Til hovedinnhold
GuideSlik bytter du til SSD på Mac

Gjør MacBooken din fire ganger raskere

Alle innstillinger blir bevart, og du sparer tusener.

Introduksjon

Det er ikke alltid lett å vite hva du skal gjøre når den bærbare datamaskinen din begynner å gå tregt. Har du en MacBook har du kanskje levd i troen at den aldri vil bli gammel og aldri vil forfalle, men slik er det desverre ikke. Selv om Apples reklamekampanjer ofte er effektive, er de ikke alltid like nøyaktige. Sannheten er at MacBooker er akkurat som andre bærbare datamaskiner, og kan oppleves som trege og sløve etter flere års bruk.

For å løse problemet har du flere valg. Enten kan du kjøpe en helt ny datamaskin, men dette koster flere tusen kroner, og er ikke et relevant valg for de fleste. Et annet valg koster langt mindre, og er mye lettere, og ikke så skummelt, som du kanskje skulle tro.

Du kan nemlig oppgradere MacBooken din med ny maskinvare. Både harddisken og minnebrikkene i en MacBook er lette å oppgradere, og kan trygt byttes ut uten å bryte garantien din. Mer minne vil alene sørge for at maskinen reagerer raskere og lar deg jobbe med flere programmer samtidig. Setter du inn en SSD vil du merke enda større forskjell, maskinen vil bli langt mer responsiv og generelt gi en betraktelig forbedret brukeropplevelse.

Vi har allerede gått igjennom hvordan du bytter minne i Macen din, men denne gangen skal vi ta steget videre. Vi skal bytte harddisken.

Så mye sparer du

Operasjonen vil spare deg for tusener av kroner, sammenlignet med hva du hadde betalt for en SSD fra Apple. Apple lar deg nemlig også velge en SSD i stedet for en harddisk når du kjøper en ny MacBook, men da tar blodpris sammenlignet med markedet ellers. Nå som prisene på SSD-er er halvert sammenliknet med fjoråret, er det mye penger å spare.

For en SSD på 128 GB tar Apple 1600 kroner ekstra. Kjøper du en tilsvarende SSD selv trenger du bare å punge ut med 798 kroner.

Prisforskjellen blir enda større hvis du går opp i SSD-størrelse. For en SSD på 256 GB tar Apple 4000 kroner. I en vanlig butikk kan du finne en SSD med samme kapasitet til 1698 kroner, omtrent 2300 kroner billigere.

Skal du virkelig slå på stortromma og vil gå for en SSD med 512 GB, vil Apple at du skal betale hele 8000 kroner ekstra. En rask titt hos Prisguide.no viser at vi kan finne en lignende SSD for 2945 kroner, forutsatt at du installerer den selv. Dermed har du spart 5000 kroner, hvis du sammenlikner med Apples priser.

Med tanke på at du ender opp med en datamaskin som er fire – fem ganger raskere enn den du hadde før, i tillegg til å få en harddisk på kjøpet, bør SSD-valget være enkelt.

Har du ingen MacBook, men vil fortsatt bytte SSD og minne?

Før du begynner

Før vi setter igang med operasjonen, er det et par ting du bør være klar over. Det første er størrelsen på SSD-en du skal sette inn. SSD-er og harddisker til bærbare datamaskiner i 2,5"-formatet kommer i to ulike tykkelser: 7 millimeter og 9,3 millimeter. Begge disse størrelsene passer i en Macbook Pro, men det beste er å gå for en SSD på 9,3 millimeter, som er den størrelsen harddisken i din nåværende MacBook Pro har.

MacBook Air bruker forøvrig en helt annen størrelse, og kommer levert med SSD. Det kan også være greit å være klar over at det heller ikke er mulig å bytte SSD på den helt nye Macbook Pro-en med Retina-skjerm, som har blitt kalt et reperasjonsmareritt. Denne guiden tar kun for seg SSD-er til MacBook Pro-maskiner.

