Til hovedinnhold

Amerikanske myndigheter advarer mot mobiler fra Huawei eller ZTE

Stefano Tinti/Shutterstock.com

Amerikanske myndigheter har advart mot de kinesiske mobilprodusentene Huawei og ZTE i mange år, og nå er de på banen igjen med nye, sterke advarsler. Det melder blant andre nyhetskanalene CNBC og CNN.

Under en høring i regi av etterretningskomiteen i det amerikanske senatet ga sjefene for alle de tre byråene FBI, NSA og CIA uttrykk for at de fremdeles ikke stoler på de kinesiske mobilprodusentene.

– Vi er dypt bekymret for risikoen ved å tillate ethvert selskap med forpliktelser overfor fremmede regjeringer som ikke deler våre verdier å innta maktposisjoner i våre telekommunikasjonsnettverk, sa FBI-sjefen Chris Wray under høringen.

Redd for spionasje

Bilde: Stefano Tinti/Shutterstock.com

Byråene mener at mobilprodusenter med tilknytning til fremmede regjeringer kan utøve kontroll over infrastrukturen og potensielt gi mulighet til å modifisere eller stjele informasjon – og ikke minst mulighet til å bedrive spionasje i det skjulte.

Som CNN peker på ble det allerede i 2013 vedtatt en lov som forbyr noen føderale byråer å kjøpe produkter fra blant andre Huawei og ZTE, og nylig la en republikansk senator frem et lovforslag om å forby staten å inngå kontrakter med selskapet som bruker teknologi fra de nevnte aktørene.

Huawei svarte i en kommentar at deres produkter ikke er noe mer utrygge enn produkter fra en hvilken som helst annen produsent, og ZTE sa på sin side at de følger aller lover og reguleringer strengt.

Allerede i 2012 tok amerikanske kongressmedlemmer til orde for å forby Huawei og ZTE, med den begrunnelse at selskapenes produkter kan brukes til å åpne en bakdør som gjør det mulig for kineserne å spionere på amerikanske myndigheter og selskap.

Senere har et britisk, statlig tilsynsorgan etterforsket saken og kommet frem til at Huawei ikke utgjør en sikkerhetstrussel – selv om dette organet riktignok delvis bestod av medlemmer fra Huawei selv.

Huawei driver ikke bare med mobiler: Nå har de lansert et mesh-system som kombinerer trådløs tilkobling med strømnettet »

annonse