Til hovedinnhold

Har sydd sammen 2,5 millioner bilder av Melkeveien

Gigantisk bilde du selv kan navigere i.

NASA

Bilder av verdensrommet er alltid fascinerende, og den siste tiden har den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA servert oss visuelle indrefiléter som den vakre bildeserien publisert i forbindelse med Cosmos-premieren og en annen serie inspirert av Oscar-filmen Gravity.

Nettstedet Smithsonian (via BGR) melder nå om et nytt og teknisk imponerende verk fra NASA, som antakelig byr på nok visuell informasjon til å sysselsette de rominteresserte en god stund.

2,5 millioner bilder

Romorganisasjonen har nemlig i lang tid puslet med å sy sammen et vanvittig detaljert, 360-graders panoramabilde av vår egen galakse Melkeveien, i et prosjekt NASA har kalt «Galactic Legacy Infrared Mid-Plane Survey Extraordinaire».

Det unike panoramabildet består av hele 2,5 millioner fotografier tatt med det infrarøde romteleskopet Spitzer over en periode på hele ti år. Bildet dekker bare rundt 3 prosent av himmelen, nærmere bestemt den regionen hvor man finner selve galakse-skiven.

Ved å fokusere utelukkende på dette området fanger bildet likevel inn over halvparten av Melkeveiens stjerner, ifølge NASA. For å sette det i perspektiv inneholder galaksen vår et sted mellom 200 og 400 millarder stjerner.

Bildefil på 6 GB

Det er med andre ord ikke et rent lite bilde det er snakk om, og om du ønsker å laste ned hele bildefilen på datamaskinen vil filen visstnok ta over 6 GB på harddisken. Ved utskift med en oppløsning på 300 DPI vil bildet bli omtrent 46 meter bredt.

Det mest praktiske er nok derfor å simpelthen sjekke ut bildet på prosjektets hjemmeside, hvor du fritt kan panorere, forstørre og forminske mens du studerer den massive mosaikken. Alle de blå punktene du ser er individuelle stjerner, og i tillegg vil du blant annet også kunne observere stjernefødsler og fascinerende formasjoner av gass og støv.

En introduksjonsvideo til bildet kan du for øvrig se under.

NASA slapp også et superdetaljert bilde av måneoverflaten: Lar deg utforske hele 680 gigapiksler »

(Kilde: BGR, Smithsonian)

annonse