisk ble levert, eller de 34 milliardene Apple for tre måneder siden sa de kom til å levere.

Men en skuffelse er det allikevel. Først av alt har Apple solgt hele 17 millioner iPad-er, det er så mye som 84 prosent mer enn samme kvartal i fjor.

Denne utrolige veksten inkluderer ikke den første salgsperioden til nettbrettet, som fant sted i et tidligere kvartal.

Mac-ene, der de nye modellene kun har vært på markedet i tre uker, solgte Apple totalt fire millioner av – en vekst på to prosent over fjoråret.

Apple solgte 26 millioner telefoner, en vekst på kraftige 28 prosent fra samme kvartal i fjor. Analytikerne hadde her spådd et salg på 28 millioner enheter. At de bommet så hardt er hovedgrunnen til at Apple-aksjen nå får gjennomgå. Salget av iPoden, som sank med 10 prosent til 6,8 millioner enheter, er av mindre betydning.

Den kraftige salgsøkningen blir ikke mindre imponerende om man tar med i betraktningene at dette kvartalet er et rolig kvartal for Apple. iPaden ble lansert tidligere i år, de nye Mac-ene har bare vært på markedet noen uker og skolesesongen har ikke startet for fullt enda. Samtidig er det nok veldig mange som ikke har kjøpt seg en ny iPhone dette kvartalet, fordi det etter all sannsynlighet kommer en ny til høsten.

Betaler utbytte

Selskapet har videre hatt en fortjenestemargin på 42,8 prosent, en liten økning fra fjordårets 41,7 prosent.

Det rene overskuddet på 8,8 milliarder dollar betyr et overskudd på 9,32 dollar per aksje. Av dette annonserte Apple i går kveld at de vil gi et utbytte 2,65 dollar per aksje. Dette blir utbetalt i midten av august.

Apples enorme pengebinge, som er større en det samlede bruttonasjonalproduktet til en rekke land, fortsetter samtidig å vokse. På tre måneder har den vokst fra 110 til 117 milliarder dollar. Det er rene kontanter selskapet har disponibelt til investeringer og annen moro.

(Kilde: Pressemelding)

Les også
En fjerdedel av Apples overskudd er borte
Les også
Ikke alle får Apples nye operativsystem
Les også
Apples nye MacBook Pro med Retina er her
Les også
Gjør MacBooken din fire ganger raskere
Les også
Apple lanserte ny MacBook Pro og iOS 6
annonse