7 mm harddisk og 9,3 mm SSD – det er stor høydeforskjell.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Når det kommer til hva slags SSD du skal kjøpe, kan du se på vår SSD-anbefaling:

Disse SSD-ene anbefaler vi »

En annen ting du må være klar over før du napper ut harddisken og setter inn en ny en, er at det er en liten sjanse for at noe kan gå galt, og filer kan gå tapt. Derfor er det lurt å enten ta en sikkerhetskopi av hele harddisken, eller bare kopiere over de viktigste filene til en annen harddisk eller lagringsenhet.

I tillegg bør du tenke på hvordan du vil overføre filene til den nye harddisken så fort den er på plass i maskinen din. Her har du flere alternativer. Skulle du allerede ha huset fullt av Apple-dingser, har du kanskje også en ekstern harddisk du bruker som backup, det Apple kaller Time Machine. Et annet alternativ er Apples Time Capsule, som er en egen ekstern nettverksdisk selskapet selges, som kan brukes av flere Apple-enheter i huset. Har du en annen Mac i huset kan du også ta backup via denne, gjennom hjemmenettverket ditt.

Enkelt og billig med ekstern harddisk

Bruker du noen av disse alternativene er det veldig lett å gjenopprette alle filene du vil ha på den nye SSD-en du skal installere. Har du ingen av delene er det likevel ingen grunn til panikk. Vi tok for oss det siste alternativet, nemlig et eksternt harddisk-kabinett. Du kan også bruke en harddisk-dock, som fungerer på samme måte.

Med dette alternativet vil vi rett og slett bruke harddisken vi tar ut av maskinen til å gjenopprette den nye SSD-en vi putter inn. På denne måten får vi overført alle de viktige filene vi vil beholde, samt programmer vi ikke vil miste, uten noe ekstra styr med andre maskiner eller nettverk.

Dermed er uststyrslisten før vi begynner som følger:

  • En ny SSD som skal inn i maskinen
  • To små skrutrekkere. Én med krysspor og én med hexagonalt spor.
  • Ett eksternt harddisk-kabinett
  • Din originale OS X-installasjons-DVD

Som sagt er ikke det eksterne harddisk-kabinettet nødvendig hvis du har en annen måte å overføre filene til den nye SSD-en.

Følg med på neste side, så åpner vi opp maskinen og setter inn den SSD-en.

Slik bytter du SSD

Når alt utstyret er på plass, er det bare å sette igang.

Steg 1: Skru av maskinen, trekk ut strømkontakten og la maskinen kjøle seg ned pet par minutter.

Skruene på baksiden av MacBooken er forskjellige, så pass på hvor du legger de, så du ikke setter de inn feil.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Snu laptopen rundt, og begynn å skru ut skruene som befinner seg rundt kantene på Macbooken. Det vil være tre ulike typer skruer, så pass på hvor de ulike skruene går. Det er tre lange skruer, som befinner seg langs skjermfestet. Legg skruene et sikkert sted, så du ikke mister de.

Bruk en vanlig skrutrekker for å få ut skruene. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Slik ser de lange skruene ut.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 2: Ta aluminiumsdekselet forsiktig av. Det kommer til å sitte ganske godt, men så lenge du gjør det sakte og forsiktig er det ingen fare. Du kan forsøke å løsne alle sidene litt hver for seg først, før du forsøker å ta av hele dekselet.

Etter at lokket er fjernet, ser vi innmaten til MacBooken vår. Minne er merket med oransje, mens harddisken vi skal fjerne er merket med grønt.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Hvis du har lyst på mer minne er det en veldig enkel sak å bytte. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 3: Finn hardddisken. På vår 17-tommers MacBook Pro befinner harddisken seg nederst til høyre, og er lett tilgjengelig. På siden har den en liten plastflik for å gjøre det lettere å ta den ut.

For å fjerne harddisken må du først skru løs to skruer.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 4: Skru ut de to skruene som holder harddisk-festet nede. Løft ut det avlange, svarte festet, og la skruene sitte fast i festet.

Harddisken har en liten plastflik du kan ta tak i for å enkelt fjerne den fra plassen sin.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 5: Løft harddisken ut ved hjelp av det lille plasthåndtaket.

