Nyhet

Slik skal de beskytte biler mot hacking

Britisk selskap tar nå trusselen på alvor.

Stadig mer av det vi bruker i hverdagen er på en eller annen måte koblet til Internett og/eller benytter trådløse kommunikasjonsstandarder som gir hackerne flere muligheter. Biler er intet unntak, og nå har et selskap kommet på banen for å dempe trusselen som hackere utgjør for bileiere.

I en pressemelding kunngjør det britiske telekommunikasjonsselskapet BT at de skal lansere en ny tjeneste basert så såkalt «etisk hacking» for å bedre sikkerheten til oppkoblede biler. «Etisk hacking» er hacking som utføres av sikkerhetseksperter for å teste sikkerhetssystemer ved å emulere metodene til reelle hackere.

Skal tilbys til bilprodusenter

BT disponerer allerede et betydelig antall sikkerhetsspesialister som yter tjenester innad i selskapet, og nå har BT altså bestemt seg for å også tilby tjenestene til bilselskaper, i tillegg til forsikringsselskaper og andre aktører med tilknytning til bilbransjen.

Bilen er nå blitt en av de mange «tingenes Internett»-dingsene. Foto: My Life Graphic/Shutterstock.com

Formålet med tjenesten er å identifisere og reparere sårbarheter i nettilkoblede biler før bilene overleveres kjøperne, slik at eierne kan føle seg trygge på at bilene forblir beskyttet mot hackere, også i det lange løp.

Testingen de etiske hackerne skal utføre vil rette seg mot grensesnitt som for eksempel Bluetooth-tilkoblinger, USB-porter, DVD-drev og tilkoblinger til mobile nettverk. BT ønsker å gå grundig til verks for å avdekke alle mulige sikkerhetshull som kan gjøre det mulig for uvedkommende å for eksempel endre innstillinger eller installere ondsinnet programvare på bilens systemer.

Sterkt behov

Det overordnede målet med BTs nye initiativ er å etablere felles standarder for grensesnitt og sikkerhet for tilkoblede biler. Selskapet mener slike standarder ennå er mangelvare, og at behovet for dette bare vil øke i fremtiden, etter hvert som flertallet av nye biler vil være tilkoblet Internett.

– Biler er nå blant de tilkoblede enhetene, noe som konfronterer produsenter og leverandører med en helt ny verden av sikkerhetsutfordringer. Vi har for eksempel sett biler som har blitt infisert med ondsinnet programvare mens de var koblet til en ladestasjon – fordi ingen forventet at dette ville være mulig, sa visesjef for BTs sikkerhetsavdeling Hubertus von Roenne i pressemeldingen.

Hackere en en reell trussel for biler. Som vi meldte i februar har en amerikansk rapport for eksempel vist at bare et fåtall bilprodusenter har på plass systemer for å hindre sanntids-hacking eller stanse biler som er overtatt av hackere. Etiske hackere har videre demonstrert at slike sårbarheter i ytterste konsekvens kan brukes til å rett og slett fjernstyre bilen.

Heller ikke passasjérfly er sikre mot hacking: Det kan i verste fall føre til at hackere kan overta navigasjonssystemene om bord »

Les også
– Verste Android-sikkerhetshull noensinne
Les også
Kjent utro-nettsted hacket
Les også
Du bør installere dagens Flash-oppdatering
Les også
Slik tar hackerne over styringssystemer til kraftverk, sykehus og industri
Les også
Advarer mot hacking av trådløse nett på fly
Les også
Forskere: BIOS-en din kan hackes raskt og enkelt
Les også
Anonymous hacket bensinpumpe
Les også
– Hackere kan ta over styringen av bilen din
annonse