SATA-kabelen er enkel å ta ut, men pass på så du ikke drar for langt. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 6: Dra ut SATA-kontakten som er plugget inn i den. Skru også ut de fire skruene på siden, som stikker ut. For å gjøre dette trenger du en skrutrekker med hexagonal tupp.

Sett plastfliken på den nye SSD-en din, slik at det blir lettere å ta den ut i framtiden.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no
Skru inn de fire skruene som satt i harddisken. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 7: Gjør SSD-en klar for å settes inn. Skru inn de fire skruene du nettopp tok ut av harddisken, og dra av den plasthåndtaket fra harddisken og sett den på SSD-en. Plugg inn SATA-kontakten, og legg SSD-en på plass i maskinen.

Skru på plass festet, og sjekk at SSD-en sitter godt.Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 8: Skru på plass festet du løsnet tidligere, og pass på at SSD-en sitter godt.

Steg 9: Sett på bakdekselet på MacBooken igjen, og skru på plass skruene på riktig plass.

Steg 10: Snu maskinen tilbake rundt igjen, plugg inn strømkontakten, og start maskinen din.

Nå som SSD-en er satt inn og den gamle harddisken er ute, er det på tide å gå til neste fase av operasjonen. Nå skal vi installere OS X Lion på den nye SSD-en, og hente over de gamle filene fra den gamle harddisken.

Følg med på neste side for en gjennomgang av alle installasjonsstegene.

Slik installerer du OS X Lion

Nå som maskinvaren er på plass, er det på tide å sette fokuset over på operativsystemet og programvaren.

Finn frem installasjonsdisken eller en USB-minnepenn med operativsystemet installert, og gjør deg klar:

Steg 1: Sett inn DVD-en i MacBooken, og start maskinen på nytt. Pass på å holde inne alt/option-knappen når du tar omstarten.

Etter du har holdt alt/options-knappen inne mens du starter maskinen på nytt, får du opp denne skjermen. .

Steg 2: Trykk på DVD-ikonet eller minnepinnen du har plugget inn. Vi har OS X Lion på en DVD, så vi trykker på DVD-ikonet.

Steg 3: Etter du har valgt språk, vil du komme til begynnelsen av installasjonen. Her trykker vi først på «Disk Utility», for å forsikre oss om at SSD-en er tom, og klar for å få et ferskt operativsystem installert på seg.

Steg 4: Slett innholdet på SSD-en ved å trykke på SSD-en i venstre kolonne. Trykk på Erase-fanen, velg volumformatet «Mac OS Extended (journaled)», og skriv inn et nytt navn på disken. I vårt tilfelle hadde Windows vært installert på SSD-en tidligere, så vi slettet innholdet, endret volumformat og kalte disken Odin. Litt mangel på fantasi, men slik ble det nå.

Steg 5: Partisjoner SSD-en. OS X fungerer veldig greit med én stor partisjon, og du trenger ikke å dele inn SSD-en i flere små partisjoner. Likevel er det greit å sjekke at du får riktig partisjon. Trykk på partisjonfanen, trykk på Partition 1, og velg GUID Partition Table. Trykk «apply» så fort du er klar.

Steg 6: Nå som du har slettet alt innholdet på SSD-en og partisjonert den, kan du gå ut av Disk Utility. Dette gjør du enkelt ved å trykke på det røde krysset øverst i venstre hjørne.

Steg 7: Fortsett installasjonen. Gå videre til neste steg ved å trykke på knappen som sier du vil installere operativsystemet fra bunnen av. Ikke vær redd, du kommer til å få et valg senere hvor du kan importere alle filene dine fra den gamle harddisken.

Steg 8: Når du blir spurt om hvor du vil installere operativsystemet, trykker du bare på SSD-en du nettopp renset og partisjonerte. I vårt tilfelle: Odin. Installeringen vil begynne, og kan fort ta over en halvtime å bli ferdig.

Steg 9: Når operativsystemet er installert blir du spurt om et par småting, slik som språk, tastaturoppsett og hvilket trådløse nett du vil koble deg til. Fyll ut og gå videre.

Steg 10: Få filene fra den gamle harddisken. Etter at du har kommet forbi et par vinduer, vil du bli spurt om du vil overføre informasjon til din nye Mac. Her kan du velge å enten overføre fra en annen MacBook, fra en Windows-maskin, fra en Time Machine eller en ekstern harddisk. Her må du velge det som passer, men i vårt tilfelle var det altså sistnevnte som var riktig.

Den gamle harddisken setter vi inn i et eksternt harddiskkabinett. .Foto: Niklas Plikk, Hardware.no

Steg 11: Koble til den gamle harddisken din via det eksterne harddisk-kabinettet, eller harddisk-docken. Denne kobles vanligvis inn via en USB-kabel.

Steg 12: Harddisken bør dukke opp på skjermen, og du kan trykke deg videre til neste steg. Her kan du velge akkurat hvilke deler av den gamle harddisken du vil overføre, og hva du vil la være. Ettersom filene fortsatt vil finnes på den gamle harddisken er det ikke sikkert du vil overføre alle filene.

Programmer kan likevel være greie å dra over, så slipper du å laste de ned på nytt. SSD-en din har antageligvis også mindre lagringsplass enn harddisken du tok ut, så pass på at du fortsatt har litt ekstra plass når du overfører filene.

Steg 13: Så fort du har valgt ut filene du vil overføre, er det bare å trykke deg videre. Overføringstiden vil variere utifra hvor mye du overfører, men ikke forvent deg noen superhastighet her. Vi overførte over 100 GB data, og det tok omtrent én time.

Steg 14: Vent til overføringen er gjort, fyll ut de siste delene av OS X Lion-installeringen, og kos deg med din nye SSD.

Hurra, alle innstillinger er som før!

Følg med videre til siste side, for et par småting du bør gjøre så fort SSDen er installert.

Sett opp Trim

Nå som harddisken er ute, SSD-en er installert, operativsystemet er på plass og filene dine er overført, er det aller meste på plass. Det er imidlertid én liten ting igjen du må passe på.

Skru på Trim

Moderne SSD-er har nemlig en funksjon kalt Trim, som passer på hvordan filer blir lagret, slettet og vedlikeholdt. Den er essensiell for å holde levetiden på SSD-en så lang som mulig. MacBookene som kommer med SSDer forhåndsinstallert har dette innebygget, men hvis du installerer en SSD som ikke har blitt forhåndsgodkjent og klarert av Apple, som vi nå har gjort, vil ikke Trim være aktivert.

Apple har heller ikke lagt inn noe valg å huke av for å gjøre det i menyene heller. Dermed må du laste ned et ekstraprogram fra Internett, kalt Trim-enabler.

Så fort du har lastet ned og installert programmet, er det bare å starte det. Programmet er veldig enkelt og greit, og alt du trenger å gjøre for å aktivere Trim er å trykke på den lille av/på-bryteren i programmet. Først vil det stå at Trim fortsatt ikke er aktivert, men så fort du restarter maskinen en gang skal Trim være aktivert.

Huj som det går!

Nå som SSD-en er på plass og Trim er aktivert, tenkte vi å ta en rask titt på hastighetsforbedringene.

Som du kan se fra grafen går alt mye, mye fortere. De mest merkbare forskjellene er oppstartstiden til operativsystemet. Fra å vente i ett og et halvt minutt, er operativsystemet nå klar for kamp etter bare 20 sekunder. Forskjellen er enorm.

Også oppstarten av litt tyngre programmer, slik som Photoshop, har blitt langt raskere. Tidligere måtte vi vente i over 20 sekunder før Photoshop åpnet seg, men nå åpnes det tilnærmet momentant.

Lettere programmer som Mail og iCal åpnes før vi såvidt har trykket på ikonet, og PDF-er åpner seg nesten ved å bare se på de. Å vekke MacBooken fra hvilemodus oppleves også som langt raskere, og hele maskinen føles rett og slett langt mer snerten og responsiv.

Dermed er det bare å sette igang å operere MacBooken din, og oppleve hastigheter du bare kunne drømme om. For å finne ut hvilken SSD du bør satse på, kan du titte på SSD-anbefalingene våre:

Disse SSD-ene anbefaler vi

Har du en bærbar datamaskin du vil installere SSD og minne på?

Slik bytter du SSD og minne

annonse